masorz Napisano 30 Maj 2013 Autor Share Napisano 30 Maj 2013 WitamChodząc dzisiaj po okopach zauważyłem, że wejscia do kilku komór" byly/są przegrodzone w poprzek pleciona liną stalową. Niestety nie udało mi się odkopać żadnej z obu stron. Ma ktoś pojęcie po co te liny byly instalowane? I do czego były mocowane? Sa tam już bardzo dlugo ponieważ dostep byl utrudnionu przez dość grube korzenie.Z gory dzięki za odpowiedźPozdr masorz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 30 Maj 2013 Share Napisano 30 Maj 2013 A nie druty grubosci 6-8mm? Jeżeli druty to zwykle wiązano nimi konstrukcje szalunku okopu i robiono odciągi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masorz Napisano 30 Maj 2013 Autor Share Napisano 30 Maj 2013 Na 100% pleciona lina. W chwili obecnej jedna lezy zerwana a dwie inne leżą na dnie i sa z obu stron wpuszczone głęboko w ziemię. Jak mi jutro wrócą sztrom to wrzucę foto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ten pan Napisano 2 Czerwiec 2013 Share Napisano 2 Czerwiec 2013 Stosowano na odciągi to co pod ręką, więc i cieńsze druty 1, 2 mm, nawijając go wielokrotnie przed skręceniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masorz Napisano 3 Czerwiec 2013 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2013 tak to wygląda ma zdjęciu. W międzyczasie dowiedziałem się, że umocnienia nigdy nie były użyte zgodnie z przeznaczaniem. Co do liny to widać oczko" więc chyba miała coś ściągać, ale kompletnie nie mam pomysłu do czego może być przytwierdzona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek102 Napisano 4 Czerwiec 2013 Share Napisano 4 Czerwiec 2013 Klasyczny odciąg konstrukcji drewnianych w okopach i bunkrach ziemnych . W to oczko wkładano kołek i kręcąc napręzano drut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.