Skocz do zawartości

5 gr 1939 z otworem

DUDAS666

Rekomendowane odpowiedzi

Dekret o wybiciu tych monet, podpisany przez generalnego gubernatora Franka, pojawił się w 1943 roku. Monety zostały wybite z otworem ze względu na oszczędności na metalu. Bardzo rzadko pojawiają się monety bez otworów, uzyskując wysokie ceny.

gumer: a ja słyszałem wersję że dziurka była po to aby ,,zniszczyć polskie godło z monet. Bo jak duża byłaby to oszczędność? Bezsensu...
Od Denara Do Złotego, Adam Dylewski, Dzieje pieniądza w Polsce: ,, Monetę produkowano z cynku, a pośrodku robiono otwór by unieważnić polskie godło "

Może nie tyle produkowano ale zastali w mennicy dużą ilość gotowych monet i je przebijali ? żeby się czymś różniły,żeby zaoszczędzić?. Przy okazji niszcząc nasze godło... Zbyt mało jest tego typu monet aby można przyjąć że zostały produkowane na większą skale.. dziwne też że trafiają się tylko 5ciogroszówki z dziurkami .

Vantar: przy wybiciu tej ilości sztuk, oszczędność na metalu wyniosła 1,5 tony. W czasie wojny, kiedy wszystkiego jest za mało, to była ogromna oszczędność.

Teorie z książki pana Dylewskiego można włożyć między bajki. Na chyba wszystkich forach numizmatycznych, które skupiają speców różnych dziedzin numizmatyki polskich ta książka jest wyśmiewana.

Moja pasja jest numizmatyka getta łódzkiego i jak czytam w publikacjach, że monety getta były produkowane ze szczątków zestrzelonych samolotów, to mi się otwiera nóż w kieszeni. Pan Dylewski bezmyślnie poprzepisywał teorie z różnych artykułów i opracowań, które tworzyli badacze w latach 60-tych. Od tamtych czasów wiele z nich już jest nieaktualnych i nawet okazało się, jak świadczą najnowsze badania, że były wyssane z palca. Jedyne, na co można zwrócić uwagę w książce Pana Dylewskiego to ładne zdjęcia.

a ja znalazlem takie cos jak poszukalem na spokojnie w internecie

Awers:Orzel, wokolo napis RZECZPOSPOLITA POLSKA 1939. Po bokach orla inicjaly projektanta W-J. Pod
łapa orla znak menniecy warszawskiej. Pośrodku monety otwor o sr 4mm.
Rewers:Stylizowane liscie aktanu(inne niz na monetach obiegowych IIRP),miedzy nimi cyfra 5 pod nia napis GROSZY
Bok:gladki
Rok na monecie:1939
Rok emisji:1940
W obiegu od:1940-04-23
Nominał:5 groszy
Tworzywo / metal:cynk(Zn)
Stempel:zwykly
Średnica (mm):16mm
Masa (g):172g
Nakład:15 324 000
Projektant: Wojciech Jastrzębowski
Mennica:Warszawa
Emitent:niemieckie wladze okupacyjne

Istniała również rzadka odmiana bez otworu.

Moneta zastępowała wycofywany i przetapiany bilon na terenie Generalnego Gubernatorstwa. Bita stemplami znalezionymi w mennicy warszawskiej z okresu międzywojennego bez zmiany daty. Była w obiegu do końca II wojny światowej.
przepisane ze strony:
http://www.katalogmonet.pl/Katalog/Generalne-Gubernatorstwo-1939-1945/Obiegowe/5-groszy-z-otworem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie