DUDAS666 Napisano 26 Maj 2013 Autor Share Napisano 26 Maj 2013 5 gr z otworem z cynku mniejsze od standardowej 5 groszowki otwor wykonany specjalnie np jakas podkladka czy takie juz byly bite?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Von aceG350 Napisano 26 Maj 2013 Share Napisano 26 Maj 2013 http://odkrywca.pl/widzial-ktos-takie-5-groszy-1939-,669216.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Von aceG350 Napisano 26 Maj 2013 Share Napisano 26 Maj 2013 http://www.katalogmonet.pl/Ciekawostki/Dziurki-w-monetach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DUDAS666 Napisano 26 Maj 2013 Autor Share Napisano 26 Maj 2013 czyli wybijali juz to niemcy?? cala monete z otworem odrazu tak?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumer Napisano 26 Maj 2013 Share Napisano 26 Maj 2013 Dekret o wybiciu tych monet, podpisany przez generalnego gubernatora Franka, pojawił się w 1943 roku. Monety zostały wybite z otworem ze względu na oszczędności na metalu. Bardzo rzadko pojawiają się monety bez otworów, uzyskując wysokie ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vantar Napisano 26 Maj 2013 Share Napisano 26 Maj 2013 gumer: a ja słyszałem wersję że dziurka była po to aby ,,zniszczyć polskie godło z monet. Bo jak duża byłaby to oszczędność? Bezsensu...Od Denara Do Złotego, Adam Dylewski, Dzieje pieniądza w Polsce: ,, Monetę produkowano z cynku, a pośrodku robiono otwór by unieważnić polskie godło " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Von aceG350 Napisano 26 Maj 2013 Share Napisano 26 Maj 2013 Może nie tyle produkowano ale zastali w mennicy dużą ilość gotowych monet i je przebijali ? żeby się czymś różniły,żeby zaoszczędzić?. Przy okazji niszcząc nasze godło... Zbyt mało jest tego typu monet aby można przyjąć że zostały produkowane na większą skale.. dziwne też że trafiają się tylko 5ciogroszówki z dziurkami . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 27 Maj 2013 Share Napisano 27 Maj 2013 Nakład ponad 15 milionów sztuk, to jest mało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumer Napisano 27 Maj 2013 Share Napisano 27 Maj 2013 Vantar: przy wybiciu tej ilości sztuk, oszczędność na metalu wyniosła 1,5 tony. W czasie wojny, kiedy wszystkiego jest za mało, to była ogromna oszczędność.Teorie z książki pana Dylewskiego można włożyć między bajki. Na chyba wszystkich forach numizmatycznych, które skupiają speców różnych dziedzin numizmatyki polskich ta książka jest wyśmiewana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vantar Napisano 27 Maj 2013 Share Napisano 27 Maj 2013 gumer :) na szczęście tą książkę dostałem na prezent, więc nic nie straciłem :) dzięki za info, będę na nią przymykał oko :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumer Napisano 27 Maj 2013 Share Napisano 27 Maj 2013 Moja pasja jest numizmatyka getta łódzkiego i jak czytam w publikacjach, że monety getta były produkowane ze szczątków zestrzelonych samolotów, to mi się otwiera nóż w kieszeni. Pan Dylewski bezmyślnie poprzepisywał teorie z różnych artykułów i opracowań, które tworzyli badacze w latach 60-tych. Od tamtych czasów wiele z nich już jest nieaktualnych i nawet okazało się, jak świadczą najnowsze badania, że były wyssane z palca. Jedyne, na co można zwrócić uwagę w książce Pana Dylewskiego to ładne zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DUDAS666 Napisano 30 Maj 2013 Autor Share Napisano 30 Maj 2013 a ja znalazlem takie cos jak poszukalem na spokojnie w internecieAwers:Orzel, wokolo napis RZECZPOSPOLITA POLSKA 1939. Po bokach orla inicjaly projektanta W-J. Podłapa orla znak menniecy warszawskiej. Pośrodku monety otwor o sr 4mm.Rewers:Stylizowane liscie aktanu(inne niz na monetach obiegowych IIRP),miedzy nimi cyfra 5 pod nia napis GROSZYBok:gladkiRok na monecie:1939Rok emisji:1940W obiegu od:1940-04-23Nominał:5 groszyTworzywo / metal:cynk(Zn)Stempel:zwyklyŚrednica (mm):16mmMasa (g):172gNakład:15 324 000Projektant: Wojciech JastrzębowskiMennica:WarszawaEmitent:niemieckie wladze okupacyjneIstniała również rzadka odmiana bez otworu.Moneta zastępowała wycofywany i przetapiany bilon na terenie Generalnego Gubernatorstwa. Bita stemplami znalezionymi w mennicy warszawskiej z okresu międzywojennego bez zmiany daty. Była w obiegu do końca II wojny światowej.przepisane ze strony:http://www.katalogmonet.pl/Katalog/Generalne-Gubernatorstwo-1939-1945/Obiegowe/5-groszy-z-otworem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.