Skocz do zawartości

Wojna w Dolinie Kwisy-ocalone od zapomnienia cz.4

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A ten cwaniaczek udaje niewidzialnego :)

Stałem o 5m dosłownie jakieś 5 minut. Zrobiłem sporo zdjęć, nawet nie drgnął.
To strategia zajączków. Czekają do ostatniej chwili, a potem wyskakują jak z procy spod nóg. Tak było wczoraj. Nawet nie zdążysz się przyjrzeć, a co dopiero zrobić zdjęcie.

Oczywiście po sesji wycofałem się ostrożnie.

• Odpowiedzi 309
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

z części amunicyjnej dwie perełki:
Pierwsza na fotce to nabój Mauser kal. 11x60R od karabinu MAUSER wz. 1871 - pierwszy seryjnie produkowany karabin braci Mauserów.

Co ciekawe z ziemianki. Chyba kombatanci szykowali się na Sowietów :D

Napisano

I druga perełka, a właściwie 4 perełki.
Szukałem Mauserów z polskiego września 39 po całym powiecie, a trafiłem pod progiem domu, praktycznie w mieście.

Najciemniej jest pod latarnią.

Napisano

monetki, PRL
10 szt. na dole o tyle ciekawe, że znalezione w kupie i z czasów jak to powiedział jeden z kolegów na innym forum, kiedy Polska nazywała się jeszcze Polska"

• 1 month later...
Napisano

Wzgórze Silberberg niedaleko Lubania. Dwukrotnie przechodziło z rąk do rąk Niemców i Sowietów na początku marca 1945. Stąd, po przegranej bitwie o Lubań, Sowieci ostrzeliwali lubański dworzec kolejowy, co utrudniało załadunek jednostek mających iść m.in. na odsiecz Wrocławia.
Aż do utraty.

Napisano

A to już inne miejsce i krótka przygoda z, jak przypuszczam, P-39 Airacobrą. Trafił się lasek z masą aluminiowych resztek po zestrzelonej maszynie. Nazbierałem tego ze dwie torby, zostawiłem kolejne dwie. Dlaczego? O tym za chwilę.

Napisano

A to co zostało ze sporych, jak przypuszczam, resztek maszyny. Nie taki znowu stary wykop. Leśne dziadki" zrobiły swoje.
Oczywiście można krążyć dookoła i zbierać rozsadzoną amunicję 12,7mm od UBS i inne resztki, ale to już robota głupiego

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie