Skocz do zawartości
  • 0

pocisk

marcin9999pl

Pytanie

Napisano

Witam
Szukałem w necie i nic nie mogę znaleźć na temat tego pocisku , chodzę już trochę po lasach i czytam w necie ale tego pocisku to nigdy nie widziałem . A więc wysoki na 50 cm obwód w najgrubszym miejscu około 41 cm , kaliber 120mm mierzone denko . Pocisk jest ciekawy ma gwint na dole widoczny na zdjęciu , nie wiem czy był dokręcany dodatkowy materiał dolotowy dla pocisku , pod spodem pocisku na denko są 4 tak jakby stópki nie wiem do czego one służyły coś było doczepione ? ma 2 dziurki symetrycznie po obu stronach nie są one na wylot też widoczne na zdjęciu , służyły one do przenoszenia pocisku ? Znalazłem pocisk na starym poligonie , podobno podczas wojny wermacht miał tam swój poligon doświadczający . Proszę o pomoc , pozdrawiam i dziękuje z góry . Zaraz dodam następne zdjęcia.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
iebyły one chyba zbyt skuteczne skoro przy uderzeniu w ziemie zapalnik odleciał a materiał wybuchowy wypalił się cały w środk"

A skąd pomysł iż to niewybuch? może nigdy nie była zaelaborowana. Tego się już nie dowiemy.
Napisano
z tym że w tym konkretnym przypadku tak jak kolega powyżej wspomniał, korpus posłużył za bombę lotniczą, widać ślady po spawaniu lotek
Napisano
Podam taki trop że to może być radziecka bomba.Robiono je z korpusów pocisków artyleryjskich. Jaka? Nie wiem, narazie nie mam czasu na dokładną identyfikację.
Napisano

To nie pocisk, a głowica Rosyjskiego pocisku rakietowego M-13,
stosowanego w wyrzutniach 132mm BM-13 popularnie zwanych Катюша (Katiusza).

Napisano
Faktycznie, owe spawy mogły byś pozostałością po mocowaniu stabilizatora. Produkowano takie zastępcze bomby lotnicze z głowic rakiet M-13 - AO-25-35M13. Układ spawów w zasadziw by pasował.
Napisano

Witam
Szukałem w necie i nic nie mogę znaleźć na temat tego pocisku , chodzę już trochę po lasach i czytam w necie ale tego pocisku to nigdy nie widziałem . A więc wysoki na 50 cm obwód w najgrubszym miejscu około 41 cm , kaliber 120mm mierzone denko . Pocisk jest ciekawy ma gwint na dole widoczny na zdjęciu , nie wiem czy był dokręcany dodatkowy materiał dolotowy dla pocisku , pod spodem pocisku na denko są 4 tak jakby stópki nie wiem do czego one służyły coś było doczepione ? ma 2 dziurki symetrycznie po obu stronach nie są one na wylot też widoczne na zdjęciu , służyły one do przenoszenia pocisku ? Znalazłem pocisk na starym poligonie , podobno podczas wojny wermacht miał tam swój poligon doświadczający . Proszę o pomoc , pozdrawiam i dziękuje z góry . Zaraz dodam następne zdjęcia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie