Skocz do zawartości

rutus proxima cewka 29cm dd

DUDAS666

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam
czy juz ktos testowal sonde DD 6,6 kHz do rutusa??
jakie zasiegi i wogole jakie wrazenie z testowania??
i czy warto zaplacic za nia tyle pieniedzy(535zl)??
pozdrawiam
Napisano
Według mnie Rutyna nie rzuca słów na wiatr i jak sprzedaje cewkę za 535zł to jest tego warta, bo jak by nie była lepsza od starej DD to by jej po prostu nie wypuszczał.
Napisano
no tak tylko zastanawia mnie waga cewki 600g a standardowa ma 500g to po zalozeniu tej cewki wykrywacz trochu nieporeczny sie zrobi (o wage mi chodzi)
Napisano
Nie wiem, miałem v.1 i tam właśnie chyba musiałem go dociskać ku dołowi, więc może właśnie z ta cewką był by poręczniejszy, ale znów v.3 jest lżejsza i tu może być odwrotnie.
Napisano
Na innym forum Rutus WCZORAJ napisał, ze nowa sonda 29cm DD ma mniejszy zasięg w powietrzu ale daje lepszy stosunek sygnału celu do sygnału gruntu. Jeśli więc w to wierzyć, to znaczy tłumacząc na polski, że będzie mniej zakłóceń przy szukaniu w gruncie, ale mniejszy zasięg maksymalny na małe przedmioty. Co zasadniczo nie odbiega od przewidywań.
Napisano
Też mam zamiar kupić ta cewkę i właśnie bym przed zakupem chyba wolał zobaczyc jakiś test jak sie sprawuje nowa cewka do starej standardowej cewki to proximy v2 bo 530 zł to jest troche gorsza ;]
Napisano
B-dzięki znalazłem.Myślę,że chodzi o sondę DD 29cm i CC 29cm.Na innym forum Rutus podawał zasięgi powietrzne dla nich na 5gr.Koncentryk-50cm DD45cm.CC 24cm standard to 40cm.

winiu21 -Cena sondy DD z drążkiem: 535 zł
Cena sondy CC z drązkiem: 435 zł" a tak naprawdę to DD kosztuje 450zł a CC 350zł,ale trzeba kupić z drążkiem bo na starym metalowym będą źle pracowały.
Napisano
A do proximy v2 jeśli chcem zmienić na sondę 29cm na głębszy kolor to mam wziąśc DD 6,6kHz tak ? I takie dwa pytania jeszcze:
1- Czy za przeprogramowanie proximy v2 pod nowa cewkę sa dodatkowe koszty ?
2- I czy przy cewce 29cm DD 6,6 kHz czyli jak dobrze mysle na głębszy kolor to czy zasięg statyka bedzie taki sam jak wcześniej ?
Napisano
mała cegiełka ode mnie ...co do komfortu i łatwości zamiatania" przy wadze nowej cewki nie jest aż tak istotne jak myślę.Szukając głębiej,a skutecznie należy robić to wolniej......no chyba,że szukamy na hmmmm..np 30-52,4cm :) --gdzieś tyle pod ziemią.wtedy szukamy i trochę głębiej i trochę szybciej(jeśli stygnie nam obiad albo spóźniamy się do pracy:). ćwiczenia fizyczne(w granicach rozsądku) są lekarstwem na wiele problemów.druga brzydka sprawa to sposób wyrażania się o kimś.i np dzwoniłem do Rutyny, Rutus napisał --i takie tam.jest to fuj i fee.Myślę,że pan Arkadiusz Rutyna jak i każdy z Was nie tyle zasłużył ale zwyczajnie wolałby aby zwracać się do niego(nas) przyzwoicie i z szacunkiem.
...paweł z zielonych płuc naszego kraju...(pisał:))
Napisano
Chyba x przesadzasz, nawet nie ździebko. Tu jest forum, nie Wersal. Ludzie tu maja nicki nie nazwiska. Sami sobie nadali. I wszyscy są równi jak nawet za komuny nie byli, nie ważne kto jest parobkiem a kto doktorem, tylko co pisze i jak pisze. To jest, panie, forum internetowe.

Rutus, to Rutus" na TH. A tutaj ikt". Ja bym sobie takiego nicka nie nadał, bo nie wiedziałbym co pomyśleć, gdyby ktoś napisał np ikt tu nie będzie mi znowu pieprzył..." ;)
Nie widzę grama braku szacunku w pisaniu Rutus".
Napisano
owszem masz rację z nickami.jednak pan hehe rutus jako jeden z nielicznych na tym szacownym forum jest oficjalnie tzn.każdy wie kto to jest,a jest tu z powodu np problemów jakie mają inni.
przyznaję -tobie-rację raz jeszcze ,jednak w niektórych przypadkach również mam ją ja.
może już nie piszmy nic---- kończąc---wszystko jest dobre z umiarem hmmm z umiarem.
A w ogóle to tvp 2 ---Ucieczka--- niebawem:)
miej se :) dobry dzień !pozdrawiam.
Napisano
x-paweu nie filozofuj i puknij sie w glowe! Nic mnie bardziej nie smieszy jak czytam zwroty typu pan nikt to tamto" ludzie luz i bez jaj z tym Pan to jest forum!
Napisano
Może już byście skończyli o tych nickach panach itp a zaczęliście pisać na temat sondy?
jak wypada szukanie w trybie statycznym i czy jest dużą różnica przy tej cewce a standardowej?bo na stronie rutusa pisze że cewka dd służy do głębokich poszukiwań metali kolorowych a czy to 5 cm aż taka różnice robi podczas szukania?
Napisano
A no, te 5cm robi różnicę, i to znaczną. Nie dość, że głębiej sięgasz, to jeszcze kubatura ziemi przeskanowana w jednym machnięciu będzie do kilkudziesięciu procent większa przy większej cewce. Czyli - jest się o wiele bardziej wydajnym (a więc i skutecznym) w poszukiwaniu na jednostkę czasu.
Napisano
Czyli nowa cewka DD 6,6kHz dodaje tylko 5 cm zasięgu ? z tego co wywnioskowałem ? A jeszcze tego typu sprawa bo ja raczej latam na dynamiku statyk sporadycznie ale czy ta nowa cewka DD 6,6 wpłynaeła by na jakiś sposób na prace statyczną czyli czy np zasięg by spadł na statyku jak bym chciał sobie zmienić z dynamika ?
Napisano
...może za mało w ogóle udzielam się na forach(meczy mnie czytanie i pisanie) i stąd moje pytania i bla bla...ale w głowę się nie puknę.co do premiera to raczej normalnie tj.normalnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie