beyo Napisano 22 Marzec 2004 Share Napisano 22 Marzec 2004 To z całą pewnością były tabletki. Mają to do siebie, że podczas przechowywania łapią wilgoć z powietrza (reagują z nią) i to co pozostało jest jednym z produktów reakcji...Jedna taka tabletka o ile dobrze pamietam odkażała 1 litr wody. Opakowanie zawierało 12 sztuk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 22 Marzec 2004 Autor Share Napisano 22 Marzec 2004 No to w końcu do odkażania skóry czy do wody?pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 22 Marzec 2004 Share Napisano 22 Marzec 2004 Jeżeli jest napisane jak byk Hautentgiftungsmittel", to jest tak jak napisałem wcześniej, czyli do odkażania skóry. die Haut - skóradie Entgiftung - odkażaniedas Mittel - środekMam nadzieję, że rozwiałem wszelkie wątpliwości:)PozdrMarcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 22 Marzec 2004 Autor Share Napisano 22 Marzec 2004 Czyli środek do odkażania skóry ,a pewnie przygotowywało się go rozpuszczając tabletki w wodzie i tym wywarem" przemywało się skórę :)pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 25 Marzec 2004 Autor Share Napisano 25 Marzec 2004 Świeżutkie ,jeszcze zimne i wilgotne fanciki z tej samej chałupki - kolejne 6 pudełeczek/odkażalników i tylna ścianka niemieckiej komory od ładownicy odcięta przez pomysłowego wieśniaka :P groszkowana skóra... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 25 Marzec 2004 Autor Share Napisano 25 Marzec 2004 ...i coś ,wymiary - dł. - 60 cmszer. - 11,5 cmwys. - 16,5 cmpodejrzewam ,że jest to wrześniowe"...czy wiecie co to może być za pojemnik ?? Proszę o pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 25 Marzec 2004 Autor Share Napisano 25 Marzec 2004 fot.2 ,w bocznej ściance jakby wlew... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 25 Marzec 2004 Autor Share Napisano 25 Marzec 2004 ...i widok z góry ,widoczne wgłębienie i przetyczka" ,chyba służyło to do przenoszenia.Proszę o pomoc w identyfikacji!!pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 25 Marzec 2004 Share Napisano 25 Marzec 2004 bjar - strzelam jeśli chodzi o pojemnik, ale ma wszystko co by było potrzebne do podłączenia go do chłodzonego wodą MG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 25 Marzec 2004 Autor Share Napisano 25 Marzec 2004 Chłodzonego wodą MG? Ale chyba nie 34 ani 42... Możliwe że do MG-08 na przykład. Nikt nie wie co to za pojemnik? W Muzeum Orła Białego w sali z wrześniem 1939 r. taki pojemnik podpisany jest jako pojemnik na wodę do polskiego ckm wz.30 ,stąd moje przypuszczenia co do wrześniowego pochodzenia skrzynki...pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 25 Marzec 2004 Share Napisano 25 Marzec 2004 do mg08/15 toto nie jest, bo tamte wygladaly jak skrzynka od mg, wiec moze i masz racje, ze to polak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 25 Marzec 2004 Share Napisano 25 Marzec 2004 OK mój błąd powinienem napisać CKM, nie MG. Sprawdziłem 08/10 miał inną. Nasz 30 nie wiem jaką, ale chętnie się dowiem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 25 Marzec 2004 Autor Share Napisano 25 Marzec 2004 No ja mam nadzieję ,że to polskie :P ,albo może jakiś Schwarzlose...bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RASTCOM Napisano 10 Kwiecień 2004 Share Napisano 10 Kwiecień 2004 To i ja się dołącze dzisiaj tylko kufel do piwa.opis: Otoczka centrum dwie gałązki dębu z liściami i żołedziami , w środku podwójne koło podobne do koła ratunkowego " z napisami w środku Na 12 Turn-u , na 3 Sport , na 6 Bund. ,na 9 Arbeiter, w środku okręgu jakby dwie litery W nachodzące na siebie , pod całością napis Frei Nass. "Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leserek Napisano 11 Kwiecień 2004 Share Napisano 11 Kwiecień 2004 kur........ka na wacie mieszkam na slasku i tu ludzie tak skąpią wyciagnac cos z chalupy to problem a jak z piszczalka biegoam po dzialce to mowia ze to nowoczesna metoda sadzenia drzewek... tu ludzie maja ale sie boja o tym mowic , jak ich przekonac , napiszcie gdzie szukacie , bo sie podjaralem, haha, mialem goscia z 2 mundurami w tym 1 ss, ale idzie w zaparte i dupa.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadee Napisano 11 Kwiecień 2004 Share Napisano 11 Kwiecień 2004 witampo domach chodze od niedawna z różnym skutkiemale zapytam o coś innego ile płacicie ludziom za fantynp. bagnety za ile a ile za np. fotografie czy dokumentyitp.logiczne jest , że im mniej tym lepiej ale jęzeli powiesz za mało to możesz fanta stracić :( bo jak odpowie za mało i bedzie szedł w zaparte a ty podniesiesz cene to gościu zobaczy że Ci zależy i lipa - cena z kosmosuczekam na odpowiedzi odnośnie mego pytaniapozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2004 Shadee - ja wybieram i szukam tylko w domach już opuszczonych. To znaczy wybite szyby ,zapadły dach...ogólnie rudera. Nigdy jeszcze nie chodziłem po zamieszkanych domostwach i nie wypytywałem o wojenne fanty (no dobra :) - jeden jedyny raz wyrwałem od chłopa fotkę PP Groźny" z 1920 r.). Czasami ktoś sam coś do mnie przyniesie no to wtedy trzeba się dogadać finansowo".pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 11 Kwiecień 2004 Share Napisano 11 Kwiecień 2004 Jeżeli chodzi o tą skrzynke" to nie jest to polski wodnik do 30ki. Jest krótrzy i wogóle inny. Więc szuaj dalej od czego to może być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 12 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 12 Kwiecień 2004 No właśnie - wodnik do wz.30 jest taki jak na tym rysunku ,ale w MOB w Skarżysku widziałem taki jak mój podpisany jako pojemnik na wodę do chłodzenia ckm wz.30".może ten mój jest od jakiegoś Maxima?pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietrucha Napisano 12 Kwiecień 2004 Share Napisano 12 Kwiecień 2004 ostatnio zwiedziłem sobie niezamieszkałą od kilku lat kamienice. Była ogrodzona , zobita dechami, ale dziure udało się znaleść. Jednak widać było, że została wcześniej odwiedzona w celach poszukiwawczych" - pozrywane podłogi i rozbite wszystkie piece :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 15 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 15 Kwiecień 2004 Skrzynka którą znalazł mi wujek okazała sie pojemnikiem na 30 stuck Gewehr-Sprenggranaten" - jutro wrzucę dokładne fotki.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 17 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2004 Obiecane fotki skrzynki :1) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 17 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2004 2) - otworzone wieko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 17 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2004 3) - jeden z napisów na skrzynce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 17 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2004 4) - i fotka kartek :)Pozatym dziś w starym domu trafiłem talerz powojenny z logiem fabryki i literami M.B.W. - Ministerstwo Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Fajny fancik ,bo chyba ministerstwo to rozwiązano w 1950 r. Mam rację?pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.