Skocz do zawartości

Stare domy part two :)

Rekomendowane odpowiedzi

To z całą pewnością były tabletki. Mają to do siebie, że podczas przechowywania łapią wilgoć z powietrza (reagują z nią) i to co pozostało jest jednym z produktów reakcji...
Jedna taka tabletka o ile dobrze pamietam odkażała 1 litr wody. Opakowanie zawierało 12 sztuk.

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Jeżeli jest napisane jak byk Hautentgiftungsmittel", to jest tak jak napisałem wcześniej, czyli do odkażania skóry.

die Haut - skóra
die Entgiftung - odkażanie
das Mittel - środek

Mam nadzieję, że rozwiałem wszelkie wątpliwości:)

Pozdr
Marcin

Świeżutkie ,jeszcze zimne i wilgotne fanciki z tej samej chałupki - kolejne 6 pudełeczek/odkażalników i tylna ścianka niemieckiej komory od ładownicy odcięta przez pomysłowego wieśniaka :P groszkowana skóra...

Chłodzonego wodą MG? Ale chyba nie 34 ani 42... Możliwe że do MG-08 na przykład. Nikt nie wie co to za pojemnik?
W Muzeum Orła Białego w sali z wrześniem 1939 r. taki pojemnik podpisany jest jako pojemnik na wodę do polskiego ckm wz.30 ,stąd moje przypuszczenia co do wrześniowego pochodzenia skrzynki...

pzdr

bjar_1

• 3 weeks later...
To i ja się dołącze dzisiaj tylko kufel do piwa.
opis: Otoczka centrum dwie gałązki dębu z liściami i żołedziami , w środku podwójne koło podobne do koła ratunkowego " z napisami w środku Na 12 Turn-u , na 3 Sport , na 6 Bund. ,na 9 Arbeiter, w środku okręgu jakby dwie litery W nachodzące na siebie , pod całością napis
Frei Nass. "
Pozdr.

kur........ka na wacie mieszkam na slasku i tu ludzie tak skąpią wyciagnac cos z chalupy to problem a jak z piszczalka biegoam po dzialce to mowia ze to nowoczesna metoda sadzenia drzewek... tu ludzie maja ale sie boja o tym mowic , jak ich przekonac , napiszcie gdzie szukacie , bo sie podjaralem, haha, mialem goscia z 2 mundurami w tym 1 ss, ale idzie w zaparte i dupa.pozdro

witam
po domach chodze od niedawna z różnym skutkiem
ale zapytam o coś innego ile płacicie ludziom za fanty
np. bagnety za ile
a ile za np. fotografie czy dokumenty
itp.
logiczne jest , że im mniej tym lepiej ale jęzeli powiesz za mało to możesz fanta stracić :( bo jak odpowie za mało i bedzie szedł w zaparte a ty podniesiesz cene to gościu zobaczy że Ci zależy i lipa - cena z kosmosu
czekam na odpowiedzi odnośnie mego pytania
pozdr.

Shadee - ja wybieram i szukam tylko w domach już opuszczonych. To znaczy wybite szyby ,zapadły dach...ogólnie rudera. Nigdy jeszcze nie chodziłem po zamieszkanych domostwach i nie wypytywałem o wojenne fanty (no dobra :) - jeden jedyny raz wyrwałem od chłopa fotkę PP Groźny" z 1920 r.). Czasami ktoś sam coś do mnie przyniesie no to wtedy trzeba się dogadać finansowo".

pzdr

bjar_1

ostatnio zwiedziłem sobie niezamieszkałą od kilku lat kamienice. Była ogrodzona , zobita dechami, ale dziure udało się znaleść. Jednak widać było, że została wcześniej odwiedzona w celach poszukiwawczych" - pozrywane podłogi i rozbite wszystkie piece :(

4) - i fotka kartek :)

Pozatym dziś w starym domu trafiłem talerz powojenny z logiem fabryki i literami M.B.W. - Ministerstwo Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Fajny fancik ,bo chyba ministerstwo to rozwiązano w 1950 r. Mam rację?

pzdr

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie