escewu Napisano 8 Maj 2013 Autor Napisano 8 Maj 2013 Witam koledze ukrecil się wtyk w x terra30 i teraz nie wiadomo który kabelek gdzie przylutowac. Może posiada ktoś schemat lub wiedzę i podpowie. Pozdrawiam
KrisssK Napisano 9 Maj 2013 Napisano 9 Maj 2013 Sam się ukręcił? Dziwne... :))Może tutaj coś uda ci się podejrzeć:http://www.findmall.com/read.php?55,1552859,1552876#msg-1552876http://www.findmall.com/read.php?55,1487798
IdeL Napisano 13 Maj 2013 Napisano 13 Maj 2013 Te przewody niestety urywają się same (zazwyczaj od gniazda). W sumie trudno powiedzieć dlaczego, ale kilka razy już zdarzyło mi się łatać takie przypadki. Inna rzecz, że te przewody są na prawdę ohydne. Zupełnie jakby zostały zrobione z jakiejś chrominikieliny" lub innego mocno sztywnego i sprężynującego kompozytu.IdeL
Brzęczyszczykiewicz Napisano 13 Maj 2013 Napisano 13 Maj 2013 To jest jakaś świecka amerykańska tradycja, od lat uprawiana w sprzęcie klasy konsumenckiej. Takie samo gów.o jest w Tesoro, jakieś żelazne czy z innego badziewia druty do wszystkiego. Działa jak sprężyna, dwa ruchy i fruwa luzem.Za te pieniądze... koszmar.
IdeL Napisano 14 Maj 2013 Napisano 14 Maj 2013 Jeśli chodzi o przewody to tego chińskiego gó...a, które się stosuje we wspomnianych sprzętach nie są w stanie nawet pobić syfiaste przewody w gutaperce, stosowane przez Philipsa od lat trzydziestych do pięćdziesiątych.IdeL
Brzęczyszczykiewicz Napisano 14 Maj 2013 Napisano 14 Maj 2013 Przewody tego typu były też stosowane 30-40 lat temu w super-hiper drogich sprzętach pomiarowych HP, Tektronixa, Marconi itp, które w środku kapały od złota. Ale to była zupełnie inna sprawa. Służyły do okablowania systemów typu mainframe". Po zamontowaniu nigdy nikt ich nie mógł tknąć, były skręcane w wiązki a ich sztywność była celowa - bardzo dobrze się układały i trzymały w wyznaczonych miejscach. Oczywiście mimo wszystko były mocno krępowane do mechaniki i absolutnie nie było opcji żeby któryś się telepał by w końcu obłamać. Takie sprzęty ludzie do dziś mają, i niektóre są to wykonania przenośne. Psują się potencjometry, przełączniki, gniazda, ale nie kable.Tak jak jest to zrobione w niektórych wykrywaczach, to powinno być ścigane.
IdeL Napisano 14 Maj 2013 Napisano 14 Maj 2013 Uprawiam etatowo zawód sieciowca" i serwerowca" od kilkunastu lat i nigdy w żadnym markowym sprzęcie nie zauważyłem takiego czegoś.Ponadto jeszcze dłużej naprawiam sprzęt pomiarowy w tym TEK, HP inne - też czegoś takiego jak w terce nie spotkałem. Natomiast w gów...nych chińskich pseudoprzyrządach OMC pomiarowych (OMC - o mało co) jest tego sprężynującego świństwa aż nadto. Urywa to się od patrzenia.IdeL
Brzęczyszczykiewicz Napisano 14 Maj 2013 Napisano 14 Maj 2013 Bo to aż" takie badziewie nigdy nie było. Osobiście wywlekałem z HP wiązki takich kabli, zbędnych z mojego punktu widzenia i jeszcze gdzieś to nawet powinienem mieć w śmietniku". Ale o ile sobie przypominam, to były twarde, ale linki, nie druty. Druty (specjalne) w szanującej się elektronice stosuje się wyłączne tylko do połączeń owijanych. Na marginesie - najbardziej niezawodnych połączeń jakie zostały kiedykolwiek wymyślone.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.