Skocz do zawartości

awaria x terra 30 schemat

escewu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam koledze ukrecil się wtyk w x terra30 i teraz nie wiadomo który kabelek gdzie przylutowac.
Może posiada ktoś schemat lub wiedzę i podpowie.
Pozdrawiam
Napisano
Sam się ukręcił? Dziwne... :))

Może tutaj coś uda ci się podejrzeć:
http://www.findmall.com/read.php?55,1552859,1552876#msg-1552876
http://www.findmall.com/read.php?55,1487798
Napisano
Te przewody niestety urywają się same (zazwyczaj od gniazda). W sumie trudno powiedzieć dlaczego, ale kilka razy już zdarzyło mi się łatać takie przypadki. Inna rzecz, że te przewody są na prawdę ohydne. Zupełnie jakby zostały zrobione z jakiejś chrominikieliny" lub innego mocno sztywnego i sprężynującego kompozytu.

IdeL
Napisano
To jest jakaś świecka amerykańska tradycja, od lat uprawiana w sprzęcie klasy konsumenckiej. Takie samo gów.o jest w Tesoro, jakieś żelazne czy z innego badziewia druty do wszystkiego. Działa jak sprężyna, dwa ruchy i fruwa luzem.
Za te pieniądze... koszmar.
Napisano
Jeśli chodzi o przewody to tego chińskiego gó...a, które się stosuje we wspomnianych sprzętach nie są w stanie nawet pobić syfiaste przewody w gutaperce, stosowane przez Philipsa od lat trzydziestych do pięćdziesiątych.

IdeL
Napisano
Przewody tego typu były też stosowane 30-40 lat temu w super-hiper drogich sprzętach pomiarowych HP, Tektronixa, Marconi itp, które w środku kapały od złota. Ale to była zupełnie inna sprawa. Służyły do okablowania systemów typu mainframe". Po zamontowaniu nigdy nikt ich nie mógł tknąć, były skręcane w wiązki a ich sztywność była celowa - bardzo dobrze się układały i trzymały w wyznaczonych miejscach. Oczywiście mimo wszystko były mocno krępowane do mechaniki i absolutnie nie było opcji żeby któryś się telepał by w końcu obłamać. Takie sprzęty ludzie do dziś mają, i niektóre są to wykonania przenośne. Psują się potencjometry, przełączniki, gniazda, ale nie kable.
Tak jak jest to zrobione w niektórych wykrywaczach, to powinno być ścigane.
Napisano
Uprawiam etatowo zawód sieciowca" i serwerowca" od kilkunastu lat i nigdy w żadnym markowym sprzęcie nie zauważyłem takiego czegoś.
Ponadto jeszcze dłużej naprawiam sprzęt pomiarowy w tym TEK, HP inne - też czegoś takiego jak w terce nie spotkałem. Natomiast w gów...nych chińskich pseudoprzyrządach OMC pomiarowych (OMC - o mało co) jest tego sprężynującego świństwa aż nadto. Urywa to się od patrzenia.

IdeL
Napisano
Bo to aż" takie badziewie nigdy nie było. Osobiście wywlekałem z HP wiązki takich kabli, zbędnych z mojego punktu widzenia i jeszcze gdzieś to nawet powinienem mieć w śmietniku". Ale o ile sobie przypominam, to były twarde, ale linki, nie druty. Druty (specjalne) w szanującej się elektronice stosuje się wyłączne tylko do połączeń owijanych. Na marginesie - najbardziej niezawodnych połączeń jakie zostały kiedykolwiek wymyślone.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie