Skocz do zawartości

Cewka do E-Traca od CTX 3030

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Marian ponosi Cie? koparke chyba sobie kupisz. ja na 15X12 SEF trzeci raz podchodze do jednego dołka bo nie moge sie x dni z rzedu dokopac do fanta:)
nie pasuje ponoc do etraca 17tka ale jak juz masz dusznosci na głebokie wykopy to sef 15x12 lub coiltek 15, 18
Napisano
12x10 sef raczej nie bo masz troche lepsze pokrycie niz standard pro coil 11.
Ja latam na 15x12 detech i super, monete groszowa z dwudziestukilku centymetrów łapie pieknie, stabilna a duże rzeczy, rure kanalizacyjna z 160cm silny sygnal, a na sluchawkach na sygnale wiodącym to ci wyciagnie z niewiem jakiej glebokosci, strach myslec:)
Napisano

coiltek ponoc jest mniej stabilny, czytałem troche na zachodnich forach, tam te cewki sa popularne.
ale do sef 15x12 pinpointer osobno konieczny na drobnice bo ciezko namierzyc. Ale jak sie bawic to sie bawic

Napisano
dla mnie cewka rewelka , przy wycince co5 fe 28 mała obrączkę z diamagnetyka srednicy 1groszówki bierze z 20 cm...obraczka cieniutenka, wystepuja takie na stanowisku 1 wojennym nie wiem od czego.Wyglada jak pierścien w długopisach taki co jest czesto posrodku ale grubosc 2 mm
Napisano
ja bym detecha 13 nie wzial szkoda kasy, małe pokrycie terenu wg mnie efekt moze troche lepszy niz pro coil.
15x12 wg mnie jest ok, bardzo szczegółowa. Nie ukrywam ze bez wycinki wyciagam takie fragmenty aluminium ze nie moge ich znalezc z propointerem dlugo. Polecam
Napisano
wywazenie...hmm...wywazenie jest ok, zadnych uwag..co do wagi to po paru h cxzujesz ja bardziej niz standard cewke ale to i tak optymalny wybór miedzy 12 a 18 detecha.tej wiekszej bym sie nie podjal, z 15x12 popracujesz pare godzine bez problemu i wiecej terenu zrobisz niz zwykla bo 11 standard to przy niej takie dziwne malenstwo niepraktyczne:)
Napisano
Witam,
Z reguły każdy chwali to co ma. Ja nie mam ani 15x12 ani tej 13 - to co napisałem o nowej cewce firmy Detech 13" pozyskałem na zagranicznych forach. Pisali tam iż 13 jest lepsza niż 15"x12 i ogólnie lepsza jest od wszystkich cewek SEF tej firmy szczególnie pod względem stabilności i separacji sygnałów. Były też informacje o wadze poszczególnych modeli w stosunku do pro coil 11" i wyszło na to, że ta 13 jest lżejsza niż 15x12" i lekko cięższa od pro coil 11 (coś pisali, że producent podał wagę cewki bez kabla co wskazywało na to iż 13" jest lżejsza od pro coil ale ważąc je obie z kablami 13 jest o parę gram cięższa). Namierzanie na 13" jest bardziej precyzyjne niż na 15x12 i w większości przypadków nie potrzeba zewnętrznego pinpointera - pod tym względem pro coil 11 wypada lepiej. Zasięgi 13" w stosunku do 11 pro coil są nawet do 15% lepsze (mowa o drobnicy), nie wiem natomiast jak się to ma do 15x12.

Czy ty kolego jak używasz cewki 15x12 to ona nadaje się w każdy teren, nawet ten bardziej zaśmiecony? Czy czasami masz takie sytuacje, że musisz założyć pro coil 11" bo z 15x12 nie da się chodzić?

Zdrów!
Napisano
tak oczywiscie, raz mi sie zdarzyło ze musiałem załozyc mniejsza bo byla dyskoteka na smietniku,zreszta na 11 bylo podobnie. tak jak chodze w terenie w miare normalnym to nie ma klopotu ze smieciami.Minus- tak jak pisałem wczesniej musisz miec pinpointer, stabilnosc? czulosc 28 czasami i jest ok, moze i chwale to co mam. Ale wlasnie jej zakup to byl efekt czytania i szukania czegos optymalnego. Jestem zadowolony tak na monety, drobnice, jak na wieksze rzeczy i na pokrycie terenu bez martwych punktów. Wydaje mi sie,ze to najlepsza opcja. Oczywiscie zawsze moge sie mylic, nie uwazam ze mam monopol na wiedze...
Napisano
spox, kazdy robi jak chce. Mi akumulator nie pada szybciej, przemiatajac ja przed soba wiem, ze ze względu na kształt cewki mam kosiarke i mysz sie nie przemknie:) ja nie zamienie na inna a kazdy zrobi co chce:)
Napisano
Kolego alex_2013 , mógłbyś napisać (procentowo, i mniej więcej w cm, np. na hełmie) jak wygląda wzrost zasięgu pomiędzy 15X12 SEF, a klasyczną 11-tką na E-trac, sprzęt ogólnie mam podkręcony i wyżyłowany, wczoraj +- na 80-90 cm hełm ruski trzepnąłem, miałem mały zapas, ale chętnie pokopałbym większe dołki, a przy okazji jak kolorek podejdzie to też fajnie by było żeby była żwawa jak 11-tka.
Pozdrawiam gudek82
Napisano
detech tak mi podpasował ze zamiast robic dokładne testy wystarczył mi poglądowy rzut okiem na monety i srednie przedmioty- 11 juz nie tykam:)

małe monety typu grosz, hammerki, kawałki polmosów( te opaski pod nimi na butelkach) tak samo jak 11 procoil lub minimalnie glębiej

ale..

większe przedmioty i duże wg mojej subiektywnej oceny do 30 % głebiej nawet mozesz smignąc. Ruru kanalizacyjna srednicy 30cm łapałem w powietrzu bardzo głosno na 160cm, bez sluchawek, sygnału wiodacego. Na słuchawce nie patrzylem ale napewno duuuzo głebiej.

ostatnio mialem sygnał w lesie jak na maly kolor, kopie i nic, 3 razy juz bylem ,na raty wyryłem 70 cm w ziemi i dalej nie mam nic,wykop podchodzi od poczatku wodą:) na dnie wykopu pi pokazuje mi ze mam jeszcze 20-30cm, szpila saperska nie wyłapuje nic dużego więc jak sie dokopie moze to byc wynik:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie