serwantes77 Napisano 2 Maj 2013 Autor Napisano 2 Maj 2013 Proszę o pomoc w identyfikacji mojego znaleziska, nie jestem do końca przekonany czy to na pewno granat ręczny, nie ma żadnych oznakowań.
serwantes77 Napisano 10 Maj 2013 Autor Napisano 10 Maj 2013 jest pusty w środku.Pozdrawiam wszystkich poszukiwaczy.Darz dół.
Voucur Napisano 2 Maj 2013 Napisano 2 Maj 2013 No tym bardziej wygląda mi to na granat brytyjski No.16, ta śruba w dnie to korek elaboracyjny, nie wiem tylko, co to jest to z góry. Nie miałem nigdy wersji bojowej tego granatu w rękach, jedynie puste wydmuszki. Zrób prosty test, przez ten otworek z góry spróbuj delikatnie włożyć cienki patyczek np. taki do szaszłyków, wkład od długopisu itp. - jeśli sięgniesz do dennego korka, to masz bezpieczny granat, jeśli będzie po kilku cm jakiś opór - profilaktycznie lepiej się tego pozbyć.http://www.lexpev.nl/images/no16britdraw.jpgByć może wypowie się też ktoś bardziej obeznany w granatach ręcznych.
vis1939 Napisano 2 Maj 2013 Napisano 2 Maj 2013 Od góry część zapalnika,brak kapturka zabezpieczającego z przyległościami.Z uwagi na możliwy detonator raczej nie pchał bym tam nic...
serwantes77 Napisano 2 Maj 2013 Autor Napisano 2 Maj 2013 Proszę o pomoc w identyfikacji mojego znaleziska, nie jestem do końca przekonany czy to na pewno granat ręczny, nie ma żadnych oznakowań.
Pytanie
serwantes77
Proszę o pomoc w identyfikacji mojego znaleziska, nie jestem do końca przekonany czy to na pewno granat ręczny, nie ma żadnych oznakowań.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.