Skocz do zawartości
  • 0

Pocisk z haubicy - jaki?

Thoor

Pytanie

Napisano

Ostatnio przy wypadzie na monetki trafił się taki o to pocisk. Pierwszy raz takie coś odkopałem i chciał bym wiedzieć jak to rodzaj pocisku i od czego.
Po wszystkim poszedł z powrotem do gleby.
Waga ok. 10-15kg, wysokość ok.40-45cm, średnica ok 100 - 120mm.
Nie wiem ile i czy w ogóle były pierścienie wiodące - nie chciałem zbytnio drapać dziadostwa.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na podstawie zdjęcia ogryzka oblepionego kilkucentymetrową grudą rdzy z piaskiem można sobie co najwyżej gdybać.Takie doszukiwanie się w tym zwężeń,uwidzianych gdzieś nosków i tworzenie nowych konstrukcji amunicji jest objawem zdaje się świątecznej nudy:)

Tak czy inaczej wersja Voucura jest mocno prawdopodobna.
Napisano
Niestety lepszych fotek bardziej szczegółowych nie posiadam, ale w mojej okolicy odkopali ostatnio coś takiego. Kształtem bardzo podobne, tyle, że pewnie ten na zdjęciu jest z osłoną zapalnika.
Napisano

Ostatnio przy wypadzie na monetki trafił się taki o to pocisk. Pierwszy raz takie coś odkopałem i chciał bym wiedzieć jak to rodzaj pocisku i od czego.
Po wszystkim poszedł z powrotem do gleby.
Waga ok. 10-15kg, wysokość ok.40-45cm, średnica ok 100 - 120mm.
Nie wiem ile i czy w ogóle były pierścienie wiodące - nie chciałem zbytnio drapać dziadostwa.

Napisano

Tak jak vis napisał, identyfikacja skorupy upapranej grubo gliną i piaskiem zmieszaną z rdzą i tworzenie nowych bytów to chyba faktycznie przejaw nudy. Ale że i mnie się nudzi, bo 3 maja, auto mam rozgrzebane i pojechać nigdzie nie mogę, a nie wypada przy święcie hałasować sąsiadom boschem, to też się trochę pobawię w polemikę.

Marku, wydaje mi się, że uparcie naginasz tylko pewną część spostrzeżeń do swojej teorii, pomijając podaną przez autora wątku resztę. Mianowicie napisano wysokość ok.40-45cm, średnica ok. 100 - 120mm". Niemieckie ppance w ogóle nie pasują, bo w podanym kalibrze są za krótkie, może ewentualnie 12,8 cm Pzgr czy Pzgr 43 by pasował, gdyby nie to, że się nie zwężają na dole. Pozostają ppance sowieckie, z których 100 mm BR-412 jest za krótki (jakieś 31 cm długości), względnie pasowałby jedynie 122 mm BR-471B, tylko wg mnie nie ten kształt. Załączam ilustracje, przynajmniej co do niemieckich wzorów pocisków.

Napisano
10 cm Pzgr niemieckiej produkcji - one w ogóle nie miały blaszanego czepca aerodynamicznego - takie coś występuje w mniejszych kalibrach, np. 8,8 cm Pzgr, Pzgr 39 i Pzgr 39/43 oraz większych, 12,8 cm Pzgr 43. Tylko że to nie te wymiary, tak czy siak.
Napisano

Niestety nie dodałem zdjęcia do poprzedniego postu. Jak widać zresztą ów ppanc się nie zwęża poniżej pierścienia wiodącego, jak każdy niemiecki Pzgr.

Napisano

Wreszcie 122 mm BR-471B - względnie pasowałby długością, ale wg mnie nie ten kształt. Zresztą to jedyny ppanc jako tako pasujący wymiarami do zdjęć tej oblepionej skorupy.

Napisano

Też mi się tak wydaje, że to 10,5 cm FH Gr FES, a ten ogryzek zapalnika to być może AZ 1 bez zewnętrznego blaszanego czepca, gdy owa blacha zgnije, zostaje taka kopułka.

Na zdjęciu taka sztuka, może niezbyt piękna ale poglądowo widać co i jak.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie