Skocz do zawartości
  • 0

zegarek

lz29937

Pytanie

Napisano

zegarek kieszonkowy firmy remintoir. co to za model? napis jest nieczytelny. czy istnieje możliwość że koperta jest złota? próby nie widzę, chyba że nie wiem gdzie szukać. jest tam numer 43204. czy sama koperta ma jakąś wartość czy więcej jest warty z mechanizmem który jest w stanie rozkładu?

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Odnawiam temat. Zegarek troche lezy i znow mnie zainteresował. U zlotnika dowiedzialem sie ze koperta jest ze zlota 14K. Zegarmistrz powiedzial ze ze to szwajcarski zegarek,niestety firma juz nie istnieje. Szkoda mi go sprzedac jako zlom a i bez sensu zeby kolejny rok lezał. Czy ktos obeznany w temacie zegarkow mogl by cos poradzić?
Napisano

zegarek kieszonkowy firmy remintoir. co to za model? napis jest nieczytelny. czy istnieje możliwość że koperta jest złota? próby nie widzę, chyba że nie wiem gdzie szukać. jest tam numer 43204. czy sama koperta ma jakąś wartość czy więcej jest warty z mechanizmem który jest w stanie rozkładu?

Napisano
Szukaj próby na wewnętrznej stronie otwieranego dekla. Popularna próba złotej koperty to 14K.Sprawdź dokładnie, też kiedyś myślałem że mam nic nie warty złom, a w kryzysie solidnie zasilił mi sakwę.
Napisano
Jeśli zegarek ma próbę 8" lub 9" karatów-nie będzie punc.A takich zegarków było najwięcej,14-karatowe są rzadsze. Wewnętrzne dekielki nawet w złotych bardzo często są z tombaku lub mosiądzu,więc mogą być skorodowane,bo jak widać zegarek dostał sporo wilgoci.
Moim zdaniem zegarek jest złoty,ale radzę udać się do złotnika,bo tutaj chyba nikt tego ostatecznie nie stwierdzi.
Napisano
Podmianka mechanizmu miała by sens tylko gdyby koperta okazała się złota lub znanej marki. Ta koperta wygląda bardzo ciekawie ale w tym stanie nie jest wiele warta (chyba że to co napisałem na początku) i ciężko będzie Ci znaleźć zegarmistrza który będzie się chciał tym zająć za rozsądną cenę tak aby było to opłacalne. Niestety takie zegarki mimo swojego wieku nie osiągają wielkich cen a szkoda.
Napisano
Oczywiście z tym remontem wyrwałem się nieźle.Co innego pomyślałem a co innego napisałem.Ale nie jest to też firma tylko system naciągu.Firma na tarczy i ewentualnie na mechanizmie.
Napisano
@Iz29937,jeśli mechanizm jest równie skorodowany,to już tylko na złom.Jeśli uda Ci się delikatnie go wyjąć,żeby nie uszkodzić koperty,to można spróbować coś innego dopasować.A jeśli koperta jest uszkodzona to już tylko chyba złom.Ewentualnie wartość sentymentalna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie