dimmu66 Napisano 14 Kwiecień 2013 Autor Napisano 14 Kwiecień 2013 Na jednej z aukcji jest bagnet o takim kodzie producenta czyli Carl Eickhorn Waffenfabrik, Solingen. Jednak na progu głowni , pod kodem jest wybita gwiazdka. Nigdy się nie spotkałem z takim oznaczeniem. Wie ktoś co to znaczy?
bert.F Napisano 15 Kwiecień 2013 Napisano 15 Kwiecień 2013 Witam.muszę się przyznać że tak dokładnie to nie jestem pewien znaczenia tej gwiazdki.Spotkałem się jeszcze z kilkoma opiniami na temat tego znaku np. że jest to bagnet który w pierwszym etapie kontroli nie przeszedł odbioru ale póżniej został dopuszczony do użytku bojowego, a to że bagnet przeznaczony dla policji fakt gwiazdka podobna do tych policyjnych używanych w latach 37-45 ale bez litery pod spodem i kształt delikatnie inny, czytałem też opinie chyba Andreja Blazicka że jest to oznaczenie produkcyjne stosowane na wczesnych bagnetach cof.tak dokładnie na dzień dzisiejszy to chyba nikt nie jest wstanie na 100% udzielić odpowiedzi co oznacza.Napisałem że odrzut bo najczęściej spotykałem się z takim tłumaczeniem tego znaku
dimmu66 Napisano 14 Kwiecień 2013 Autor Napisano 14 Kwiecień 2013 Na jednej z aukcji jest bagnet o takim kodzie producenta czyli Carl Eickhorn Waffenfabrik, Solingen. Jednak na progu głowni , pod kodem jest wybita gwiazdka. Nigdy się nie spotkałem z takim oznaczeniem. Wie ktoś co to znaczy?
bert.F Napisano 15 Kwiecień 2013 Napisano 15 Kwiecień 2013 Witam,oznacza że bagnet nie przeszedł kontroli technicznej,stempli waffenamt pewnie też nie posiada
Pytanie
dimmu66
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.