Skocz do zawartości
  • 0

hełm niemiecki m35 w camo?

HASAG40

Pytanie

Napisano

witam dzisiaj wylazł kolejny ciekawy garnek mianowicie m35 z dwiema kalkami moje pytanie czy to jest camo?tzn hałerek ma zamalowane kalki jak widać przebija zarys hałer w stanie super jest oryginalna gładka farba jasna a na niej pomalowany jakby pędzlem drugi odcień szary i dlatego moje pytanie czy hełm był poprostu odmalowany czy to rodzaj camo i dlaczego są zamalowane obydwie kalki?z góry dzięki za info

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

z cyklu hełm niemiecki w camo,wcześniejsza znajda w pięknym malowaniu w stylu pokrowca ss możliwe że hełmik nawet tej formacji ale musiałbym kalki odsłonić żeby się dowiedzieć;-)farbki mieszane z piaskiem mój ulubiony garnek w kolekcji;-)

Napisano

a tutaj swieżynka w dyngusa wyszedł wraz z trzema braciszkami do kompletu porzucone w jednej z tysięcy ziemianek na mierzeji;-)malowany na zielono i na to kolejna warstwa farba z piaskiem mieszana w kolorze zieleni z dodatkiem brązowych akcentów

Napisano

jego braciszek zwyczajna farba lecz ma na sobie trzy ukosne brązowe pasy w stylu jak na sierści tygrysa tutaj na focie nie widac tego ale to koejny przykład malowania ygrysie pasy"

Napisano
i moje pytanie czy były to jakoś określone przepisami malowania camo,czy była to tylko i wyłącznie inwencja twórcza żołnierzy?czyli co kto miał pod ręką:-)
Napisano
no tak właśnie sprawdzałem też sobie różne takie hełmiki tylko kalka policyjna jest czarna z srebrnym lub białym nie wiem dokładnie ale napewno jest czarne tło i wronka na nim a tutaj jest białe i zarysy czarnej farby w środkowej części muszę doczyścić dokładnie mogło być tak że była biała kalka i czarna wronka policyjna?czy raczej nie ma takiej opcjii:-)
Napisano

witam dzisiaj wylazł kolejny ciekawy garnek mianowicie m35 z dwiema kalkami moje pytanie czy to jest camo?tzn hałerek ma zamalowane kalki jak widać przebija zarys hałer w stanie super jest oryginalna gładka farba jasna a na niej pomalowany jakby pędzlem drugi odcień szary i dlatego moje pytanie czy hełm był poprostu odmalowany czy to rodzaj camo i dlaczego są zamalowane obydwie kalki?z góry dzięki za info

Napisano
jedno jest pewne na bank jest to biała kalka i nie jest wyblakła czy coś ponieważ nie ruszałem jej nawet a jak widać czerwona też nie wyblakła jest cała i wyrazna tylko na focie jakoś słabo wyszła w realu widać dokładnie czerwone tło w nim białe koło a w nim z kolei swasta czarna co do tej kalki jestem w 100% pewien co to ale ta biała mnie zastanawia są jeszce jakieś inne kombinacje czy tylko w policyjnych szukać?
Napisano
dziwny ponieważ jest to model m35 ale ma takie przetłoczenie wokoło myślałem że to obręcz:-"

To M35 (czy może M40) który nie przeszedł odbiorów i po przetłoczeniu obręczy (będącej znakeim jego nieprzydatności w warunkach bojowych) stał się uzbrojeniem ochronnym formacji paramiltarnych- w tym przypadku Luftschutzu.

HASAG 40- nie ma sensu odsłaniać kalek. Do ściagania powłok malarskich jest srodek zwany Remosolem, ale odchodzi się od takich praktyk i aby nie pokaszanić zabytku nie robi się świadków".
Napisano
R51 jednak nie ruszam tych kalek,tak jak pisałem wcześniej za ładny jest żeby ryzykować.a co do hałera luftschutzu,to jest to m35 przerobiony na policję lub inna kombinacja?ponieważ biała jasna kalka nie zgadza się z kalklami używanymi przez policję.
kalka ta ma białe tło i coś na niej szaro-stalowego koloru jest,cosik jakby krzyż czy coś w ten deseń napewno nie jest to policja.
Napisano

witam jednak nuda zmusiła mnie do zabawy z tym garem ale efekty moim zdaniem są ok;-)zakonserwowany tam nic nie ruszałem ale kalki udało się wyciągnąć nie pytajcie jak bo trudno będzie w to uwierzyć ale ryzyko popłaca:-)jakby kto nie wiedział to garnek z pierwszej foty miał zamalowane kalki

Napisano

takie wykopki uwielbiam jak widać amelinum wzięło na siebie całą korozję dlatego garnek się uratował w takim pieknym stanie a może to poprostu warunki w jakich się znajdował?cóż to jeszcze nie koniec będą kolejne:-)

Napisano
ok dzięki w sumie masz rację przy odzyskiwaniu kalki można ją poważnie spierniczyć więc lepiej mieć garnek z oryginalnym malowaniem i świadomością że kalki tam są w stanie mintowym:-)niż żyć ze świadomością że spierniczyło się ładny hałer od razu bym go opchnąć musiał bo niemógłbym na niego patrzeć;-)
Napisano

panowie korzystając z okazjii mam jeszcze takiego dziwaka trafiony na terenie obozu w sztutowie jakis czas temu hełm jest dziwny ponieważ jest to model m35 ale ma takie przetłoczenie wokoło myślałem że to obręcz:-)druga sprawa kolor typowy jak hełmy luftschutzu ale kalki dziwne jedna czerwona z czarną dużą swastyką na białym tle tak jak w policyjnych i ss wczesnych bodajże a druga kalka jest biała chciałbym żeby to była ss ale nie wiem czy jeszcze jakieś formacje stosowały białe kalki?a wogóle na ss to by była dziwna kombinacja niebieski hałer z kalkami ss:-)no chyba że mogło tak byc może jakiś wartowniczy czy coś ?ogólnie dziwna kombinacja proszę o jakieś podpowiedzi z góry dzięki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie