Skocz do zawartości

garrett euro ace 350 czy fisher F5

rider.psk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, bardzo proszę o pomoc... który sprzęt bedzie najlepszy dla poszukiwacza amatora... głównie monety odznaczenie i metale kolorowe.. chciał bym omijać niewybuchy itd, żeby rozpoznać zwykły metal zanim wbiję szpadel... Czy któryś z tych wykrywaczy poradzi sobie z moimi wymaganiami ? Dziękuje
Napisano
Bardzo dziękuje za odpowiedzi, znajomy ma f5 i próbowałem zrozumieć ten wykrywacz z instrukcją i naprawdę miałem obawy że to a wykonalne, ten wykrywacz reaguje nawet na powietrze bez przerwy wydaje z siebie jakieś dzwięki :)Znajomy znów twierdzi że znajduje różne żeczy monety itp... tlko nie powiedział ile dołków wykopał zupełnie nie potrzebnie.. Niestety o garrecie tylko słyszałem że jest łatwiejszy w obsłudze a ma taki sam zasięg co F5. Napiszcie jescze proszę czy dobrze słyszałem. Dlaczego jesteście za garrettem lub fisherem f5...Dziękuje i pozdrawiam
Napisano
panowie,chyba wszyscy używający wykrywaczy,wiedzą kto to jest Proscan".otóż na pytanie swojego znajomego-czy fiszer[od 2 do 5]jest lepszy od garretta,odpowiedział e fiszery to są sprzęty wykrywaczopodobne".pytał-commodus",odpowiedziałProscan",dnia 22.02.2013r.no coment.
Napisano
Nie wiem jak z zasięgiem w Euro, ale po testach F5-ki przypuszczam że nie będzie płytszy, a na pewno jest łatwiejszy w obsłudze i tak nie hałasuje, bez potrzeby się też nie wzbudza. Co ważniejsze dużo tańszy.
Napisano
Marian nie chcę być niemiły, ale każda rada powinna być podparta jakimiś argumentami, przeżyciami, doznaniami ze sprzętem. Jak masz mu przekazywać swoje myśli, a nie rady to zachowaj je dla siebie.

Takie małe sprostowanie :)

Pozdrawiam, xen
Napisano
XEN akurat co tu więcej pisać?

Napisze tyle że na obrazku F5-ka wygląda fajnie, ale tylko na obrazku.
F5 jest nie stabilny według Euro Ace.
EURO jest bardzo łatwy w obsłudze, w F5 dostrojenie do gruntu dla niektórych będzie problemem, śmieszne jest też to że trzeba używać do tego dwóch rąk.
Lepiej jest też użytkować Euro w terenie, nie gra jak skowronek na wietrze.
F5 łapie wszystkie zakłócenia, i trzeba się wsłuchać żeby usłyszeć pewny sygnał, oczywiście nie zawsze, ale w Euro jest o 80% mniej takich przypadków.
Jeśli chodzi o głębokość to Euro na pewno nie wypada gorzej od F5-ki
Jeśli chodzi o cenę? Też wygrywa tu Euro.
Takie moje zdanie.

A ty XEN poza pouczaniem masz coś do powiedzenia w temacie?
Napisano
Dziękuje wam za pomoc w doborze wyklrywacza, i stawiam na euro ace. Poza waszymi wypowiedziami miałem diś do czynienia z fisherem f5, i podzielam wasze zdanie, jest zbyt trudny w ustawieniu i sporo droższy, więc po co przepłacać :)

Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz bardzo dziękuje...
Napisano
Witam! Jestem posiadaczem F5 od wiosny 2009r. starsza wersja wcześnie używałem ACE-250 który to muszą przyznać uczciwie wszyscy różni się od EURO rodzajem cewki co za tym idzie osiągi chociaż też nie za wielkie wie bo kolega taki posiada.Jeżeli miałbym pomóc koledze w wyborze wykrywacza to spróbuje wykazać ich + i- a decyzję podejmie i tak osobiscie

FISHER F-5
Plusy
-bardzo dobra dyskryminacja cyfrowa i tonowa
-bardzo dobra czytelność wskazań
-bardzo czuły na drobnicę
-no i może jeszcze waga

MINUSY
- obsługa sprzętu nie jest zbyt prosta na początku patrz przygotowanie wykrywacz do pracy
-zasięg na standardowej cewce bez szału,chodzi mi w gruncie a nie w powietrzu bo w powietrzu niczego raczej nie szukamy.
- stabilność to nie jest niestety jego mocna strona,wykrywacz jest stabilny ale przy ustawieniach około 70% na pełnych ustawieniach nic nie znajdziemy bo jest jeden jazgot ale tak mają wszystkie wykrywacze porównywaln lub z wyższej pułki( X-TERY TESSORY F-70,F75,TECNETIC)
-dostrajanie do gruntu takie sobie
-eliminacja zakłóceń to tylko ściema
-brak regulacji siły dżwięków konieczność stosowania słuchawek co zwłaszcza w lecie nie stanowi komfortu
-brak podświetlenia wyświetlacza
-instrukcja obsługi przetłumaczona tragicznie w dodatku z błędami stylistycznymi w tych kupowanych w Polsce mój był sprowadzany więc instrukcja j.angielski

GARET AC-250

PLUSY
- przede wszystkim cena
- miłe sygnały dżwiękowe
- prostota obsługi
- bardzo mały pobór bateri
- bardzo dobry serwis w Polsce w przeciwieństwie do F5

MINUSY
-Dyskryminacja dobrze działa tylko na przedmioty lężące na wierzchu lub płytko zakopane
-Zasięg na max czułości jest podobny jak w F5 na 70%
-Identyfikacja czyli np ustawieni na poszukiwanie relic lub coin to wielka ściema.
- Brak tak pomocnej identyfikacji cyfrowej znaleziska
- No i największy minus to wzbudzanie sie bo o ile w F-5 można zmniejszyć treshold i jest ok o tyle w ACE-250 zmniejszanie czułości nic tu praktycznie nie daje oprócz gwałtownego spadku zasięgu. Fakt jest taki że najlepiej ten wykrywacz to sie nadaje na plaże bo łąka,las,pole orne to tak się wzbudza że zawsze z irytacji miałem chęć go rozje.... o drzewo od tego bimbania

Reasumując oba te wykrywacze maja wady bo takiego jeszcze nie wymyślili natomiast przyrównywanie ACE250/EUROACE do F5 jest niedorzecznością .Natomiast opiniami typu że któryś tam wykrywacz jest zabawką ironicznie zgodzę się bo wszystkie nimi są tylko tu chodzi o to żeby ta zabawka sprawiała radość zabawy a nie udrekę
Tobie natomiast kolego RIDER proponuje przed dokonaniem wyboru praktycznie popracować na obu sprzętach , jeżeli jesteś z lubelskiego to zapraszam.Z tego co piszesz nie miałeś do czynienia z tym hobby więc nie daj się namówić kolesiom którzy radzą tu cytat NA POCZĄTEK TO RADZIŁBYM CI KUPIĆ COŚ TAŃSZEGO I PROSTSZEGO" bo jeżeli tak zrobisz to sam się przekonasz że po sezonie będziesz chciał kupić coś lepszego ale niestety droższego.A jeżeli chodzi o naukę obsługi to poradzisz sobie z każdym bo nawet te najbardziej skomplikowane są konstruowane z myślą żeby mogła je obsługiwać ćwierć inteligentna małpa a nie takich bystrzakach jak my poszukiwacze ha ha ha .Pozdrawiam !
Napisano
O taką radę mi chodziło, nie traktuj mnie jak wroga, albo osobę, która chce Cię obrazić :) Tylko zawsze trzeba poprzeć swoje zdanie tak.

Zazwyczaj wypowiadam się tylko w tych wykrywaczach, z którymi miałem jakieś styczności. Koło EuroACE chodziłem 2x.

Raz z kol. Junkers i raz z kol. fuks_ag

Fajnie pracują ale też mają swoje widzi mi się :)
Temat rzeka, i z pewnością JA nie wniósłbym nic nowego do tematu, więcj lepiej pytać tych, co mają doświadczenie z danym sprzętem.

Pozdro i przede wszystkim udanych łowów nowym sprzętem.
Napisano
xen ma rację, konkretne pytanie i konkretna odpowiedz.
dodam swoje 3grosze:
euroace ace 350 prosty wykrywacz włącz i szukaj, wskazuje jak większość monetkowców jak chce nie ma 100% rozpoznawalności.
o f5 tylko tyle, coś podobnego (bardzo do omegi tekneticsa)tylko z pokrętłami, balans gruntu wskaznik drobinek żelaza(bardzo ciekawa funkcja),
jak ktoś ma problemy z dostrajaniem to euroace jest najlepszym wykrywaczem w tej klasie i cenie(duża cewka dd, dyskryminacja na kolorowe rzeczy, pinpoint wielkość przedmiotu)
Napisano
witam,mam f5 od roku.nie narzekam,bardzo dobry na male przedmioty.wada maly zasieg.z garettem nie moalem do czynienia.aha,maly pobor pradu.polecam po tanim wykrywaczu,zmana cewki na lepsze glebokosci i jest ok
Napisano
Witam ponownie, w takim razie kris1979 widzę że jesteś bardziej zadowolony z f5. Niestety nie jestem z lubelskiego a z dolośląskiego obok Zgorzelca, tak że dalek mam do ciebie... Ale jesli nie sprawiło by ci kłopotu to mógł byś udzielić mi kilku wskazówek co do f5, ponieważ tak jak wcześniej pisałem bardzo dobry znajomy ma ten wykrywacz, a nie mamy do niego instrukcji, to co przeczytałem w necie to powiem szczeże że to taki trzoszkę slogan, a dla was zrozumiałe :)
powiem tak, bardzo chciał bym wiedzieć co oznaczają na nim pokrętła i guziki, jak odczytać górny wyświetlacz (zinc dime qtr itp), np. guzik gain co sie dzieje jak bedziemy zmniejszać jego wartość a co jak będziemy zwiększać i to do każdego guzika czy pokrętła. Wiem cieżki przypadek ze mmnie ale bardzo bym chciał zacząć przygodę z poszukiwaniem ale nie mam tu nikogo kto mógł by mi udzielić kilku podstawowych informacji, a jak się nie zrozumie wykrywacza to nic nie dadzą same dane jak go ustawić... Mile nawiązał bym kontakt telefoniczy. Ale jak ktoś da radę opisać też nie było by źle. A i jeszcze jak go przywrócić do ustawień fabrycznych, no i na początek jak ustawić go aby zacząć przygodę... standartowo, a później będziemy kombinować.
Dziękuje
Napisano
Warto koledze nadmienić że zarówno jednym jak i drugim sprzętem czy każdym innym NIEWYBUCHÓW NIE UNIKNIESZ.
Każdy wykrywacz zareaguje chociażby na miedziany pierścień wiodący niewybuchu. Osobiście używam EuroAce ,według mnie to najlepszy wykrywacz w tym przedziale cenowym.Wadą są pękające podłokietniki ,reszta konstrukcji jest ok. Na głośne zachowanie wykrywki są sposoby,np na głośnik nakleić mały pasek uszczelki okiennej i już jest cicho.Zasięg na nowej cewce potrafi mile zaskoczyć,obsługa bardzo prosta ,baterie starczają na bardzo długo.Plusów ma sporo więcej i długo by wymieniać.Instrukcja oczywiście w języku PL i serwisu po świecie nie szukasz. Przed ewentualnym zakupem zorientuj się u kogo kupić sprzęt bo to ważne a kogo omijać szerokim łukiem.
Pzdr. ,,karabin,,
Napisano
Witam rider.psk jak masz pytania możesz śmiało dzwonić 785462616 tylko żebyś miał z kolegą F5 przed sobą to będziecie wiedzieli o czym mówimy. Zobaczysz że jego obsługa jest dziecinnie prosta.
  • 1 month later...
Napisano
I w końcu udało mi się przetestowac obydwa sprzęty i jest jak mówił kris1979, fisher to jest sprzęt z wyższej półki i nie należy tych dwóch modeli porównywać ze sobą. Tak że jak ktoś ma zamiar wybierać między tymi dwoma to zdecydowanie F5 a na pewno sie nie zawiedzie... Pozdrawaim
Napisano
Kolego Kriss napisałeś jedną nieprawdę Xterki są bardzo stabilne można je praktycznie ustawić na maxa,ja mam teraz terese i kilku moich kumpli,zero problemów.
Napisano
kris1979 obsługa F5 jest dziecinnie prosta, samo dostrajanie do gruntu to już problem dla niektórych, dziecinnie prosta obsługa to jest właśnie w Euro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie