BAXIU40 Napisano 1 Kwiecień 2013 Autor Napisano 1 Kwiecień 2013 Witam Wszystkich !!!Przed ostatnimi Świętami byłem na krótkim wypadzie w terenie i znalazłem w lesie taki oto żeton(monetę)?Na awersie widnieje stare autko (jak widać).Rewers jest bardzo niewyraźny.Z tego co mogę wywnioskować znajduje się na nim podobizna małego balonu i coś na kształt podłużnego balonu z koszem!!Nie wiem z jakiego metalu jest wykonana - ma kolor złoty.Żeton ma średnicę ok: 22mm i grubość ok.1mm.Wnioskuję , iż to jakiś żeton, gdyż nie widnieje na nim żaden nominał, ani napis.Jeśli ktoś wie co to jest i chciałby podzielić się ze mną Swoją wiedzą ,zapraszam i z góry dziękuję!! Proszę o info na forum lub poprzez e-mail
BAXIU40 Napisano 1 Kwiecień 2013 Autor Napisano 1 Kwiecień 2013 Tak wygląda rewers.Jest bardzo nieczytelny, ale może ktoś wie co przedstawia?Bardzo dziękuję za informację,oczywiście na forum (nie na e-mail)
Władziu Napisano 1 Kwiecień 2013 Napisano 1 Kwiecień 2013 Żeton zabawkowy dla dzieci tzw. Bildermarke wywodzący się od Spielmarke. Prawdopodobnie początek XX wieku. Słabiej czytelna strona przedstawia balony. Pozdrawiam
kopijnik2 Napisano 1 Kwiecień 2013 Napisano 1 Kwiecień 2013 na stronie z balonami na twoim jest napisołówkiem przez kartkę go...
Władziu Napisano 1 Kwiecień 2013 Napisano 1 Kwiecień 2013 Kopijnik ale masz oko! BAXIU postaraj się proszę :)
sprzecik23 Napisano 11 Kwiecień 2013 Napisano 11 Kwiecień 2013 witam chciałbym się przyłączyć do tematu gdyż znalazłem dziś jakiś żeton. czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć mi historię tego żetonu?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.