Skocz do zawartości

Stary sklep - strych.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięks:)Szukam takiej beczki,lecz mam takie szczęście,że trafiła mi się tylko niemiecka na 200L z 1942r. Piękne znalezisko,monety też w super stanie,nie trzeba czyścić.Pozdrawiam i życzę kolejnych takich trafień. Nino

Beczka była niezwykle intensywnie użytkowana, ale zachował się na niej oryginalny kamuflaż !!
Przewożono w niej naftę do lamp naftowych. Z opowieści wiem że nafta sprzedawała się na pniu, a żeby ją zdobyć właściciel sklepu wybierał się wozem do Jasła lub Krosna, to około 100 km. w lini prostej!! Przywożono ile się da i w czym się da. Dzisiaj to żadna odległość kiedyś ponoć dwudniowa wyprawa.

Masz rację,o naftę było wtedy ciężko. Babcia opowiadała mi jak w 1939 roku po iłżeckiej bitwie przywieźli z lasu dwie beczki jakiejś pomarańczowej substancji która ponoć nazywała się Benzol i używali jej zamiast nafty(ponoć się bardzo kopciło przy spalaniu).Gdy sołtys na polecenie niemców ogłosił, żeby wszystkie wojskowe rzeczy wynosić na drogę do zabrania,pozostałą beczkę wytoczyli, Niemcy otworzyli,wylali zawartość a beczkę zabrali.Taka mała anegdota. Sądzę,że ta pomarańczowa substancja mogła być podkładową minią, ale pewności nie mam. Pozdrawiam.

... w zasadzie od tego powinien się ten wątek zacząć, ale nie miałem zdjęcia.
Szyld sklepu, pamiętam go jak był w całości, oprawiony w ramy.
Niestety dla niektórych to zwykłe deski, szyld trafił pod piłę... Udało mi się odnaleźć w szopie na drewno tylko połowę, szkoda...

• 2 weeks later...
Dzięki markuc324,
po sklepie nie ma już śladu, teren zagospodarowany, nawieziona ziemia. Jedyna pozostałość to stara studnia. Podczas pogłębiania znaleziono w niej magazynek od ppsz, było to ładnych parę lat wstecz ale pamiętam, że był w niezłym stanie.

Pozdrawiam

możesz powiedzieć coś na temat tych skrzyneczek:
https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum26/101_6146.jpg
https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum26/101_6345.jpg
szukałem w ID ale nie mogłem tego zlokalizować

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie