PAWEL*STRC Napisano 15 Marzec 2013 Autor Napisano 15 Marzec 2013 Witam jak w temacie jaki jest to wzór szabli? czy nie jest ona kombinowana i ile mniej więcej można za nią dać.
jpd44 Napisano 15 Marzec 2013 Napisano 15 Marzec 2013 Witam. Jest to szabla oficera piechoty wz 1861 Austro-Węgry. Wygląda na to, że oryginalna....w sumie chyba jedna z najpopularniejszych szabel na naszym rynku zabytkowej broni białej. Głownia wykonana w Niemczech w Solingen przez jednego z tamtejszych producentów broni białej i kling na eksport do wielu krajów Europy - Stamma. Odnośnie ceny to hmmm... za ile wytargujesz za tyle kupisz, jednak biorąc pod uwagę fakt, że w komplecie masz pochwę ceną już idzie do góry. Pozdrawiam
remington Napisano 15 Marzec 2013 Napisano 15 Marzec 2013 W tym stanie nie bierz tego, no chyba że dasz do 200zł, to ci się skalkuluje oszt restauracji i będzie ładna szabelka. fant popularny, łatwo można dostać go choćby w częś ciach w b.dobrym stanie.
PAWEL*STRC Napisano 15 Marzec 2013 Autor Napisano 15 Marzec 2013 ok dzięki za pomoc, mówisz że warta tylko 200zł?
jpd44 Napisano 15 Marzec 2013 Napisano 15 Marzec 2013 ?????? 200 zł ???...kolega remington chyba sobie żarty robi...za 200 zł nie kupisz takiej szabli w takim stanie i to nawet bez pochwy (bez pochwy zbliżony stan to około 300 zł)...jeśli natomiast się mylę to niech kolega remington napisze gdzież to można nabyć takie czy inne szable za 200 zł chętnie zakupię hurtowo kilka sztuk.
jpd44 Napisano 15 Marzec 2013 Napisano 15 Marzec 2013 aha i jeszcze jedno po zakupie w częściach to mamy już niestety składaka, a nie oryginał.
PAWEL*STRC Napisano 15 Marzec 2013 Autor Napisano 15 Marzec 2013 dokładnie sam też zdziwiłem się tym co kolega remington napisał
remington Napisano 15 Marzec 2013 Napisano 15 Marzec 2013 Kolega napisał posta w formie, która sugeruje że ma okazję tą szablę nabyć. 200zł to niska cena, na tyle niska, że warto w restaurację wsadzić 400zł i mieć szansę na przyszłość odsprzedaży tej szabli z jakimś zyskiem, ale bez straty.Czysta kalkulaja oparta na obecnym rynku. Sprawa wygląda innaczej jak komuś zależy,bo się bardzo fant podoba i fajnie bedzie wyglądał nad kominkiem.
jpd44 Napisano 16 Marzec 2013 Napisano 16 Marzec 2013 Oki oki ...200 zł cena okazyjna ....z okazjami tak to już jest, że albo się takowa trafi albo i nie, więc jest to bujanie w obłokach. Po drugie jak już pisałem wcześniej koszt ewentualnej renowacji sprawia, iż zakup szabli za 200 zł (cena adekwatna do stanu) jest bezsensowny. Inna sprawa to fakt, że na tzw Zachodzie broń biała pospolitych wzorów/modeli nie jest ceniona, przeciwnie jednak jest u nas, przynajmniej jak dotąd. Ewentualny wyjazd na Zachód po to żeby wyszukać sobie szabelkę o wartości 200 zł to też jest jakiś koszt, a potem jeszcze trzeba dorzucić te 400 zł" na renowację więc czy to jest sensowne ? Kolekcjonowaniem militariów (i nie tylko zresztą)z okresu do końca I WŚ, w tym także broni białej długiej, zajmuję się już ładnych parę lat. Proszę mi wierzyć, że jakoś nie widzę wielkich spadków cen w tej kwestii. Nasz rynek jeszcze przez pewien czas będzie chłonął takie gadżety za kwoty większe niż 200 zł, nawet biorąc pod uwagę fakt, że austrowęgierska oficerka wz 1861 to model dość pospolity...o broni rosyjskiej imperialnej nawet nie wspomnę. Pozdrawiam.
jpd44 Napisano 16 Marzec 2013 Napisano 16 Marzec 2013 ...ps...co do tej szabli na allegro...myślę, że to kwestia czasu lub ewentualnej obniżki ceny ale nie do 200 zł, a znajdzie ona nabywcę.
PAWEL*STRC Napisano 15 Marzec 2013 Autor Napisano 15 Marzec 2013 wszystko w temacie ;) dzieki za pomoc
jpd44 Napisano 15 Marzec 2013 Napisano 15 Marzec 2013 Szanowny kolego remington za 200 zł (czy ściślej do 200 zł" jak kolega napisał) to być może można kupić wykopka tego typu szabli, tak skorodowanego, że i 1000 zł włożone w renowację nie pomoże przywrócić takiej szabli stanu choćby zbliżonego do oryginalnego więc nie plećmy byle czego...po drugie 200 zł + 400 zł = 600 zł... za 1 zł mniej nabyłem niedawno szablę wytwórni Chatellerault produkowaną na eksport do Chile, ładnie sygnowaną,co prawda bez pochwy ale w stanie przy którym potrzeba jedynie troszkę cierpliwości i pasty do polerowania...więc gdzie tu sens ? Nie piszmy koledze, który chciał się dowiedzieć konkretów bzdur,bo za 200 zł nie kupi się szabli możliwej do reanimacji. Proszę o ile jestem w błędzie kolego remington o namiary o sensowne szable za 200 zł do renowacji bo kolega nie odpowiedział na to pytanie z mojego poprzedniego postu.
remington Napisano 15 Marzec 2013 Napisano 15 Marzec 2013 Widzisz, nie zrozumiałeś. 200 zł to nie cena rynkowa, a okazyjna, za którą warto kupić taką szblę i ją restaurować.Cena okazjna, jak sama nazwa wskazuje, jest okazją i próźno jej szukac na portalach aukcyjnych.Cenę kształtuje popyt i podaż. Co do tej szabli popyt jest marny, podaż przekracza zapotrzebowanie rynku, chyba że mamy do czynienia z ofertą okazyjną.Takie prawa rynku, ceny wiekszości staroci spadają. N zachodzie nie ma tym zainteresowania, toteż dużo tego trafia do Polski. Osoby obeznane w rynku wiedzą, że chcąc kupić dobrą szblę (nie karableofalsy z alledrogo) po przyzwoitej cenie, należy jej szukać wszędzie, tylko nie w Polsce.
remington Napisano 15 Marzec 2013 Napisano 15 Marzec 2013 Nawiązując, powyższą szablę (tą samą) znalazłem na allegro za 515zł. Jak myślicie? Znajdzie kupca? Polecam też obserwować inne aukcje podobnych szabel.
Pytanie
PAWEL*STRC
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.