Skocz do zawartości

Struktura rosyjskich pułków kawalerii lata 70/80 XIX w.

osyjan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś ma może informacje na temat schematu organizacji rosyjskich pułków jazdy w lata 70-80 XIX w. Konkretnie chodzi o pułk dragonów.
Napisano
Pułk ułanów według stanu z 1875 r.
dowództwo
1 dywizjon (2 szwadrony liniowy)
2 dywizjon (2 szwadrony liniowe)
szwadron rezerwowy
oddział szkolny

Pułk dragonów według stanu z 1882 r.
dowództwo
1 dywizjon (3 szwadrony liniowe)
2 dywizjon (3 szwadrony liniowe)
szwadron zapasowy
oddział szkolny
Łącznie 36 oficerów, 2 lekarzy (urzędników w rangach oficerskich),weterynarz (ranga oficerska), kapelan prawosławny, 72 podoficerów, 809 szeregowych.

Na koniec troszkę historii.
W 1875 r. w związku z reorganizacją kawalerii rosyjskiej szwadrony rezerwowe przemianowano na szwadrony zapasowe.
W 1882 r. dotychczasowe pułki ułanów (4 szwadrony w każdym) przemianowano na pułki dragonów równocześnie ujednolicając ich strukturę z pozostałymi pułkami dragonów (6 szwadronów w każdym). W sierpniu 1883 r. z pułków wydzielono szwadrony zapasowe które wcielono do nowo powstałych kadr zapasu kawalerii.
Napisano
Dziękuję pięknie!
A czy masz może Ordre de Bataille szwadronu liniowego dragonów? Czy dowódca pułku był zarazem dowódcą 1 szwadronu czy raczej dowodził całością a każdy szwadron miał swojego szefa?
Napisano
Pułkiem dowodził oficer w stopniu pułkownika natomiast poszczególnymi szwadronami oficerowie w stopniu rotmistrza, ponadto każdy szwadron posiadał swojego szefa wachmistrza. Natomiast dywizjonami dowodzili majorzy a po zniesieniu tego stopnia w 1883 r. podpułkownicy.
Co do pierwszego pytania to posiadam dane dotyczące stanu osobowego szwadronu liniowego ale na 1914 r.
Napisano
To proszę podaj dane z 1914 r. nie mogą się one zbyt różnić od tych sprzed 20 lat a dadzą mi ogólny pogląd jak mogła wyglądać struktura szwadronu dragonów.
Napisano
Pułk kawalerii w 1914 r.
dowództwo
1 dywizjon (3 szwadrony liniowe)
2 dywizjon (3 szwadrony liniowe)
oddział techniczny (pionierzy)
oddział łączności
oddział szkolny

Szwadron liniowy (4 plutony)
5 oficerów, szef szwadronu- wachmistrz, 4 podoficerów starszych, 7 podoficerów młodszych, podoficer gospodarczy, 3 trębaczy, 8 starszych szeregowych, 120 szeregowych.

Dodam iż w 1907 r. przywrócono tradycyjne nazwy oraz numery pułków ułanów i huzarów. Na przykład 17 Wołyński Pułk Dragonów powrócił do nazwy 6 Wołyńskiego Pułku Ułanów czyli nazwy obowiązującej do 1882 r. Pomimo różnych nazw wszystkie pułki kawalerii rosyjskiej posiadały taką samą strukturę organizacyjną.
Pozdrawiam.
Napisano
Jeszcze etat pokojowy pułku kawalerii z 1894 r.
36 oficerów, 5 urzędników wojskowych (w tym 2 lekarzy i lekarz weterynarii), 859 żołnierzy liniowych, 89 żołnierzy nieliniowych (w tym taboryci, kucharze, sanitariusze), 905 koni.
Napisano
Dziękuję Ci bardzo. Moje zainteresowanie wynika z tego, że w moich poszukiwaniach natknąłem się na pewien pułk dragonów (18) a właściwie jego 1 szwadron i szukałem bardziej szczegółowych danych na jego temat. Jestem Ci bardzo zobowiązany za pomoc! :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie