Skocz do zawartości
  • 0

Pistolet skałkowy

Luftwaffe25

Pytanie

Napisano

Witam!Czy jest to pistolet z XVIII wieku? Właściciel tak twierdzi i chce sprzedac go za 500zł.Czy ktoś potrafiłby powiedzieć coś o tym pistolecie?Pozdrawiam!

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Widzę,ze jesteś fachowcem w tym temacie.Czy tych pistoletów uzywano podczas napoleonskich wojen? I czy wartko kupić za 3oo gdybym kiedyś miał taką okazję?
Napisano
nie nie jestem znawcą ,ale ten pistolet jest bardzo charakterystyczny ,używano ich podczas tych wojen jak i długo potem ,w naszym powstaniu również
Napisano
panewka jak w dobrym stanie to 100 pln poszukiwany element ,reszta ze 150 pln ,tak jak pisałem rekonstrukcja tej sztuki to nie łatwe i nie tanie zadanie ,jest dużo kopii tego pistoletu ale nie wiem czy poszczególne części są dostępne jako detale
Napisano
Jak najmniej ;-) jesli chcesz to zachowac w takim stanie jako destrukt - pseudowykopek ;-)))) to ja bym brał oczywiście zbijajac racjonalnie cene, jesli do odbudowy - brak kupy czesci i trzeba naprawde sporo samozaparcia zeby cos z tym zrobic, poza tym nie widac stanu lufy , a to przy przy rozpatrywaniu kwestii odbudowy jest istotne.
Napisano
Panewka jest raczej jednolitym odlewem z mosiężnym korpusem. Kabłąk też mosięny, przykręany. Ten pistolet nie jest zbyt popularny.W tym stanie rekonstrukcja mija się raczej z celem.
Min. rok temu sam taki mosiężny korpus został sprzedany na alledrogo za ok.400zł, było wielu licytujących.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie