winiu21 Napisano 25 Luty 2013 Autor Share Napisano 25 Luty 2013 Witam mam taki mały problem wczoraj wykopałem taka monete oczywiscie była pokryta dużą warstwa (patyny rdzy) wyczyściłem ją do takiego stanu szczoteczka i cytryną itp.jak na tych pierwszych dwóch zdjęciach jest dośc dobrze potem jeszcze kilka razy tylko szczoteczką przejechałem z miękkim włosem z rostworem wody i cytryny i wydaje mi się że się stan pogorszył czy tylko przy wypukleniach nie ma brudu i po prostu zlewa się z całościa proszę o porade bo sam już nie wiem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winiu21 Napisano 25 Luty 2013 Autor Share Napisano 25 Luty 2013 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winiu21 Napisano 25 Luty 2013 Autor Share Napisano 25 Luty 2013 Drugie czyszczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winiu21 Napisano 25 Luty 2013 Autor Share Napisano 25 Luty 2013 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomb750 Napisano 26 Luty 2013 Share Napisano 26 Luty 2013 Trzeba było tylko umyć wodą z mydłem i zostawić, coś tam było widać w miarę. Teraz masz ładny krążek - lśniący :)Teraz widać dlaczego zalecają nie czyścić monet wynalazkami. Lepsza nie doczyszczona niż spier....niczona. Takie moje zdanie.Ps. Spróbuj oksyda do srebra a potem na płasko polerka do paznokci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winiu21 Napisano 26 Luty 2013 Autor Share Napisano 26 Luty 2013 hehe nie wiem czemu ale po czyszczeniu mineły dwa dni i znów powraca do takiego stanu jak na pierwszych zdjęciach i chyba już nic przy niej nie bd robił :D niech bd jaka jest :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winiu21 Napisano 26 Luty 2013 Autor Share Napisano 26 Luty 2013 nalot powraca niewielki i wyraźniej widać ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniek1978 Napisano 27 Luty 2013 Share Napisano 27 Luty 2013 Ładny trojak wrocławski jak się nie mylę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipek Napisano 27 Luty 2013 Share Napisano 27 Luty 2013 Niestety tą cytrynką pokpiłeś sprawę. Ona ciągle siedzi w tej monecie i trawi ją od środka.Generalnie zniszczyłeś ten krążek, nauczka na przyszłość. Jeżeli już chcesz czyścić srebro chemią, to użyj winianu sodowo-potasowego lub amonowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 27 Luty 2013 Share Napisano 27 Luty 2013 Namocz ją w mydlinach. Mydliny są zasadowe, powinny zneutralizować kwas.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipek Napisano 28 Luty 2013 Share Napisano 28 Luty 2013 Niestety Cyrograf, cytryny praktycznie nie da się wyprowadzić z obiektu.... Mydliny czy inne zasady niewiele tu pomogą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winiu21 Napisano 28 Luty 2013 Autor Share Napisano 28 Luty 2013 Ale ja nie moczyłem jej w cytrynie, tylko moczyłem szczoteczke i klilka razy przejechałem a już kilka dzni mineło to już i tak nie wiem czemu powraca do stanu jak na tych dwóch pierwszych zdjęciach. Po prostu po czyszczeniu od razu wszystko sie zlewało i nie było widać zbytnio wypukłości a teraz jest już lepiej nic już z nia wole nie robić ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winiu21 Napisano 28 Luty 2013 Autor Share Napisano 28 Luty 2013 A Lipek skąd ja mam wziąść winian sodu potasowego albo amonowego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipek Napisano 28 Luty 2013 Share Napisano 28 Luty 2013 Np. ze Strefy Konserwatora lub Allezło :) NaOH to zwykły Kret (kup tego bez opłków aluminium). Czyste NaOH dostaniesz w marketach budowlanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winiu21 Napisano 28 Luty 2013 Autor Share Napisano 28 Luty 2013 Ok dzięki ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winiu21 Napisano 28 Luty 2013 Autor Share Napisano 28 Luty 2013 A ja mam moczyć w tym sreberko czy szczoteczką wcierać ten winian sodu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipek Napisano 28 Luty 2013 Share Napisano 28 Luty 2013 Moczyć, kontrolować proces, co jakiś czas (5-10min. zależy od lilości zabrudzeń) myć pod wodą i przecierać szczoteczką :)Jak chcesz czyścić punktowo, to polecam wacik do uszu.Uwaga: winian zmywa patynę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winiu21 Napisano 28 Luty 2013 Autor Share Napisano 28 Luty 2013 oko spoko :D dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winiu21 Napisano 1 Marzec 2013 Autor Share Napisano 1 Marzec 2013 A jeśli można jeszcze wiedziec to tak z ciekawoscipo ile takie monetki chodzą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winiu21 Napisano 1 Marzec 2013 Autor Share Napisano 1 Marzec 2013 Jak nie widac to jest to 1 kreutzer 1753 ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 1 Marzec 2013 Share Napisano 1 Marzec 2013 Szkoda Fajna monetkaMogłeś przemyć gorącą woda z mydłem i zostawićSzkoda :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winiu21 Napisano 1 Marzec 2013 Autor Share Napisano 1 Marzec 2013 Ja sie nie pytam o stan tylko ile taka moneta jest warta :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomb750 Napisano 2 Marzec 2013 Share Napisano 2 Marzec 2013 w tej chwili to pewnie tyle co złom srebra tej próby z której wykonana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winiu21 Napisano 2 Marzec 2013 Autor Share Napisano 2 Marzec 2013 A widze że tu sie o coś spytać to same jakies negatywne odp. A kolego tomb750 nie wierze że tobie sie nie zdarzyło nigdy zepsuć fanta gdzie ja monetami zainteresowałem sie jakieś 4 miechy temu. ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winiu21 Napisano 2 Marzec 2013 Autor Share Napisano 2 Marzec 2013 I teraz nie mam aparatu żeby zrobić foty ale ta moneta wyglada tak samo teraz jak na pierwszych zdjęciach czyli nie jest w złym stanie jak na wykopek, i tak jak pisałem moneta nie została zjechana tylko w szczelinach nie było widac brudu i dla tego tak sie zlało wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.