Skocz do zawartości

Srebrna moneta

winiu21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam taki mały problem wczoraj wykopałem taka monete oczywiscie była pokryta dużą warstwa (patyny rdzy) wyczyściłem ją do takiego stanu szczoteczka i cytryną itp.jak na tych pierwszych dwóch zdjęciach jest dośc dobrze potem jeszcze kilka razy tylko szczoteczką przejechałem z miękkim włosem z rostworem wody i cytryny i wydaje mi się że się stan pogorszył czy tylko przy wypukleniach nie ma brudu i po prostu zlewa się z całościa proszę o porade bo sam już nie wiem :)

Trzeba było tylko umyć wodą z mydłem i zostawić, coś tam było widać w miarę. Teraz masz ładny krążek - lśniący :)

Teraz widać dlaczego zalecają nie czyścić monet wynalazkami. Lepsza nie doczyszczona niż spier....niczona. Takie moje zdanie.

Ps. Spróbuj oksyda do srebra a potem na płasko polerka do paznokci

Niestety tą cytrynką pokpiłeś sprawę. Ona ciągle siedzi w tej monecie i trawi ją od środka.
Generalnie zniszczyłeś ten krążek, nauczka na przyszłość. Jeżeli już chcesz czyścić srebro chemią, to użyj winianu sodowo-potasowego lub amonowego.

Ale ja nie moczyłem jej w cytrynie, tylko moczyłem szczoteczke i klilka razy przejechałem a już kilka dzni mineło to już i tak nie wiem czemu powraca do stanu jak na tych dwóch pierwszych zdjęciach. Po prostu po czyszczeniu od razu wszystko sie zlewało i nie było widać zbytnio wypukłości a teraz jest już lepiej nic już z nia wole nie robić ;]

Moczyć, kontrolować proces, co jakiś czas (5-10min. zależy od lilości zabrudzeń) myć pod wodą i przecierać szczoteczką :)

Jak chcesz czyścić punktowo, to polecam wacik do uszu.

Uwaga: winian zmywa patynę.

A widze że tu sie o coś spytać to same jakies negatywne odp. A kolego tomb750 nie wierze że tobie sie nie zdarzyło nigdy zepsuć fanta gdzie ja monetami zainteresowałem sie jakieś 4 miechy temu. !

I teraz nie mam aparatu żeby zrobić foty ale ta moneta wyglada tak samo teraz jak na pierwszych zdjęciach czyli nie jest w złym stanie jak na wykopek, i tak jak pisałem moneta nie została zjechana tylko w szczelinach nie było widac brudu i dla tego tak sie zlało wszystko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie