Skocz do zawartości

jedna z pamiątek 2 korpus Polski

okon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Chciałbym Sie zapytać czy ktoś może cos powiedzieć na temat tej pieczęci?jest to coś w rodzaju przepustki wystawione na nazwisko mojego dziadka.Prawdopodobnie chodzi o miejscowość Genova we Włoszech gdzie przebywał mój dziadek.
Czy ktoś potrafi rozszyfrować reszte?
pozdrawiam Marcin

Napisano
Wyglada iz jest to przepustka wydana przez wloskich komunistycznych partyzantow: 818ª Brigata SAP Rissotto" operowala ona w okolicy Genovy: http://www.wikideep.it/brigata-mazzini/
Napisano

Dzięki za info.
A mógłbyś coś powiedzieć na temat drugiej strony?translator pokazuje jakieś dyrdymały.Wyglądało by na to że współpracował z partyzantkką?
pozdrawiam

Napisano

Dzięki.
Wrzucę zdjęcia które przyjechały z moim dziadkiem z Włoch,niestety dziadek już nie żyje a ja szukam jakichkolwiek informacji o jego wojennych losach.
Czy ktoś rozpoznaje okolice z tych zdjęć lub cokolwiek?
Tego zdjęcia chyba nie trzeba opisywać:)
pozdrawiam Marcin

• 2 weeks later...
Napisano
Dokumentacja sluzby powinna byc w Londynie, poszukaj na forum, byl dokladny adres kontaktowy. Jako czlonek rodziny powinienes otrzymac dane.
Napisano
Dzięki Mietek,pisałem już do nich listownie kilka miesięcy temu ale bez odzewu.Niedawno napisałem ponownie i czekam.Mają tam jakiś adres mailowy?jakoś na ich stronie nie widać go bądz go tam nie ma.
pozdrawiam Marcin
  • 4 weeks later...
Napisano
Witam, odnośnie pytania dotyczącego pojazdu który widnieje na zdjęciu zamieszczonym przez pana 2013-02-21 10:33:50 chciałem poinformować iż jest to amerykański, ciężki samochód pancerny T17 Armored Car (oznaczenie brytyjskie-Staghound). Pojazd ten był użytkowany między innymi przez wojska państw Wspólnoty Brytyjskiej w tym także przez II Korpus Polski, a dokładniej w Pułku Ułanów Karpackich, 12 Pułku Ułanów Podolskich, 15 Pułku Ułanów Poznańskich, które po przezbrojeniu w czołgi zdały samochody pancerne 7 Pułkowi Ułanów Lubelskich i 25 Pułkowi Ułanów Wielkopolskich.
Pozdrawiam-Dobson.
  • 5 weeks later...
Napisano
Kolega Okon napisał: Czy to ten sam samochód co na poprzednim zdjęciu?
Nie – to nie jest ten sam samochód.
Na pierwszej fot. (dziadek siedzi za kierownicą, a nie na miejscu pasażera) widoczny jest samochód z drewnianą skrzynią ładunkową, a na drugiej z metalową.
I tak dla ogólnego wyjaśnienia – to są samochody Dodge T110 (D60) produkowane w Kanadzie na zamówienie rządu brytyjskiego dla ich armii, oraz krajów Wspólnoty.
Od wersji US różniły się kierownicą z prawej strony, dwoma zbiornikami paliwa, nieco zmienionym przodem, oraz kilkoma nie widocznymi z zewnątrz szczegółami.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie