okon Napisano 19 Luty 2013 Autor Napisano 19 Luty 2013 Witam Chciałbym Sie zapytać czy ktoś może cos powiedzieć na temat tej pieczęci?jest to coś w rodzaju przepustki wystawione na nazwisko mojego dziadka.Prawdopodobnie chodzi o miejscowość Genova we Włoszech gdzie przebywał mój dziadek.Czy ktoś potrafi rozszyfrować reszte?pozdrawiam Marcin
mietek Napisano 19 Luty 2013 Napisano 19 Luty 2013 Wyglada iz jest to przepustka wydana przez wloskich komunistycznych partyzantow: 818ª Brigata SAP Rissotto" operowala ona w okolicy Genovy: http://www.wikideep.it/brigata-mazzini/
okon Napisano 20 Luty 2013 Autor Napisano 20 Luty 2013 Dzięki za info.A mógłbyś coś powiedzieć na temat drugiej strony?translator pokazuje jakieś dyrdymały.Wyglądało by na to że współpracował z partyzantkką?pozdrawiam
ammuratow Napisano 20 Luty 2013 Napisano 20 Luty 2013 Witam,Moim zdaniem tekst brzmi mniej więcej tak: Upoważniony do poruszania się w czasie godziny policyjnej"Pozdrawiam
okon Napisano 21 Luty 2013 Autor Napisano 21 Luty 2013 Dzięki.Wrzucę zdjęcia które przyjechały z moim dziadkiem z Włoch,niestety dziadek już nie żyje a ja szukam jakichkolwiek informacji o jego wojennych losach.Czy ktoś rozpoznaje okolice z tych zdjęć lub cokolwiek?Tego zdjęcia chyba nie trzeba opisywać:)pozdrawiam Marcin
okon Napisano 21 Luty 2013 Autor Napisano 21 Luty 2013 mój dziadek na górze po prawej.Co to za pojazd?
okon Napisano 21 Luty 2013 Autor Napisano 21 Luty 2013 Czy to ten sam samochód co na poprzednim zdjęciu?
okon Napisano 21 Luty 2013 Autor Napisano 21 Luty 2013 Czy jest ktoś w stanie powiedzieć co to za jednostka?pieczątka dość nieczytelna.
bjar_1 Napisano 21 Luty 2013 Napisano 21 Luty 2013 Stammkompanie/Grenadier Ersatz und Ausbildungs Bataillon 124
okon Napisano 21 Luty 2013 Autor Napisano 21 Luty 2013 Dzieki bjar,Masz może jakieś informacje na temat tej kompani?pozdrawiam
ammuratow Napisano 21 Luty 2013 Napisano 21 Luty 2013 http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Infanterieregimenter/IR124.htm
bjar_1 Napisano 21 Luty 2013 Napisano 21 Luty 2013 http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/InfErsBat/InfErsBat124-R.htm
mietek Napisano 5 Marzec 2013 Napisano 5 Marzec 2013 Dokumentacja sluzby powinna byc w Londynie, poszukaj na forum, byl dokladny adres kontaktowy. Jako czlonek rodziny powinienes otrzymac dane.
okon Napisano 8 Marzec 2013 Autor Napisano 8 Marzec 2013 Dzięki Mietek,pisałem już do nich listownie kilka miesięcy temu ale bez odzewu.Niedawno napisałem ponownie i czekam.Mają tam jakiś adres mailowy?jakoś na ich stronie nie widać go bądz go tam nie ma.pozdrawiam Marcin
Dobson1 Napisano 3 Kwiecień 2013 Napisano 3 Kwiecień 2013 Witam, odnośnie pytania dotyczącego pojazdu który widnieje na zdjęciu zamieszczonym przez pana 2013-02-21 10:33:50 chciałem poinformować iż jest to amerykański, ciężki samochód pancerny T17 Armored Car (oznaczenie brytyjskie-Staghound). Pojazd ten był użytkowany między innymi przez wojska państw Wspólnoty Brytyjskiej w tym także przez II Korpus Polski, a dokładniej w Pułku Ułanów Karpackich, 12 Pułku Ułanów Podolskich, 15 Pułku Ułanów Poznańskich, które po przezbrojeniu w czołgi zdały samochody pancerne 7 Pułkowi Ułanów Lubelskich i 25 Pułkowi Ułanów Wielkopolskich.Pozdrawiam-Dobson.
Dobson1 Napisano 3 Kwiecień 2013 Napisano 3 Kwiecień 2013 Gdyby życzył pan sobie danych taktyczno-technicznych opisanego przez mnie powyżej T17 Staghound tu służę uprzejmie.Pozdrawiam.
okon Napisano 8 Kwiecień 2013 Autor Napisano 8 Kwiecień 2013 Dzięki za info.Jeśli istnieje taka możliwość to jest mój adres:wykop@wp.plpozdrawiam Marcin
lupo55 Napisano 8 Maj 2013 Napisano 8 Maj 2013 Kolega Okon napisał: Czy to ten sam samochód co na poprzednim zdjęciu?Nie – to nie jest ten sam samochód.Na pierwszej fot. (dziadek siedzi za kierownicą, a nie na miejscu pasażera) widoczny jest samochód z drewnianą skrzynią ładunkową, a na drugiej z metalową.I tak dla ogólnego wyjaśnienia – to są samochody Dodge T110 (D60) produkowane w Kanadzie na zamówienie rządu brytyjskiego dla ich armii, oraz krajów Wspólnoty.Od wersji US różniły się kierownicą z prawej strony, dwoma zbiornikami paliwa, nieco zmienionym przodem, oraz kilkoma nie widocznymi z zewnątrz szczegółami.Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.