heardalis Napisano 16 Luty 2013 Autor Napisano 16 Luty 2013 Prosiłbym o id munduru, jakieś konkretne dane i ewentualnie ile mógłby być wart w takim stanie? Ponieważ mam okazje zakupić coś takiego, poniżej zbliżenie na guziki.
Marcel M. Napisano 16 Luty 2013 Napisano 16 Luty 2013 Słabe zdjęcia więc mogę sie mylić ale wygląda mi to na gabardynową kurtkę oficerską z lat sześćdziesiątych ( metalowe guziki ) . Dziwny jest ten stopień . Taśma podoficerska do starszego kaprala służby zasadniczej była z dwoma czerwonymi paskami . Może jakiegoś wojennego weterana bo widać ślady po baretkach i odznakę ZBOWID ? Sam jestem wielkim miłosnikiem mundurów LWP i chetnie by ją kupił o ile nie jest pogryziona przez mole . A to co napisał Pan Manierkarz , że jego zdaniem jest niewiele wart dla mnie jest zaletą .
Manierkarz Napisano 17 Luty 2013 Napisano 17 Luty 2013 Każdy kolekcjonuje co innego i dla jednego dana rzecz będzie śmieciem a dla drugiego skarbem ;)Jeśli jest to odznaka zbowidu to jestem za tezą, że jest to kurtka jakiegoś weterana.Pozdrawiam
henry123 Napisano 17 Luty 2013 Napisano 17 Luty 2013 Witam! Nie uważacie Panowie że korpusówki pancerne nie bardzo pasują do koloru tego munduru?
Marcel M. Napisano 17 Luty 2013 Napisano 17 Luty 2013 To jest kurtka wojsk lądowych więc korpusówki pancerne jak najbardziej pasują .Szanowny Panie Manierkarz ja naprawdę się cieszę , że przez wiekszość miłośników historii mundury LWP traktowane są jako mało wartościowe śmieci bo to pozwala mi za grosze je kupować . Byłbym szczęśliwy aby dalej tak zostało .
henry123 Napisano 17 Luty 2013 Napisano 17 Luty 2013 Z tego co pamiętam galowy mundur żołnierzy wojsk pancernych w okresie PRL był innego koloru.
Marcel M. Napisano 17 Luty 2013 Napisano 17 Luty 2013 Były kurtki gabardynowe wojsk lądowych w kolorze khaki i kurtki letnie , z tkaniny tropik , takiego koloru bardziej zbliżonego do żółtego . Miały też fałdę na kieszeniach tak jak kurtki lotnicze czy MO . Mówię o latach 1970-1989 . W latach sześćdziesiatych letnich kurtek chyba jeszcze nie było .A pamięta Pan jakiego koloru były ?
henry123 Napisano 17 Luty 2013 Napisano 17 Luty 2013 Służyłem w wojskach pancernych w latach 80-tych. Mundury były wtedy takie jak pan pisze z garbaryny khaki. Zdziwił mnie ten stalowy kolor bo zawsze myślałem że takie mundury noszą tylko wojska lotnicze . Osobiście nie widziałem pancerniaka w stalowym mundurze i dlatego napisałem że te korpusóki nie pasują do tego munduru.
Marcel M. Napisano 17 Luty 2013 Napisano 17 Luty 2013 Wojskowych kurtek mundurowych w kolorze stalowym z takimi kieszeniami bez fałdy nie było . Kolor na zdjęciach faktycznie trochę przekłamany ale da się stwierdzić , że to khaki .
wz71 Napisano 19 Luty 2013 Napisano 19 Luty 2013 Od wewnetrznej strony strony na wysokosci dolnej kieszeni powinien byc rok produkcji
heardalis Napisano 16 Luty 2013 Autor Napisano 16 Luty 2013 Prosiłbym o id munduru, jakieś konkretne dane i ewentualnie ile mógłby być wart w takim stanie? Ponieważ mam okazje zakupić coś takiego, poniżej zbliżenie na guziki.
Pytanie
heardalis
Prosiłbym o id munduru, jakieś konkretne dane i ewentualnie ile mógłby być wart w takim stanie? Ponieważ mam okazje zakupić coś takiego, poniżej zbliżenie na guziki.
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.