konrad0606 Napisano 11 Luty 2013 Autor Napisano 11 Luty 2013 Witam,proszę o pomoc w określeniu co to za moneta.Niestety nie posiadam lepszych zdjęć, ale może ktoś skojarzy ..Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam Konrad
Wojtek Mąka Napisano 11 Luty 2013 Napisano 11 Luty 2013 Rzymek przerobiony na tzw. pieniążek św. Jana, medalik. Profil cesarza miał symbolizować ściętą głowę św. Jana Chrzciciela. Robiono tak w XIII-XVI wieku, przypadki opisane w literaturze. Znalazłem taki przedziurkowany denar Kommodusa, tyle że rewers był całkowicie sklepany.Wojtek
Wojtek Mąka Napisano 11 Luty 2013 Napisano 11 Luty 2013 Zdjęć nie mam, bo to nie moja bajka, zresztą nawet nie wiem, czy są. Dziurawe, srebrne rzymki tak identyfikuje mój kolega Wojtek Siwiak z pracowni archeo w Bydgoszczy. z Kubiaka:W dniu św. Jana pojawiają się też rekwizyty zwanewprost świętojańską głową. I znowu nie byłoby niczegodziwnego w tym zdarzeniu gdyby nie fakt, iż jestto dzień narodzin świętego a nie dzień jego śmierci,kiedy to ścięto mu głowę. „W dzień św. Jana Chrzciciela(24.VI) szukają dwóch kłosów żyta zrosłychrazem, znalazłszy wykopują te źdźbła i natrafiają nakorzeń z czystego srebra, mający podobieństwo zupełnedo ludzkiej głowy. To się zowie świętojańską głową,kto ją ma i chowa, ten ma szczęście we wszystkim zapewnioneprzez całe życie".3 2 Wierzenie musiało byćdość powszechne skoro spotykamy je już w „NowychAtenach Chmielowskiego: „ten to lud prosty sądzi,że małe srebrne pieniążki znajdywane w ziemi od lattysiąca kilkuset leżące, z głową na jednej stronie wyobrażone,są pieniążkami św. Jana Chrzciciela, a głowana nich oznacza uciętą głowę świętego przez Heroda.Pieniążki te znaleźć można (...) w życie tam, gdzie trzyrazem wyrastają"http://cyfrowaetnografia.pl/Content/3157/Strony+od+PSL_XXXVIII_nr3-4(R83)-5_Kubiak.pdfWojtek
konrad0606 Napisano 12 Luty 2013 Autor Napisano 12 Luty 2013 Wielkie dzięki za pomoc.Nie pozostaje nic innego jak nosić na przy sobie aby sprzyjało szczęściu...
konrad0606 Napisano 14 Luty 2013 Autor Napisano 14 Luty 2013 A może udałoby się komuś określić dokładnie co to za moneta.Którego cesarza to wizerunek?
alex_2013 Napisano 14 Luty 2013 Napisano 14 Luty 2013 daj lepsze foto jak mozesz bo trudno sie doczytac:)
abcd Napisano 14 Luty 2013 Napisano 14 Luty 2013 Trajan ? http://www.acsearch.info/record.html?id=184415
konrad0606 Napisano 15 Luty 2013 Autor Napisano 15 Luty 2013 Panowie.. szacunek!!abcd - przecież na tych zdjęciach prawie nic nie było widać...chylę czoło!Wielkie dzięki za wyczerpanie tematu!! Pozdrawiam Konrad
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.