Skocz do zawartości
  • 0

złoty pierścionek

zegda

Pytanie

Napisano

Witam serdecznie ,przewertowałam strony internetowe i nigdzie nie znalazłam takiego oznaczenia /sygnatury -chyba że to nie jest złoto .Pomożecie ?

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jeżeli pierścionek wygląda na złoty i jest w miarę ciężki to mogą być próby syryjskie albo z tamtych stron,potrzyj po ręce i zobacz czy zostawia czarne ślady jak tak to nie złoto.pozdrawiam
Napisano
11 -może oznaczać 458.3 ,wygląda na dwie jedynki nierówno bite,co oznacz bardzo stare bicie ten znak po lewej stronie wygląda na oznaczenie państwa,miasta lub warsztatu,pokaż cały pierścionek ,coś więcej się dowiemy,chociaż dzisiaj nie używa się próby 11k,a te jedynki nie muszą być wcale jedynkami,......słabe zdjęcia!
Napisano
Proszę panów dużo widziałem pierścionków na świecie ,ale ten jest wykonany w pięknym starym stylu i mimo ,że szmaragdy (bo ten wygląda na bardzo czysty )lubili osadzać w złocie zaś kiedys kiedy było srebro droższe od złota na swiecie bo nawet i wieki temu i nawet w Ameryce było wielkie bum w roku 1920,to tak piekne kamienie osadzali w srebrze i dletego te próby absolutnie mogą raczej pasować do bardzo starego wyrobu jubilerskiego ze srebra,i to raczej wygląda na stebro ,a tak z ciekawości jak daleko kolega mieszka od miasta ,że nie może uzyskać porady od jubilera,albo przeciągnij srebro po scianie w domu w miejscu nie widocznym dla oka gościa i zobacz czy zostanie slad ,szara ciemna rysa ,tak sie sprawdzało srebro jeżeli masz problem z pójściem do jubilera,ale nie rób tego zbyt mocno bo klejnot może być warty historii i pieniążków.pozdrawiam,,,,,,widziałem gdzieś takie bicia już.
Napisano
Emil dziękuję bardzo za opinię ,do jubilera faktycznie mi nie po drodze :P ,ale też nie przepuszczałam że może być to nie złoto skoro nie maluje i nie zmienia koloru, a że jakaś wartość ?.....Bardziej zaciekawiło mnie oznaczenie którego nie mogłam nigdzie znależć .No a teraz po Twojej wypowiedzi pofatyguję się do eksperta i zobaczymy ,jak coś będę wiedzieć to dam znać .
Jeszcze raz wielkie dzięki :)
Napisano
tak wygląda w całości niestety słabe zdjęcia ,ponieważ robione telefonem innej możliwości nie mam .
Napisano
słuchaj uważnie np.tombak brudzi skórę,potrzyj wzdłuż i będzie ciemna podłużna rysa ,tak samo ze srebrem tylko jest odwrotnie ,na ścianie srebro jak najwyższej próby zostawia ciemniejsze rysy tak kiedyś sprawdzali jak nie było dookoła złotników ,nic ci nie mówi gryzienie np.złotych monet które w ten sposób traciły na wartości numizmatycznej ,to są stare metody,a kolor może ci stracić na inny np. jak wrzucisz miedzianą monetę do roztworu do czyszczenia srebra,ja mówiłem o zaciemnieniach, a właściwie rysach ,na skórze i na ścianie tak np. tombak się sprawdzało za PRL-u pocierało sie rękę czy to nie był tombak ,bo dużo było fejków,zapodaj najpierw kwasy do sprawdzania złota,albo zamów on-line albo ,,jubiler,dzięki i pozdrawiam.ja widziałem na srebrze podobne bicia,.
Napisano

Witam serdecznie ,przewertowałam strony internetowe i nigdzie nie znalazłam takiego oznaczenia /sygnatury -chyba że to nie jest złoto .Pomożecie ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie