Manierkarz Napisano 10 Luty 2013 Autor Napisano 10 Luty 2013 Witam !Z informacji rodzinnych wiem,że pradziadek do roku 1947 przebywał w zachodnich niemczech ( podobno z amerykanami ).Dostałem zdjęcie na którym pradziadek widnieje w mundurze angielskim ( battledress ) i w polskiej rogatywce. Wskazuje to na PSZ. Posiadam także jego książeczkę jeniecką. Co pradziadek mógł robić tam przez dwa lata ? Bardzo możliwe,że przebywał w Polskiej strefie okupacyjnej, gdyż znajdowała się blisko jego miejsca pracy - koncern hermann goring.Moje głowne pytanie: Co żołnierze robili w tej strefie przez ten czas ? Pozdrawiam
Manierkarz Napisano 10 Luty 2013 Autor Napisano 10 Luty 2013 Tutaj zdjęcie - z tyłu widoczny żołnierz w berecie ( Pancerniacy Maczka ? )
pattern1937 Napisano 10 Luty 2013 Napisano 10 Luty 2013 Amerykanie wyzwolili obóz w którym znajdował się Twój pradziadek, później. Rogatywka pozostała mu z września, battledress dali Anglicy. Przebywał z Amerykanami, bo Ci utworzyli Polskie Oddziały Wartownicze.http://pl.wikipedia.org/wiki/Polskie_Kompanie_Wartownicze
Manierkarz Napisano 11 Luty 2013 Autor Napisano 11 Luty 2013 To może być prawda,gdyż wspominał,że bardzo się amerykanom podobał i chcieli żeby został. Do polski wrócił w 1947 roku.Ta rogatywka została mu z września ?Stopień plutonowego został mu z kampanii wrześniowej.Pozdro
pattern1937 Napisano 11 Luty 2013 Napisano 11 Luty 2013 Jak najbardziej rogatywka może pochodzić z września. Wkońcu jakieś nakrycie głowy musieli mieć w obozie. Orzełek jest pewnie późniejszy.Rogatywki w PSZ nie były już noszone, co innego berety i furażerki. Prawo do rogatywek mieli jedynie oficerowie w Londynie, Edynburgu i Glasgow.
Manierkarz Napisano 11 Luty 2013 Autor Napisano 11 Luty 2013 Orzełek chyba jest naszywany.Wielkie dzięki za pomoc ;)Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.