Skocz do zawartości
  • 0

Nieśmiertelnik - pomoc w rozkodowaniu

aggg1

Pytanie

Napisano
Witam znalazłem dziś nieśmiertelnik i potrzebuję pomocy w identyfikacji , miejscem gdzie go znalazłem są okolice Tannenbergu więc jest to Pruski lub Radziecki ale mogę się mylić na razie napiszę co jest na nim wybite bo nie mam dobrego aparatu żeby zrobić fotkę ale postaram się to zrobić a więc: Jos.Cziborra E.2.G.R.P..K."

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziękuje za pomoc kolego za pomoc a orientujesz się może czy ten pułk brał czynny udział w walkach pod waplewem? pozdr
Napisano
Witam znalazłem dziś nieśmiertelnik i potrzebuję pomocy w identyfikacji , miejscem gdzie go znalazłem są okolice Tannenbergu więc jest to Pruski lub Radziecki ale mogę się mylić na razie napiszę co jest na nim wybite bo nie mam dobrego aparatu żeby zrobić fotkę ale postaram się to zrobić a więc: Jos.Cziborra E.2.G.R.P..K."
Napisano
Ersatz bataillon - batalion zapasowy

W czasie trwania walk pod Waplewem (przyjmijmy 28.08.1914) pułk był transportowany dopiero na front wschodni (w dniach 26.08-3.09) a został wprowadzony do walki 5.09 i od 8.09 walczył pod Iławą.
Nieśmiertelniki ersatz batalionów znajduje się często nie tam gdzie być powinny bo żołnierzy tych formacji często przydzielano do innych jednostek.

Pozdrawiam.
H.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie