lz29937 Napisano 31 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 31 Styczeń 2013 w jaki sposób można zakonserwować szable? wżery są dość głębokie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lz29937 Napisano 31 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 31 Styczeń 2013 zapomniałem jeszcze zapytać jak ją odrestaurować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 31 Styczeń 2013 Share Napisano 31 Styczeń 2013 Nie szablę - a tasak pruski, głownie potraktował bym fosolem, a pochwę lanoliną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lz29937 Napisano 1 Luty 2013 Autor Share Napisano 1 Luty 2013 zastanawiam sie nad użyciem odrdzewiacza a później pasta do polerowania i filc na szlifierce czy to dobry pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 1 Luty 2013 Share Napisano 1 Luty 2013 Wbrew pozorom, jak odrdzewiaczem rozluźnisz i usuniesz korozje, to bedziesz miał dość spore kratery o znacznej chropowatości. Musisz się z tym liczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 1 Luty 2013 Share Napisano 1 Luty 2013 Lepiej mieć kratery niż rdzę - która de facto i tak zrobi większe kratery, a w końcu dziury (to przewidywana przyszłość na kilkanaście lat) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lz29937 Napisano 1 Luty 2013 Autor Share Napisano 1 Luty 2013 czyli odrdzewiacz jest raczej wskazany. a polerowanie filcem do lustra jest wskazane czy raczej to sobie odpuścić? zastanawiam się czy głownie nie straci swojego uroku po tych zabiegach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popek Napisano 2 Luty 2013 Share Napisano 2 Luty 2013 ja na Twoim miejscu na razie dopuki nie wiem za dużo, ani nie jestem pewien co chcę uzyskać, zostawiłbym w spokoju na jakiś czas, nic się mu nie stanie ... a Ty nabierzsz wiedzy i ogladu dla takich przedmiotów .... dla spokoju nasmaruj oliwą i poczekaj :), zabezpiecz pochwę aby nie ulegała dalszemu zniszczeniu, zapoluj na oryginalne dolne okucie , da się kupić oddzielnie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 2 Luty 2013 Share Napisano 2 Luty 2013 W tym momencie zdecydowana większość powierzchni głowni jest biała, toteż wskazane by było usunięcie korozji, przez co scalisz głownię kolorystycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lz29937 Napisano 2 Luty 2013 Autor Share Napisano 2 Luty 2013 z tym dolnym okuciem to nawet dobry pomysł. jeśli ktoś by miał coś takiego chętnie odkupię, górne tez jest zakrzywione więc nad nim też sie zastanawiam bo prostowanie może się źle skończyć. ma ktoś może podobny przedmiot i wymiary pochwy i głowni, mi się wydaje ze ta pochwa którą mam może nie być oryginalna gdyż jeśli włożę w nią tasak od góry zostaje jakieś 15 cm głowni na wierzchu... tak ma byc? proszę o komentarz i więcej pomysłów co z tym zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 3 Luty 2013 Share Napisano 3 Luty 2013 Skórę nasącz lanoliną. Pochwa mogła się skurczyć. W prawdzie te skurczone co widziałem to brakowało 5cm a nie 15cm ale może. Głownie bym czyścił ręcznie włókniną i nic nie polerował.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.