Skocz do zawartości
  • 0

Polski bagnet

junkers323

Pytanie

Napisano

witam
zakupiłem taki oto bagnet i chciałem zasięgnąć opinii na jego temat jak widać to zniemczony bagnet wz27 oksyda , śrubki na opak oraz brak osłony ogniowej i tu nasuwa się najbardziej frapujące mnie pytanie czy te bagnety występowały w wersji bez osłony ogniowej czy to szkopy ją zdjęły .

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na koniec jeszcze zbliżenie Opisu z książki Szczegłowa. I chyba ta wersja jest najbardziej prawdopodobna. Tak więc mój bagnet musiał przejść remont , została w nim usunięta osłona , śrubki znalazły się na opak no i może ta oksyda też polska jak to piszą w Wikipedii:)

Napisano
a ten z linku który podałem to 24 bez osłony ogniowej podałem link zaraz na początku dyskusji i nikt się do niego nie odniósł ,za to padło dużo hipotez
Napisano
Potwierdzam, to późny wz.24, świadczą o tym numer (331tys.) odbiory (fabryczny na progu głowni, wz.27 wystepowaly juz z innym) oraz nienacięty zatrzask. Chociaż mam wrażenie że zatrzask nie od tego egzemplarza jest... Co do opory ogniowej to powinien ją mieć, wszystkie wz.24, 27 i wczesne 28 miały oporę ogniową i nie zdarzały się takowe wyprodukowane bez (to ze w toku eksploatacji czasem ją traciły to inna rzecz).
Generalnie wz.24 z numerem na jelcu dość dużo wyprodukowano... (ok.30 tyś. czyli prawie tyle co samych wz.27!). Od numeru 342751 mamy do czynienia z bagnetami wz.27.
Pozdr
Napisano
hipotezy były takie czy bagnet był produkowany w 2 wersjach tzn z osłoną i bez niej czy też tracił tą osłonę w wyniku remontów.No bo jak twierdzi Królikiewicz oraz BertF bagnet był produkowany z osłoną i bez niej. A Szczegłow i PorPil twierdzą że bagnet wz 24 i wz 27 produkowany był tylko i wyłącznie z osłoną a tracił ją póżniej w wyniku remontów.Bagnet który przytoczyłeś na początku owszem był bez osłony lecz nie było tam powiedziane że został tak wyprodukowany, a nikt od początku wątku nie negował istnienia wz24 bez osłony ogniowej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie