Skocz do zawartości

Niemiecka bluza, kurtka mundurowa czarna, SS?

snajper-s1

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 62
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Południowe Podkarpacie. Zapewne pamiątka po oddziałach pacyfikujących Słowackie Powstanie Narodowe (2 dywizje grenadierów ludowych, 14 i 18 dywizje Waffen-SS, 36 Dywizja Grenadierów SS Dirlewanger i inne mniejsze oddziały - właśnie zapewne ta tajemnicza 7.SS-Partisanenjäger Division. Jakieś inne opinie?
Napisano
No, chyba się kol. Sonicsquad już natrolił...

No blaszka zapewne po SS pacyfikujących Słowaków, ale to raczej nie żeton od kurtki - chyba by RF-SS nie biegał po krzakach osobiście?
Napisano

A bądź tu mądry.. Może jakiegoś ordynansa? Z tej chałupki już różne cuda wychodziły.. Za kolejną 0,7 l manierkę wyrwałem - butla stalowa emaliowana niebieska, zapewne ta słynna Schinddlerowska", kubek bakelitowy sygnowany 1944 i parasolką, pokrowiec z kanciastymi napami.. Całość wygląda jak prosto dla Gejszturmu.

Napisano
No o tej manierce czytałem na jakimś zachodnim forum, nawet nie wiedziałem że to twoja. Gratsy! Jakis konkretny ersatz, pewnie pluszowe świnki-zabawki przerabiali na pokrowce.
Napisano
Akurat kamo na którym leży to włoskie M29 Telo Mimetico, w późniejszym okresie wojny używane przez jednostki niemieckie, w kręgach znane jako elo- minetiko "
Napisano
A fakt, było coś takiego, podobno ta edycja Tour de France zwała się wówczas Fall Gelb" i rozpoczęła się 10 maja 1940 r. a skończyła 22 czerwca, podium zrobiono na wagonie kolejowym w miejscowości Compiegne
Napisano

Ciężko znaleźć foty z tamtej edycji.Na zdjęciu Tour z '44,drugi etap - jazda drużynowa na czas.Akurat cały ten team zdyskwalifikowali za jazdę na dopingu.

Napisano
W przypadku kurtki (bluzy) oprócz nie potwierdzonej jeszcze oficjanie wersji o jej sportowej proweniencji, pojawiła się również teza, że to polowa wersja nocnego przyodziewku Reichsfuhrera SS - Nachthemdfelduniform 44". Jest to całkiem sensowne, bo primo - w ciemnych barwach, a secundo -insygnia pozwalały na identyfikację, gdyby trzeba było wiać bez gaci...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie