avena Napisano 18 Styczeń 2013 Autor Napisano 18 Styczeń 2013 znaleziony na polu podczas kopania ziemniaków u mojego kuzyna
saper180 Napisano 15 Maj 2013 Napisano 15 Maj 2013 jak coś mogę wrzucić dokładne wymiary i fotki z każdej strony może to coś wam pomorze
manierka Napisano 19 Styczeń 2013 Napisano 19 Styczeń 2013 daj jeszcze fotke przekroju i w popszeg podaj wymiary jakie to sie oceni moze to byc toporek ale nie neolit tylko eneolit to mlodsza epoka kamienia pomiedzy neolitem a epoką brązu moze to być też epoka brązu jak nie mam w reku to trudno określić czy leżały tam jakies skorupy o naczyniach? ja bym na twoim miejscu do muzeum zaniusl bo wartości uszkodzone nie ma lub mierną ale wartość historyczną wielką poproś przy tym żeby ci potwierdzili przekazanie i że ty bedziesz znalazcą przez to pamięć po tobie zastanie w archiwach i być może za 100lat ktos będzie czytał że na takim i takim polu ten i ten znalazł to i to i przekazał decyzja nalezy do ciebie ja bym tak zrobił podaj te żezy o które prosiłem to cos więcej powiemy pozdr
gudek82 Napisano 15 Maj 2013 Napisano 15 Maj 2013 Kamień z pięciogroszówką może być półproduktem kości do gry, były wykonane z brązu, kości więc wcale bym się nie zdziwił gdyby chodziło o kość z kamieniaPozdrawiam
saper180 Napisano 15 Maj 2013 Napisano 15 Maj 2013 nie mam aktualnie lepszej miary hehe:P ale kostka ma 2,5 cm z róznicą jest na jednej stronie 1mm
manierka Napisano 19 Styczeń 2013 Napisano 19 Styczeń 2013 może to byc tez inne narzędzie fragment motyki lub ciężarek do sieci itp pozdr
saper180 Napisano 15 Maj 2013 Napisano 15 Maj 2013 Ta kostka zainteresowała mnie wiec podnosilem kazdy kamien na polu ten tez zwrocil moja uwage
numi5 Napisano 19 Styczeń 2013 Napisano 19 Styczeń 2013 Zależnie od wielkości może to być ciężarek do sieci, lub obciążnik krosna tkackiego http://www.johnhextfremlin.com/A%20stone%20age%20find%20by%20JHF.htm .
szczurek_1979 Napisano 16 Maj 2013 Napisano 16 Maj 2013 niestety zmartwię Was, to nic szczególnego. Jest to wytwór natury. Kształt ciekawy ale naturalny :) też kiedyś lubiłem zbierać kamyki na polu u dziadków, teren polodowcowy... i wszystko w tym temacie :)
Pytanie
avena
znaleziony na polu podczas kopania ziemniaków u mojego kuzyna
33 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.