Skocz do zawartości
  • 0

kamień

avena

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
daj jeszcze fotke przekroju i w popszeg podaj wymiary jakie to sie oceni moze to byc toporek ale nie neolit tylko eneolit to mlodsza epoka kamienia pomiedzy neolitem a epoką brązu moze to być też epoka brązu jak nie mam w reku to trudno określić czy leżały tam jakies skorupy o naczyniach? ja bym na twoim miejscu do muzeum zaniusl bo wartości uszkodzone nie ma lub mierną ale wartość historyczną wielką poproś przy tym żeby ci potwierdzili przekazanie i że ty bedziesz znalazcą przez to pamięć po tobie zastanie w archiwach i być może za 100lat ktos będzie czytał że na takim i takim polu ten i ten znalazł to i to i przekazał decyzja nalezy do ciebie ja bym tak zrobił podaj te żezy o które prosiłem to cos więcej powiemy pozdr
Napisano
Kamień z pięciogroszówką może być półproduktem kości do gry, były wykonane z brązu, kości więc wcale bym się nie zdziwił gdyby chodziło o kość z kamienia
Pozdrawiam
Napisano
Zależnie od wielkości może to być ciężarek do sieci, lub obciążnik krosna tkackiego http://www.johnhextfremlin.com/A%20stone%20age%20find%20by%20JHF.htm .
Napisano
niestety zmartwię Was, to nic szczególnego. Jest to wytwór natury. Kształt ciekawy ale naturalny :) też kiedyś lubiłem zbierać kamyki na polu u dziadków, teren polodowcowy... i wszystko w tym temacie :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie