Skocz do zawartości

Kolekcje Klamer vol.XVI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
co do cynkowych to widziałem tylko klamrę Saksonii ale tylko oczko cynkowe przylutowane do mosiężnego pudełka M-95 :)nie zanudzasz miło się ciebie czyta - ja musiałem siedzieć nad tekstami z netu i sam je tłumaczyć :)i tak jest do dzisiaj :) ile masz klamer w kolekcji ? tylko I w-pozdro
  • Odpowiedzi 184
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
a co się tyczy klamry na godz.9 to nie jest klamra wyjściowa według moje wiedzy klamra produkowana po Iwś dla grup kombatantów powinna się różnić wymiarami od klamry standardowej :) -pozdro
Napisano
Kelego Huk 100 - dzieki za wskazowke dotyczacej klamry - jestem przekonany , ze masz racje - bo istotnie jak wiac jest ona jakies 2-3 mm szersza. Dzieki !
Kolego Fallschirmjager oraz Huk - co do moich klamer to poza Prusami mam niewiele klamer innych ksiestw , krolestw wchodzacych w sklad II Rzeszy ( stalowa Saksonia , stalowa Wurttembergia , stalowa i mosiezna Bawaria , kilka drugowojennych - choc ich juz nie zbieram - raczej sentymant ) jedna ,czy dwie Stahlhelmu , jeszcze troche wiecej Prusaczkow no i moze ok. 30-kilka - 40 carskich ( niestety wszystkie kupione - zadnej nie mialem okazji sam znalezc ).
Problem w tym , ze moj zbior jest chwilowo rozproszony pomiedzy trzy lokalizacje znacznie od siebie oddalone - musze troche nad tym zapanowac ...
wracajac do klamer carskich , to mysle , ze kilku sposrod was moze zauwazyc egzemplarze , ktore goscily na Alle - tak jak wspomnialem jedyna okazja by nabyc je mieszkajac daleko .
Niektorzy z was maja wiecej i wele rzadkich egzemplarzy ,zwlaszcza wsrod carskich - coz , zycie . Mysle , ze lacznie mam ok. 70 - 80 szt. - co nie musi byc zadnym wyznacznikiem ...
pozdrawiam serdecznie wszystkich ,zarowno piszacych tutaj , jak i przegladajacych watek
Napisano

tu jeszcze jedna znaleziona przed chwilka w moim w pudle z czescia zbiorow - o tyle ciekawa , ze uzywana przez marynarke i wojska kolonialne .Musialem tylko zmyc lakier , bo jakis starej daty zbieracz - weteran zakonserwowal " ....

Napisano

jeszcze Saksonia M16 - Wdzieczna jak to Saksonia , bo sygnowana i znaczona regimentem , co wlasnie wsrod saksonskich jest najczesciej spotykane

Napisano

i przynaleznosc regimentowa .
... martwi mnie tylko , ze nie moge znalezc Wurtembergi i dwoch Bavarii - pewnie sa pod innym adresem ... a to pech - przyjdzie poczekac az sie wybiore do rodzinnego miasta ...

Napisano
daj rewers marynarki - Saksonia mi się nie podoba lipne numery przynależności nie ten krój i głębokość numeratorów.
Napisano

Saksonia .Huk - 100% - sledzac bicia przynaleznosci do innych regimentow na innych klamrach ze starych , kilkudzieseciuletnich kolekcji stanowiacych material pogladowy w wydaniach badz na zagranicznych forach widac najrozniejssze wykroje numeratorow jak I dblosc w wybiciu - zupelnie jak na Erkennungsmarkach . pozdrawiam

Napisano

a widzieliście kiedyś klamrę cynkową RW ??? :):) a widzieliście 6 ? a może 7 ? typów klamer wz.28 kiedy oficjalnie znane są 4 :):) -pozdro :)

Napisano
witam :) znajdę chwilę wolnego to dam je pojedynczo dodam że różnią się jeszcze wizerunkiem Centuriona, grubością ,wykonaniem itp.-pozdro
Napisano
Kol Huk 100 czekam na fotki tych wz 28... na dniach postaram się wrzucić również moje... a co to za klamra ta strażacka przy wz 28?? widac na jednej twojej podwójne bicie jesli dobrze widze...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie