Skocz do zawartości
  • 0

akumulator niemiecki sonnenschein

HASAG40

Pytanie

Napisano

witam temat dla mnie bardzo ciekawy oraz fant też trafiłem na dnie ziemianki dwa akumulatory dość duże jeden jak na fotkach na łączniach ołowianych wszędzie napisy Sonnen Schein oraz sygn.na obudowie I.St. dwa razy oraz jakieś odbiory numer itd.drugi akumulator identyczny tylko napis Varta proszę o info. od jakiego pojazdu może pochodzić moim zdaniem od ciężarówki ale?i druga sprawa czy warto wogóle brać te aku do domu czy nie ma to jakiejkolwiek większej wartości tzn.nie w sensie materialnym tylko czy są ludzie którym takie przedmioty się przydadzą mam na mysli jakieś stare auta wojskowe moim zdaniem fajna rzecz do rekonstrukcjii targałem go kawałek do samochodu także mam nadzieję że warto było;-)a drugi jak co jeszcze został do zabrania

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jeszcze jedno wpisałem słowo staffel w tłumaczeniu wyskakuje mi cały czas eskadra i związane z tym słowem jednostki luftwaffe?czy to może byc jakiś skrót jednostki czy poprostu ten wyraz ma wiele znaczeń?
Napisano
i znalazłem jeszcze taki opis na jednym forum militarnym wojskowym. 'Staffel' może oznaczać 'Grupę', 'Szwadron', 'Oddział'. Zawiera w sobie elementy znaczeniowe wszystkich tych określeń.
Napisano

Witam,
może nie wniesie to wiele do tematu ale...
ten fragment pochodzi z akumulatora od PzKpfw IV .
Napis VARTA, na innym takim elemencie który posiadam jest dodatkowo numer W OO1S

Pozdrawiam

Napisano
drugi który zostawiłem miał dokładnie takie same napisy na tych ołowianych łączeniach jak twój też Varta dodatkowo miał jeszcze malowane logo na korpusie" dodam że te akumulatory są wielkości jak 2i1/2 akumulatora od osobówki więc zakładam że od czegoś większego?może znajdzie się jakiś spec od motoryzacjii i wyjaśni zagadkę moje aku pochodzą z mierzeji wiślanej tam przewijały się pojazdy wszelkiej maści więc pewnie trudne będzie ustalenie dokładnie od czego ale może chociaż dowiem się w jakich pojazdach stosowano takie akumulatory wsuwane bo podejżewam że napewno nie w małych osobowych predzej obstawiałbym coś typu ciężarówka lub sdkfz?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie