buli1011 Napisano 2 Styczeń 2013 Autor Napisano 2 Styczeń 2013 wygląda na jakąś pieczeń, stempel. szukałem czegoś w necie i głowa podobna to halerzy wołowskich. co o tym sądzicie?
Aertuss Napisano 2 Styczeń 2013 Napisano 2 Styczeń 2013 Jak zauważyłeś jest to rodzaj pieczęci , żelazne resztki mocowań do drewnianego trzonka widoczne z tyłu , Być może posługiwał się tą pieczęcią jakiś handlarz bydła. Moja hipoteza na temat używania pieczęci brzmi następująco :zamożny chłop kupujący bydło od handlarza potrzebował dokumentu w formie pisma z pieczęcią aby stwierdzić w razie w że bydło nie pochodzi z kradzieży. Takie luźne domniewanie..Pozdrawiam:)
abcd Napisano 2 Styczeń 2013 Napisano 2 Styczeń 2013 To matryca poligraficzna - chemigraficzna do druku na papierze.
buli1011 Napisano 3 Styczeń 2013 Autor Napisano 3 Styczeń 2013 ile to może mieć lat?czy może do byc związane z miastem wołów?dodam ze fancik znaleziony w pobliżu miejscowości
margor Napisano 3 Styczeń 2013 Napisano 3 Styczeń 2013 To nie matryca poligraficzna - matryce były wytrawiane i posiadały płaską powierzchnię, inaczej nie byłby możliwy druk na papierze ani żadnym innym płaskim materiale. Na odbiciu w plastelinie widać że elementy są różnej wysokości, odbitka maszynowa byłaby nieczytelna. Dla mnie to pieczęć, być może do laku.
buli1011 Napisano 4 Styczeń 2013 Autor Napisano 4 Styczeń 2013 czyli tak:jest to pieczęć do laku prawdopodobnie handlarza bydłem?ile to może mieć lat?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.