Czlowieksniegu Napisano 30 Grudzień 2012 Autor Napisano 30 Grudzień 2012 Czy ktoś widział/ma/wie gdzie imienną listę ofiar zamordowanych w czerwcu ( 23-28 )1941 roku przez NKWD we lwowskich więzieniach? Temat już po ptokach", ale dla własnej satysfakcji próbuję coś wyjaśnić... Prawdopodobnie mord miał miejsce przy Zamarstynowskiej...Czerwony Krzyż z Szwajcarii już pod koniec lat czterdziestych oficjalnie poinformował ( w odpowiedzi na pytania rodziny ), że osoba, której los chcę wyjaśnić została w czerwcu 1941 aresztowana przez NKWD. Rodzinie ciała nie udało się odnaleźć- wcześniej miały miejsce widzenia i przekazywano paczki.
woytas Napisano 30 Grudzień 2012 Napisano 30 Grudzień 2012 Też szukam takiej listy - ja nie mam nawet informacji, że aresztowano :( PCK nie posiada żadnych danych.
Czlowieksniegu Napisano 31 Grudzień 2012 Autor Napisano 31 Grudzień 2012 Czyli nie jest dobrze... Miałem nadzieję, że czy to IPN, tambylczy Memoriał czy ktokolwiek inny spreparował takowe listy...A jeszcze gorzej, że wszelkiej maści współczesne dokumenty właśnie wpadały w ręce towarzystwa typu Różowe jest cool, a królowa jest tylko jedna" :-( I raczej, mimo moich próśb, prędzej je na podpałkę zużyją, niż mi przekażą...
woytas Napisano 2 Styczeń 2013 Napisano 2 Styczeń 2013 szperam na stronie Red Cross i ni potrafię znaleźć jakiejś bazy danych osób czy czegoś podobnego...
woytas Napisano 2 Styczeń 2013 Napisano 2 Styczeń 2013 Znalazłem - ale odsyła na stronę PCK i jej biura poszukiwań. Więc zero nowości :(
Czlowieksniegu Napisano 2 Styczeń 2013 Autor Napisano 2 Styczeń 2013 Rzecz w tym, że wersję Cz.K. znam... i niewiele z niej wynika. Bardziej chodzi mi o oficjalne potwierdzenie, czy coś więcej o pochówku.I wszystko dla mojej wiedzy i satysfakcji...
woytas Napisano 2 Styczeń 2013 Napisano 2 Styczeń 2013 Trzeba nowy wątek założyć dotyczący doświadczeń z PCK i takimi instytucjami.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.