Witam ponownie. Tym razem w sprawie wykopka bagnetu S 84/98. Chodzi mi o pomoc w zidentyfikowaniu bić. Są one następujące: - pod okładkami (kiedyś to on pewno je miał...) a) bagnet ustawiony głownią w górę, ostrze jest po prawej stronie. S - na wysokości górnego otworu pod śrubkę A - (wielkości połowy tego S powyżej), przed tym A wżer więc nie wiem, czy nie było tam np. F? Choć na 90% nie było nic, na prawo większy wżer i jeszcze mniejsze pojęcie, czy tam coś było (np. R.) Po A nie ma kropki. 25 - 2 na lini łączącej oba otwory na śruby
b) po drugiej stronie tak w 2/5 odległości od górnego otworu do dolnego duża litera L. Większa, niż to S poprzednio - około 5,5 mm wysokości.
I tak - dowiedziałem się z Królikiewicza, że oznaczenia jednostek, w których występuje A" to: A. - Feldartillerie-Regiment A. - Abteilung A.F. - Fussartillerie-Regiment L.A. - Luftchiffer Abteilung (tak się to pisze???)
Najbardziej pasuje to pierwsze, ale może brakuje mi informacji? Poza tym po A nie widzę u mnie kropki... Co do L" - znów wg Królikiewicza na grzbiecie progu głowni wybijano oznaczenia - monogram panującego + rok odbioru bagnetu. L pasowałoby do 2 cesarzy: Ludwig II (Bawaria 1864-1886) oraz Ludwig III (Bawaria 1913-1918). Wypadałoby więc na tego drugiego nicponia, ale nie wiem, czy to jest właśnie to oznaczenie? Nie ma roku (może starty) i jest ono pod okładkami, a nie na grzbiecie głowni (tam jest cała seria wżerów), pisze, że bagnety starszych typów oznaczenia te były na płazie głowni. Czy to to samo miejsce? Prosiłbym o info, jeśli ktoś wie coś więcej, a już coś o jednostce Feldartillerie-Regiment 25 (bo pewno taka będzie????) to super. Lub gdzie szukać informacji o takiej. Czekam na odzew - le Zbieratsch Zapalony le Michael!!!
Pytanie
MK
Tym razem w sprawie wykopka bagnetu S 84/98. Chodzi mi o pomoc w zidentyfikowaniu bić. Są one następujące:
- pod okładkami (kiedyś to on pewno je miał...)
a) bagnet ustawiony głownią w górę, ostrze jest po prawej stronie.
S - na wysokości górnego otworu pod śrubkę
A - (wielkości połowy tego S powyżej), przed tym A wżer więc nie wiem, czy nie było tam np. F? Choć na 90% nie było nic, na prawo większy wżer i jeszcze mniejsze pojęcie, czy tam coś było (np. R.) Po A nie ma kropki.
25 - 2 na lini łączącej oba otwory na śruby
b) po drugiej stronie tak w 2/5 odległości od górnego otworu do dolnego duża litera L. Większa, niż to S poprzednio - około 5,5 mm wysokości.
I tak - dowiedziałem się z Królikiewicza, że oznaczenia jednostek, w których występuje A" to:
A. - Feldartillerie-Regiment
A. - Abteilung
A.F. - Fussartillerie-Regiment
L.A. - Luftchiffer Abteilung (tak się to pisze???)
Najbardziej pasuje to pierwsze, ale może brakuje mi informacji? Poza tym po A nie widzę u mnie kropki...
Co do L" - znów wg Królikiewicza na grzbiecie progu głowni wybijano oznaczenia - monogram panującego + rok odbioru bagnetu. L pasowałoby do 2 cesarzy: Ludwig II (Bawaria 1864-1886) oraz Ludwig III (Bawaria 1913-1918). Wypadałoby więc na tego drugiego nicponia, ale nie wiem, czy to jest właśnie to oznaczenie? Nie ma roku (może starty) i jest ono pod okładkami, a nie na grzbiecie głowni (tam jest cała seria wżerów), pisze, że bagnety starszych typów oznaczenia te były na płazie głowni. Czy to to samo miejsce?
Prosiłbym o info, jeśli ktoś wie coś więcej, a już coś o jednostce Feldartillerie-Regiment 25 (bo pewno taka będzie????) to super. Lub gdzie szukać informacji o takiej.
Czekam na odzew - le Zbieratsch Zapalony le Michael!!!
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.