Skocz do zawartości
  • 0

Ceramika-datowanie

pajda

Pytanie

Napisano

Z jednej strony jest płasko zakończona. Wygląda na zrobioną z jednolitego materiału. Strona wierzchnia (tak mi się wydaje) ma kolor czarny, wierzchnia gliniasty.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z jednej strony jest płasko zakończona. Wygląda na zrobioną z jednolitego materiału. Strona wierzchnia (tak mi się wydaje) ma kolor czarny, wierzchnia gliniasty.

Napisano
kolego Krzyś pełno nie pełno nie pytanie o ilość a czas
nic nie mówi?
a mówi foto nr.3
przyjrzeć się-poprzeczne żłobienia
kiedy wynaleziono koło garncarskie?
Napisano
Na ziemie dzisiejszej Polski wynalazek koła garncarskiego przybył prawdopodobnie ok. 300 roku p.n.e. wraz z Celtami."

dużo to nie mówi. Miałem nadzieje, że uda się przybliżyć czasy z których pochodzi ten odłamek, skorupa.
Napisano
Pytanie powinno być skierowane do osób posiadających doświadczenie oraz wiedzę archeologiczną. Archeolodzy mają swoje fora i nie gryzą... chyba że jesteś detektorystą ;)
Napisano
Bardzo mało charakterystyczny fragment przez co jego wydatowanie będzie kłopotliwe. Mogę Ci jedynie powiedzieć, że nie ma śladów toczenia na kole i jest nierównomiernie wypalony. To coś starszego niż nowożytność czyli przed mniej więcej połową XVw.
Jeśli Cię interesuje temat ceramiki spróbuj odszukać jakieś sprawozdanie z badań archeologicznych. Przy opisie skorup archeolodzy patrzą na kolor, wypał, technologię, rodzaj domieszki schudzającej glinę i takie tam. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie