pajda Napisano 24 Grudzień 2012 Autor Napisano 24 Grudzień 2012 Z jednej strony jest płasko zakończona. Wygląda na zrobioną z jednolitego materiału. Strona wierzchnia (tak mi się wydaje) ma kolor czarny, wierzchnia gliniasty.
pajda Napisano 24 Grudzień 2012 Autor Napisano 24 Grudzień 2012 Z jednej strony jest płasko zakończona. Wygląda na zrobioną z jednolitego materiału. Strona wierzchnia (tak mi się wydaje) ma kolor czarny, wierzchnia gliniasty.
krzysiek9559 Napisano 24 Grudzień 2012 Napisano 24 Grudzień 2012 poprostu kawałek skorupy która nic o sobie nie mówi...... w polach tego pełno. Pozdrawam,
toska Napisano 24 Grudzień 2012 Napisano 24 Grudzień 2012 kolego Krzyś pełno nie pełno nie pytanie o ilość a czasnic nie mówi?a mówi foto nr.3przyjrzeć się-poprzeczne żłobienia kiedy wynaleziono koło garncarskie?
pajda Napisano 24 Grudzień 2012 Autor Napisano 24 Grudzień 2012 Na ziemie dzisiejszej Polski wynalazek koła garncarskiego przybył prawdopodobnie ok. 300 roku p.n.e. wraz z Celtami." dużo to nie mówi. Miałem nadzieje, że uda się przybliżyć czasy z których pochodzi ten odłamek, skorupa.
suavec Napisano 24 Grudzień 2012 Napisano 24 Grudzień 2012 @saper180 - twoja ceramika to kawałek butelki na wodę mineralną Selters z początków XIX w.
toska Napisano 24 Grudzień 2012 Napisano 24 Grudzień 2012 kol.Pajda przybycie znane rozpowszechnienie znaleźć ilość występowania do tego kontekst tobie znanyHistoria region
Pas Napisano 24 Grudzień 2012 Napisano 24 Grudzień 2012 Pytanie powinno być skierowane do osób posiadających doświadczenie oraz wiedzę archeologiczną. Archeolodzy mają swoje fora i nie gryzą... chyba że jesteś detektorystą ;)
Władziu Napisano 24 Grudzień 2012 Napisano 24 Grudzień 2012 Bardzo mało charakterystyczny fragment przez co jego wydatowanie będzie kłopotliwe. Mogę Ci jedynie powiedzieć, że nie ma śladów toczenia na kole i jest nierównomiernie wypalony. To coś starszego niż nowożytność czyli przed mniej więcej połową XVw.Jeśli Cię interesuje temat ceramiki spróbuj odszukać jakieś sprawozdanie z badań archeologicznych. Przy opisie skorup archeolodzy patrzą na kolor, wypał, technologię, rodzaj domieszki schudzającej glinę i takie tam. Pozdrawiam
Pytanie
pajda
Z jednej strony jest płasko zakończona. Wygląda na zrobioną z jednolitego materiału. Strona wierzchnia (tak mi się wydaje) ma kolor czarny, wierzchnia gliniasty.
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.