Listopadowy Napisano 16 Grudzień 2012 Autor Napisano 16 Grudzień 2012 Zawsze myliłem to z końcówką świecznika, ale chyba tym razem to ustnik. Zwęża się, nie ma gwintu, mały wlot, cienka dziurka w środku i założony drucik z oczkiem jakby było noszone na czymś.Znalezisko leśne. Kontekst różny, głównie IIRP i IIWŚ.
belmont Napisano 16 Grudzień 2012 Napisano 16 Grudzień 2012 Witam.Częste znalezisko leśne,trafiłem kiedyś parę w jednym miejscu,bardziej ustnik od rogu myśliwskiego.Na zakończenie polowania panowie gdy sobie popiją mają w zwyczaju pograć sobie na rogach,miałem okazję posluchać takiego koncertu w grudniu,nawet im to wychodziło,potem gubią takie gadżety.
mietek Napisano 16 Grudzień 2012 Napisano 16 Grudzień 2012 Ano ustnik - sygnalowki mialy ustnik na lancuszku (nie wszystkie)
Listopadowy Napisano 16 Grudzień 2012 Autor Napisano 16 Grudzień 2012 Dziękuję. Tzn. raczej nie wojskowe?
pustertal Napisano 16 Grudzień 2012 Napisano 16 Grudzień 2012 Taki ustnik pasuje do :trąbki,trąbki sygnałowej, fanfary, waltorni, kornetu,puzonu, tuby, sakshornu, suzafonu, helikonu oraz podobnych dętych instrumentów blaszanych.A teraz pytanie na czym (z powyższych) grał Louis Armstrong?Pozdrawiamp-l
torba5 Napisano 16 Grudzień 2012 Napisano 16 Grudzień 2012 pustertal ale o co chodzi ..............kontekst znaleziska raczej zawęża identyfikacje no i róg myśliwski też bym wykluczył :)
Listopadowy Napisano 16 Grudzień 2012 Autor Napisano 16 Grudzień 2012 Faktycznie, kontekst zawęża ten wybór, chociaż z drugiej strony mój kolega znalazł w okopie tubę sygnowana cyrylica;) Kompletną (chociaz połamaną i w częściach).
Pytanie
Listopadowy
Zawsze myliłem to z końcówką świecznika, ale chyba tym razem to ustnik. Zwęża się, nie ma gwintu, mały wlot, cienka dziurka w środku i założony drucik z oczkiem jakby było noszone na czymś.
Znalezisko leśne. Kontekst różny, głównie IIRP i IIWŚ.
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.