Skocz do zawartości
  • 0

Hełm polski

arjus

Pytanie

Napisano

WITAM mam okazję zakupić ten hełm
informacje od obecnego właściciela hełm francuski z 1926 przejęty"przez wojska polskie w 1944 r do wyzwalania Francji
(hełm kupiony na targu staroci we Francji)
kto wyzwalał Francję oprócz gen. Maczka i jego dywizji ????
Proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie tym informacją czy hełm ten jest cenny? jest w rewelacyjnym stanie

Do moderatora zapoznałem się z regulaminem również z pkt 2 (poprawiłem tytuł)Biorąc pod uwagę ze jest to mój pierwszy post może trochę wyrozumiałości??? chyba wystarczyło by zwrócenie uwagi nie trzeba od razu blokować wątku. Chyba nie chodzi o zniechęcenie nowych uzytkownikow??. tak czy inaczej przepraszam za mój błąd

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

WITAM mam okazję zakupić ten hełm
informacje od obecnego właściciela hełm francuski z 1926 przejęty"przez wojska polskie w 1944 r do wyzwalania Francji
(hełm kupiony na targu staroci we Francji)
kto wyzwalał Francję oprócz gen. Maczka i jego dywizji ????
Proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie tym informacją czy hełm ten jest cenny? jest w rewelacyjnym stanie

Do moderatora zapoznałem się z regulaminem również z pkt 2 (poprawiłem tytuł)Biorąc pod uwagę ze jest to mój pierwszy post może trochę wyrozumiałości??? chyba wystarczyło by zwrócenie uwagi nie trzeba od razu blokować wątku. Chyba nie chodzi o zniechęcenie nowych uzytkownikow??. tak czy inaczej przepraszam za mój błąd

Napisano
Jeśli już ktoś zwraca się o pomoc na forum to wypadało by choć zadać sobie minimum trudu i przeczytać regulamin.Zwrócenie uwagi nie pomaga ,bo zwykle klient po tekście już nie będę" ma dalej wszystko w głębokim poważaniu.Zablokowanie działa niezwykle motywująco w takich przypadkach i zmusza do przeczytania tego i owego:)
I nie ważne czy ktoś jest nowy,czy stary na forum,nikt nikogo za rączkę ciągał nie będzie.
Napisano
Francuski z 1926 "przejętyprzez wojska polskie w 1944 r do wyzwalania Francji (hełm kupiony na targu staroci we Francji)"

Jednostki polskie jakie walczyly 1944-45 na froncie zachodnim mialy helmy brytyjskie, nie zas francuskie.

Francuskie byly w uzyciu w 1940-41.

Wstaw:
Zblizenia orla.
Date produkcji helmu, jesli jest
Napisano

DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDZ-sprzedający i kupujący to francuz i polak mieszkający we Włoszech próbujący rozmawiać po angielsku ,więc mogą być duże przekłamania w tych informacjach które mam ,chodzi mi o to czy takie hełmy były w użyciu i przez kogo.Znalazłem tu na forum dyskusję o podobnym hełmie ale tam orzełek był metalowy.
Fizycznie nie posiadam jeszcze tego hełmu mam cztery zdjęcia na żadnym z nich nie jest niestety widoczna data,ale obecny właściciel podaje datę produkcji 1926 jako pewnik więc może ona gdzieś na nim jest.

Napisano
dziękuję-linki wszystko mi wyjaśniły. to Hełm używany w kampanii we Francji w 1940 roku,znalazłem w internecie zdjęcia żołnierzy 1 Dywizji Grenadierów mają takie same dziękuję za pomoc

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie