bero501 Napisano 12 Grudzień 2012 Autor Napisano 12 Grudzień 2012 Witam, w poniedziałek kupiłem broń Mosin Nagant 91/30. Mam taki problem, że dopiero 6 grudnia skończyłem 18 lat i nie mam jeszcze dowodu. Wiem że mam 5 dni do dokonania rejestracji, ale sprzedawca powiedział że nie powinno być problemu. Mam kwitek potwierdzający że dowód jest wyrabiany. Czy WPA może dać mi jakieś szczególne zezwolenie na zarejestrowanie broni dopiero za miesiąc?
sonicsquad Napisano 12 Grudzień 2012 Napisano 12 Grudzień 2012 Ostatnio wyrabiałem nowy dowód i był gotów po 8 dniach roboczych. Może nie będziesz musiał czekać aż miesiąc.
bero501 Napisano 12 Grudzień 2012 Autor Napisano 12 Grudzień 2012 Ale dowód zacząłem wyrabiać 7 grudnia :/
Bandi1973 Napisano 12 Grudzień 2012 Napisano 12 Grudzień 2012 nie panikuj, jesteś pełnoletni, dostaniesz dowód to pójdziesz i doniesiesz, potrzebują tylko numer do akt. Do karty rejestracyjnej nie potrzebujesz.
sid30 Napisano 13 Grudzień 2012 Napisano 13 Grudzień 2012 jaka ty kupiłeś tą broń ?? może i niewiele się na tym znam ale zawsze wydawało mi się że zanim się broń palna ostrą zakupi trzeba najpierw wyrobić sobie pozwolenie na jej zakup :)Chyba że kupiłeś broń deko" :)
Pepsi_Srepsi Napisano 14 Grudzień 2012 Napisano 14 Grudzień 2012 sid30,Wiadomo, że deko zakupił. Ostrej osiemnastolatkowi nikt przy zdrowych zmysłach by nie sprzedał, to nie wschód.A deko na polskim rynku proponuje kilka większych sklepów internetowych, jedynie ceny odstraszają. Z deko też zresztą trzeba biegać i rejestrować na komendzie właściwie nie wiadomo po jakiego przysłowiowego grzyba". Pozdrawiam
kickerman Napisano 14 Grudzień 2012 Napisano 14 Grudzień 2012 Pepsi_Srepsi dokładnie , mamy jakiś chory kraj żeby deko rejestrować. Jeszcze parę lat i trzeba będzie repliki rejestrować :D
Pepsi_Srepsi Napisano 14 Grudzień 2012 Napisano 14 Grudzień 2012 Kickerman,Niedługo zacznie się egzekwowanie obowiązujących przepisów, które powinny być przestrzegane przez ogół państw Unii Europejskiej i skończy się myślę ten cyrk. Bo przejedziesz się do Czech, Niemiec i deko kupujesz w sklepie i wieszasz na ścianie nie bojąc się, że zostaniesz pociągnięty do odpowiedzialności za posiadanie broni, czy przynależność do grupy przestępczej. Ceny też by wtedy poszły w dół, bo teraz to uśmiech politowania mnie bierze czasami jak to ludzie dają zarabiać polskim sklepom zajmującym się dekowanymi zabawkami. A na zachodzie...ceny niskie, multum egzemplarzy, słowem gratka dla każdego miłośnika militariów oraz historii.Kto wie może jeszcze dożyjemy normalności w tej materii.Pozdrawiam
sid30 Napisano 14 Grudzień 2012 Napisano 14 Grudzień 2012 nie łudź się pepsi :) bo wtedy współczynnik wykrywalności poszybował by w dół i skąd by wziąć takie spektakularne zwycięstwa w walce z terrorem kryminalnym i nagłówki w gazetach o arsenałach ? hhehhehehe ps. a swoją drogą to mnie zaskoczyło że teraz przed 13 grudnia nie wykryto żadnych terrorystów z czarno-prochowymi armatami i skorodowanymi ogryzkami nosków i mausów :)pozdro
MAJKI Napisano 20 Grudzień 2012 Napisano 20 Grudzień 2012 Witam.A jednak ktoś 18 latkowi sprzeda ostrą-jeżeli tenże 18 latek będzie pełnoprawnym myśliwym:-)Pozdro
Pepsi_Srepsi Napisano 20 Grudzień 2012 Napisano 20 Grudzień 2012 MAJKI,Żeby zostać myśliwym, pełnoprawnym jak piszesz to trzeba się nieźle namęczyć. Począwszy od znalezienia myśliwego, który Ciebie w pewien sposób wprowadzi", następnie masz egzaminy i testy z wiedzy o lesie, zwierzynie et cetera, a dostanie samej broni, czyt. zakupienie oraz otrzymanie pozwolenia to daleka droga. Coś na ten temat wiem, bo ojciec mojej dziewczyny jest od 30 lat myśliwym. To wszystko pięknie i gładko wygląda na papierze, rzeczywistość jest inna.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.