hellixx Napisano 10 Grudzień 2012 Autor Napisano 10 Grudzień 2012 Witam.Proszę o info jak można datować ten pierścionek. W miejscu znalezienia wyszło sporo monetek począwszy od XV wieku.Złoto strasznie jasne. Może dukatowe ? Kamyk to chyba bursztyn ?Trafienie z zeszłego tygodnia.Dziękuje.pozdro
Gniewkos Napisano 11 Grudzień 2012 Napisano 11 Grudzień 2012 To było luźno rzucone hasło - bez szczegółów, miało to zmusić znalazcę do wdrożenia się w temat i poszukiwań choćby na stronach w UK, wszak znalazcy powinno najbardziej zależeć na identyfikacji tego co ma
Gniewkos Napisano 11 Grudzień 2012 Napisano 11 Grudzień 2012 można by jeszcze pójść w okres późniejszy jak średniowiecze? co myślisz o tym?
hellixx Napisano 10 Grudzień 2012 Autor Napisano 10 Grudzień 2012 Witam.Proszę o info jak można datować ten pierścionek. W miejscu znalezienia wyszło sporo monetek począwszy od XV wieku.Złoto strasznie jasne. Może dukatowe ? Kamyk to chyba bursztyn ?Trafienie z zeszłego tygodnia.Dziękuje.pozdro
kopijnik2 Napisano 11 Grudzień 2012 Napisano 11 Grudzień 2012 nie mam gotowej odpowiedziale...forma niegrawerowana/niereliefowananieprzedtawiająca wprost" - czyli lekko symbolicznaprzy mocowaniu - przekrój prostokątnawymontaż oczka czteropunktowy - o małej powierzchni styku, precyzyjny - pochodny od oprawy drogich kamienioprawa kamienia - z rozbudowanym - celowo spodem - by korespondowało z montażemkaboszon----------------------------dla mnie to połączenie współczesnej formyz rękodziełem masowymprymitywnego pilnika z dobrym urz. lutującymIndie? Bliski Wschód - lata 1980/90 ?
sigis3 Napisano 11 Grudzień 2012 Napisano 11 Grudzień 2012 Proponowałbym ustalić, czy to w ogóle złoto. Kamień mało szlachetny, więc jeśli wyrób współczesny... to niekoniecznie złoto dukatowe". I jakaś punca powinna raczej być.
belmont Napisano 10 Grudzień 2012 Napisano 10 Grudzień 2012 No piękny kolega Gniewkos ma rację,jaka prostota i to stare złoto cieszy oko.Gratulation.
Pytanie
hellixx
Witam.
Proszę o info jak można datować ten pierścionek. W miejscu znalezienia wyszło sporo monetek począwszy od XV wieku.
Złoto strasznie jasne. Może dukatowe ? Kamyk to chyba bursztyn ?
Trafienie z zeszłego tygodnia.
Dziękuje.
pozdro
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.