Skocz do zawartości

Legalne kopanie w Parku Narodowym

carabus

Rekomendowane odpowiedzi

witam. Ja pisałem o tym w wątku z linku. Kolego Pavio chyba jednak nie masz racji. Dowiadywałem się o takie pozwolenie w 2012 roku i osoba z którą rozmawiałem powiedziała że na ten rok(2012) limit jest wyczerpany i żeby w styczniu 2013 składać podanie do dyrekcji parku. Chyba że mają tam taki pierdolnik że sami nie wiedzą co mówią..poza tym zdobycie takiego pozwolenia to naprawde był ciężki temat. I nie wiem jak to wyglądało w innych częściach kraju.opisałem konkretnie sytuacje w KPN.pozdrawiam

Kempa, Twoje informacje ne wykluczają moich. Mógł się skonczyć limit na poszukiwania dla np grup poszukiwawczych muzeów. W 2013 nie brane są w ogóle pod uwagę osoby fizyczne, z miejsca dostaniesz odmowę. W 2011 wystarczyło 2 stycznia złozyć wniosek po prostu jako przysłowiowy Jan Kowalski i łapałeś się w limicie, kumpel składał w marcu i dostał odmowę - limit przekroczony. Wszytkich których spotkałem w KPN z pozwoleniami, wnioskowali w styczniu. Ci bez pozwoleń tylko przemykali po krzakach;)

z tego co pamiętam to jakoś kwiecień/maj. Tylko jak już pisałem na forum leśników-pierwszeństwo ma muzeum(Sochaczew) , inne muzea, stowarzyszenia itp. , leśnicy lub ich znajomi, zawsze na szarym końcu osoby fizyczne(nie wiem na jakiej zasadzie decydowali-miejsce zamieszkania,współpraca z parkiem,dobry lub zły humor osoby decydującej?) od znajomych wiem że jeśli chodzi o osoby fizyczne to naprawde trudno było się załapać. No i jak już kolega pavlo pisał temat dla osób postronnych" jest już nie aktualny(zawsze można próbować się dowiedzieć). W zasadzie z tego co wiem to park nieprzychylnie patrzył zawsze na osoby fizyczne. miejscowi zawsze mieli pierwszeństwo przed np. Warszawą. Więc-moro,znajomość terenu,zakopywanie dołków jest tu najlepszym rozwiązaniem. Bo SP naprawde prężnie działa na tych terenach(czasem widziałem strażników nawet o 7 rano w niedziele w środku lasu).pozdrawiam

a i jeszcze jedno-osoba z parku z którą rozmawiałem powiedziała że jeśli chce się załapać na takie pozwolenie to powinienem dogadać się z jakimś muzeum-Sochaczew, Powstania Warszawskiego, Wojska Polskiego. Ty im oddajesz fanty, lub np jakąś prace społeczną wykonasz-wolontariat a w zamian dostajesz kwit że dla nich szukasz.prosty układ dużo ułatwiający uzyskanie zgody od parku. Tyle z teorii-bo ja osobiście z tego sposobu nie korzystałem. Ale trzeba kombinować na różne sposoby:)

Pytam, bo też do nich pisałem w tej sprawie pod koniec zeszłego roku (X.2011). Oprócz odpowiedzi na pytania dot. szczegółowych warunków pozwolenia i dokładnego obszaru poszukiwań dostałem info, że a terenie parku poszukiwaniami militariów zajmują się głównie pracownicy Muzeum Ziemi Sochaczewskiej i Pola Bitwy nad Bzurą w Sochaczewie. Z powodu ograniczeń wynikających z przepisów ochrony przyrody (Zarządzenie Nr 63 Ministra Środowiska z dnia 8 listopada 2010 r w sprawie zadań ochronnych dla Kampinoskiego Parku Narodowego w roku 2011) oraz w związku z tym, iż w roku obecnym limit zezwoleń został już wykorzystany w bieżącym roku nie ma już możliwości uzyskania zezwolenia na poszukiwanie militariów."

kiedyś znajomi wytargali zestrzelonego me-109 nadzór nad wydobyciem z urzędu" dostało muzeum w Sochaczewie oczywiście razem z fantami na ekspozycje. to muzeum że tak powiem opiekuje się właśnie terenem parku i ma pierwszeństwo przed innymi. jeśli wnioskować o pozwolenie to tylko w styczniu. Tak było bo z tego co pisze kolega pavlo temat w roku 2013 jest nie aktualny. Może ktoś się wypowie jak to jest w innych parkach? też to tak wygląda? Czy takie pozwolenia wydawane były tylko w KPN?(w co wątpie)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie