carabus Napisano 10 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2012 znalezione w innym forum - wychodzi że koszt to 150 zł ... ciekawehttp://www.forum.lasypolskie.pl/viewtopic.php?t=31841 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavlo777 Napisano 10 Grudzień 2012 Share Napisano 10 Grudzień 2012 Tak było do zeszłego roku. Od 2012 osoby fizyczne nie dostają pozwoleń na szukanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kempa Napisano 13 Grudzień 2012 Share Napisano 13 Grudzień 2012 witam. Ja pisałem o tym w wątku z linku. Kolego Pavio chyba jednak nie masz racji. Dowiadywałem się o takie pozwolenie w 2012 roku i osoba z którą rozmawiałem powiedziała że na ten rok(2012) limit jest wyczerpany i żeby w styczniu 2013 składać podanie do dyrekcji parku. Chyba że mają tam taki pierdolnik że sami nie wiedzą co mówią..poza tym zdobycie takiego pozwolenia to naprawde był ciężki temat. I nie wiem jak to wyglądało w innych częściach kraju.opisałem konkretnie sytuacje w KPN.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavlo777 Napisano 14 Grudzień 2012 Share Napisano 14 Grudzień 2012 Kempa, Twoje informacje ne wykluczają moich. Mógł się skonczyć limit na poszukiwania dla np grup poszukiwawczych muzeów. W 2013 nie brane są w ogóle pod uwagę osoby fizyczne, z miejsca dostaniesz odmowę. W 2011 wystarczyło 2 stycznia złozyć wniosek po prostu jako przysłowiowy Jan Kowalski i łapałeś się w limicie, kumpel składał w marcu i dostał odmowę - limit przekroczony. Wszytkich których spotkałem w KPN z pozwoleniami, wnioskowali w styczniu. Ci bez pozwoleń tylko przemykali po krzakach;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kempa Napisano 14 Grudzień 2012 Share Napisano 14 Grudzień 2012 odmowy nie dostaną tylko Ci co mają rodzinke w dyrekcji:) Wiem,wiem dużo osób przemyka po krzaczorach ale nie wszystkim się udaje-w tym roku widziałem 2 albo 3 osoby z piszczałkami spisywane przez SP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobiepan Napisano 14 Grudzień 2012 Share Napisano 14 Grudzień 2012 kempa, z ciekawości - kiedy się dowiadywałeś (miesiąc)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kempa Napisano 14 Grudzień 2012 Share Napisano 14 Grudzień 2012 z tego co pamiętam to jakoś kwiecień/maj. Tylko jak już pisałem na forum leśników-pierwszeństwo ma muzeum(Sochaczew) , inne muzea, stowarzyszenia itp. , leśnicy lub ich znajomi, zawsze na szarym końcu osoby fizyczne(nie wiem na jakiej zasadzie decydowali-miejsce zamieszkania,współpraca z parkiem,dobry lub zły humor osoby decydującej?) od znajomych wiem że jeśli chodzi o osoby fizyczne to naprawde trudno było się załapać. No i jak już kolega pavlo pisał temat dla osób postronnych" jest już nie aktualny(zawsze można próbować się dowiedzieć). W zasadzie z tego co wiem to park nieprzychylnie patrzył zawsze na osoby fizyczne. miejscowi zawsze mieli pierwszeństwo przed np. Warszawą. Więc-moro,znajomość terenu,zakopywanie dołków jest tu najlepszym rozwiązaniem. Bo SP naprawde prężnie działa na tych terenach(czasem widziałem strażników nawet o 7 rano w niedziele w środku lasu).pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kempa Napisano 14 Grudzień 2012 Share Napisano 14 Grudzień 2012 a i jeszcze jedno-osoba z parku z którą rozmawiałem powiedziała że jeśli chce się załapać na takie pozwolenie to powinienem dogadać się z jakimś muzeum-Sochaczew, Powstania Warszawskiego, Wojska Polskiego. Ty im oddajesz fanty, lub np jakąś prace społeczną wykonasz-wolontariat a w zamian dostajesz kwit że dla nich szukasz.prosty układ dużo ułatwiający uzyskanie zgody od parku. Tyle z teorii-bo ja osobiście z tego sposobu nie korzystałem. Ale trzeba kombinować na różne sposoby:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobiepan Napisano 14 Grudzień 2012 Share Napisano 14 Grudzień 2012 Pytam, bo też do nich pisałem w tej sprawie pod koniec zeszłego roku (X.2011). Oprócz odpowiedzi na pytania dot. szczegółowych warunków pozwolenia i dokładnego obszaru poszukiwań dostałem info, że a terenie parku poszukiwaniami militariów zajmują się głównie pracownicy Muzeum Ziemi Sochaczewskiej i Pola Bitwy nad Bzurą w Sochaczewie. Z powodu ograniczeń wynikających z przepisów ochrony przyrody (Zarządzenie Nr 63 Ministra Środowiska z dnia 8 listopada 2010 r w sprawie zadań ochronnych dla Kampinoskiego Parku Narodowego w roku 2011) oraz w związku z tym, iż w roku obecnym limit zezwoleń został już wykorzystany w bieżącym roku nie ma już możliwości uzyskania zezwolenia na poszukiwanie militariów." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kempa Napisano 14 Grudzień 2012 Share Napisano 14 Grudzień 2012 kiedyś znajomi wytargali zestrzelonego me-109 nadzór nad wydobyciem z urzędu" dostało muzeum w Sochaczewie oczywiście razem z fantami na ekspozycje. to muzeum że tak powiem opiekuje się właśnie terenem parku i ma pierwszeństwo przed innymi. jeśli wnioskować o pozwolenie to tylko w styczniu. Tak było bo z tego co pisze kolega pavlo temat w roku 2013 jest nie aktualny. Może ktoś się wypowie jak to jest w innych parkach? też to tak wygląda? Czy takie pozwolenia wydawane były tylko w KPN?(w co wątpie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavlo777 Napisano 17 Grudzień 2012 Share Napisano 17 Grudzień 2012 kempa, a tak z ciekawości, to gdzie widziałeś w środku lasu o 7 rano straż leśną w KPN? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kempa Napisano 17 Grudzień 2012 Share Napisano 17 Grudzień 2012 powiedzmy tam gdzie w weekendy jest najwięcej turystów.okolice cmentarza w Palmirach,polanki Pociecha. śmiesznie bo jeździli białym fiatem seicento:) częściej można spotkać isuzu d-max albo jimmny albo nive Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.