Poszukiwaczka:) Napisano 9 Grudzień 2012 Autor Napisano 9 Grudzień 2012 Cześć wszystkim poszukującym! :))Mam spory problem i chciałabym zasięgnąć waszej porady. Mam przyjaciela, który chodzi sobie czasem na pola i poszukuje różnych rzeczy - jego wykrywacz to Rutus Optima. Zaczęłam chodzić z nim na poszukiwania i też szukać jego wykrywaczem, co mnie po prostu wciągnęło. Problem w tym, że ten wykrywacz jest ciężki. Postanowiłam przeczesać fora i znalazłam kilku lekkich kandydatów, z których uparłam się na dwóch o których piszecie tutaj dosyć dużo, ale nie wiem jak wypada porównanie bezpośrednie. Chodzi o Cibolę i Deltę 4000 z dużą cewką. Chciałabym szukać jak mój kumpel monet. Wiem, że Cibola nie ma monitorka, ale mi to raczej nie będzie przeszkadzać, bo wolę słuchać o ile to wystarczy :)) Mogę wydać maksymalnie 1500zł, a jak mi si ę nie odechce to może kiedyś kupię coś droższego. Kolega nie miał tych wykrywaczy w ręce i nie bardzo może pomóc, mówił żeby dobrze żelastwo odrzucało no i strojenie do gruntu ważne, ale mnie na nie nie stać to chyba nie duży problem?? Baterie to nie problem, będę sobie doładowywać. AAA żeby nie było jak wy to nazywacie dyskoteki w uszach" z byle powodu :) Proszę nie sugerować mi innych wykrywaczy metalu, bo znowu nic nie będę wiedziała...
sza.man Napisano 9 Grudzień 2012 Napisano 9 Grudzień 2012 cewka 11 moim zdaniem za duża- będzie rzeczona ''dyskoteka'' bo w zasięgu cewki jednocześnie będzie się znajdować kilka różnych przedmiotów co zaburzy identyfikację.
Poszukiwaczka:) Napisano 9 Grudzień 2012 Autor Napisano 9 Grudzień 2012 No dobra, to jak ma być kilka przedmiotów czyli np. kilka złotych monet to już przeżyję tą dyskotekę i będę kopała aż dokopie się do Chin, byle sygnały nie były fałszywe!! :D Ale to oznacza, że Delta nie rozróżni synałowo tych przedmiotów czy chodzi po prostu, że będą nachodzić jeden na drugi?
k-szela Napisano 9 Grudzień 2012 Napisano 9 Grudzień 2012 Cibolkę ma mój Kolega i mogę tylko polecić, sprzęt na poletka idealny, a i ergonomia też. W tej cenie można jeszcze zastanowić się nad Euroace też bardzo skuteczny i głęboki sprzęt monetki ciągnie bardzo ładnie.
jerome2 Napisano 9 Grudzień 2012 Napisano 9 Grudzień 2012 Czesc poszukiwaczka:)Ja mialem ten sam problem pol roku temu,wybieralem miedzy Delta 4000 a Fisherem F4 i zdecydowalem sie na Delte 4000 z cewka 11DD . (oba wykrywacze pochodza z tej samej stajni"),osiagi maja podobne.Chodze glownie po lasach, i jestem bardzo zadowolony.Wychodza monetki i luski,obraczki dla ptakow :).Duze zardzewiale odlamki pokazuje jak kolor,ale trzeba kopac,bo kto wie co tam lezy:).Poza tym jest lekka i mimo sporych rozmiarow cewki nie mam problemu z przemieszczaniem sie miedzy drzewami. Z czystym sumieniem moge polecic Delte 4000 z cewka 11DD. Pozdrawiam i zycze udanych poszukiwan.
MilKam88 Napisano 9 Grudzień 2012 Napisano 9 Grudzień 2012 Witam,miałem Deltę z cewką 11' DD, czyli tą nad którą się zastanawiasz. Wykrywacz szczerze Ci polecam. Jest bardzo prosty w obsłudze, lekki i skuteczny. Prawdziwa kosiarka na monety. Ma m.in.; identyfikację cyfrową, identyfikację tonową, regulację głośności. Dzięki cewce DD Delta jest głębsza, ma lepszą separację i większe pole przemiatania dzięki czemu mniej rzeczy pominiesz w terenie. Dodatkową zaletą tej cewki jest gruby kabel przez co wykrywacz się nie wzbudza np. w mokrej trawie tak jak to się zdarza Delcie ze standardową cewką koncentryczną 8'. Pozdrawiam.
Pas Napisano 9 Grudzień 2012 Napisano 9 Grudzień 2012 Cibola nie ma strojenia do gruntu, ale jest leciutka i skuteczna. Bardzo przyjemna w szukaniu. Dobra dyskryminacja. Chodząc przy tesoro vaquero nie widziałem wyraźnych różnic w zasięgu. Polecam jako pierwszy sprzęt na drobny kolor.Zasięg to nie wszystko, ja swoje najlepsze sreberko znalazłem nie głębiej niż 10 cm.Pzdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.