DOMILUD PL Napisano 5 Grudzień 2012 Napisano 5 Grudzień 2012 Piękne te medaliki. Jeśli można dwa słowa w kwestii takiego nagromadzenia medalików - wygląda to na jakiś średniowieczny chrześcijański cmentarz. Kostki skruszały i zostały tylko krzyżyki. Tak duża liczba w jednym miejscu to nie przypadek. I raczej na pewno powodem nie jest tu kościół ani wywózka z obornikiem na pole. Zdarzyło się szukać przy kościele i nie utrafiłem ani jednego krzyżyka czy medalika.Mógłby być też teren klasztoru, gdzie pobożni mnisi uprawiali poletka, chociaż to chyba wątpliwe z racji różnorodności form.pzdr
next3 Napisano 5 Grudzień 2012 Autor Napisano 5 Grudzień 2012 Dimilud, trochę mnie przeraziłeś tą wersją o cmentarzu, ale wierz mi na poletku nie znalazłem podejrzanej kości, ani tym bardziej fragmentów szkieletu...na polu wyszło też sporo monet z przełomu XVIII/XIX w, głównie austryjiackich i pruskich, więc bardziej skłaniałbym się do teorii o zapomnianej/zaoranej drodze przy której stała często odwiedzana kaplica, być może były tam też jakieś zabudowania zajazdu/karczmy, bo to by tłumaczyło nagromadzenie monetek.
DOMILUD PL Napisano 5 Grudzień 2012 Napisano 5 Grudzień 2012 O karczmie też myślałem. Bardziej pasuje niż kościół. Chociaż przecież każdy z nas kopał przy niejednej karczmie i po trasie dawnych szlaków i żeby trafiać tam więcej medalików niż gdzie indziej?A w odniesieniu do cmentarzy nie ma się czym przerażać. Centrum mojego miasta jak również dawne tereny za murami miejskimi to miejsca gdzie stały średniowieczne kościoły, a wokół nich cmentarze. Historia miasta była bardzo burzliwa. Dziś nie został kamień na kamieniu, w tych miejscach buduje się prywatne kamieniczki bądź lokalizuje tereny zieleni z nowymi nasadzeniami i żadne kostki nie wychodzą chyba że z ostatniej wojny. Czas zrobił swoje. A medaliki zostają.
DOMILUD PL Napisano 5 Grudzień 2012 Napisano 5 Grudzień 2012 Przepraszam, że trochę za dużo gadam ale już na koniec. Niezależnie od tego jaka jest przyczyna, naprawdę warto byłoby ją poznać i kiedyś coś napisać.pzdrPS. Te medaliki to może być początek fajnej kolekcji.
next3 Napisano 5 Grudzień 2012 Autor Napisano 5 Grudzień 2012 Dzięki Dolmilud za sugestie. Nie zamierzam sprzedawać niczego z tego zbioru, i mam nadzieję na kolejne znajdki w nowym sezonie, więc kolekcją będzie rosła. Wyjąłem co najmniej drugie tyle uszkodzonych dewocjonaliów, których tu nie pokazuję, więc miejsce jest ciekawe. Gdyby ktoś pokusił się o wydatowanie niektórych medalików, będę wdzięczny, bo są na forum eksperci w tej dziedzinie :-)
next3 Napisano 5 Grudzień 2012 Autor Napisano 5 Grudzień 2012 Kilka monetek z tej lokalizacji. Większość to miedziaki, silber groschen i 1/24 Talara, ale trafiają się czasami małe wyjątki...
next3 Napisano 5 Grudzień 2012 Autor Napisano 5 Grudzień 2012 trojaki Fryderyka u mnie rzadko pojawiają się w dobrym stanie, ten to wyjątek.
next3 Napisano 9 Grudzień 2012 Autor Napisano 9 Grudzień 2012 Dzięki Wodzu za dobre słowo, jeszcze parę sztuk z poprzednich 2 sezonów.
next3 Napisano 9 Grudzień 2012 Autor Napisano 9 Grudzień 2012 1 krajcarek dla Śląska oraz 3 karjacary Józefa I
Damian84 Napisano 9 Grudzień 2012 Napisano 9 Grudzień 2012 Super moniaki i medaliki zacne!... Dewocjonalia podobnie jak monety XVII-XVIII wiek...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.