Skocz do zawartości
  • 0

Koła drewniane od samochodu ?

falcon1000tk

Pytanie

Napisano

znalazłem takie koła drewniane kiedyś..od czego one są?? od wozu czy samochodowe?/// widać że miały oponę, jest dziura na wentyl- są w bardzo dobrym stanie- i kolor chyba oryginalny?? na jednym jest sygnowany -nabity numer 48087...

wie ktoś?? - bo ciekawość mnie rozpiera...:)

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

znalazłem takie koła drewniane kiedyś..od czego one są?? od wozu czy samochodowe?/// widać że miały oponę, jest dziura na wentyl- są w bardzo dobrym stanie- i kolor chyba oryginalny?? na jednym jest sygnowany -nabity numer 48087...

wie ktoś?? - bo ciekawość mnie rozpiera...:)

Napisano
Kolega falcon 1000tk napisał:
„ znalazłem takie koła drewniane kiedyś..od czego one są?? od wozu czy samochodowe?...

…wie ktoś?? - bo ciekawość mnie rozpiera...:) „

Szkoda że nie podałeś żadnych wymiarów – bo na podstawie tej jednej fot. bez dokładnego opisu szczegółów budowy tych kół – można snuć tylko mniej lub bardziej sensowne przypuszczenia.
Zwróć uwagę, że te koła nie posiadają piast z łożyskami (chyba, że w otworach znajdują się tulejki ślizgowe – ale o tym nie wspominasz). Nie wiemy również, czy te otwory w obu kołach i z obu stron są jednakowe – a to ma również znaczenie.
Jeśli dasz nieco więcej informacji, to może da się zaspokoić Twoją ciekawość.

Kolega arklas napisał:
„Z mojego zdjęcia wynika, że koła forda T były mocowane sześcioma śrubami”.
- kilka słów wyjaśnienia: kompletne koło przedstawione na Twojej fot. nie jest mocowane sześcioma śrubami, lecz tylko jedną nakrętką. Sześć srub łączy obie części piasty, ale to koło ma zupełnie inną budowę niż te rozpoznawane, a także te z fot. Forda ciężarowego. To jest już koło rozbierane, w którym stalowa obręcz z ogumieniem jest mocowana czterema śrubami z „żabkami” dociskającymi tę część do drewnianej obręczy , w której osadzone są szprychy.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie