falcon1000tk Napisano 23 Listopad 2012 Autor Napisano 23 Listopad 2012 znalazłem takie koła drewniane kiedyś..od czego one są?? od wozu czy samochodowe?/// widać że miały oponę, jest dziura na wentyl- są w bardzo dobrym stanie- i kolor chyba oryginalny?? na jednym jest sygnowany -nabity numer 48087...wie ktoś?? - bo ciekawość mnie rozpiera...:)
arklas Napisano 24 Listopad 2012 Napisano 24 Listopad 2012 Z mojego zdjęcia wynika, że koła forda T były mocowane sześcioma śrubami.
falcon1000tk Napisano 24 Listopad 2012 Autor Napisano 24 Listopad 2012 No chyba że to jakaś inna wersja??, obstawiałem także pochodzenie tych kół np od Taczanki - lub od jakiejś platformy na karabin maszynowy???
falcon1000tk Napisano 23 Listopad 2012 Autor Napisano 23 Listopad 2012 znalazłem takie koła drewniane kiedyś..od czego one są?? od wozu czy samochodowe?/// widać że miały oponę, jest dziura na wentyl- są w bardzo dobrym stanie- i kolor chyba oryginalny?? na jednym jest sygnowany -nabity numer 48087...wie ktoś?? - bo ciekawość mnie rozpiera...:)
lupo55 Napisano 24 Listopad 2012 Napisano 24 Listopad 2012 Kolega falcon 1000tk napisał:„ znalazłem takie koła drewniane kiedyś..od czego one są?? od wozu czy samochodowe?... …wie ktoś?? - bo ciekawość mnie rozpiera...:) „Szkoda że nie podałeś żadnych wymiarów – bo na podstawie tej jednej fot. bez dokładnego opisu szczegółów budowy tych kół – można snuć tylko mniej lub bardziej sensowne przypuszczenia.Zwróć uwagę, że te koła nie posiadają piast z łożyskami (chyba, że w otworach znajdują się tulejki ślizgowe – ale o tym nie wspominasz). Nie wiemy również, czy te otwory w obu kołach i z obu stron są jednakowe – a to ma również znaczenie.Jeśli dasz nieco więcej informacji, to może da się zaspokoić Twoją ciekawość.Kolega arklas napisał: „Z mojego zdjęcia wynika, że koła forda T były mocowane sześcioma śrubami”.- kilka słów wyjaśnienia: kompletne koło przedstawione na Twojej fot. nie jest mocowane sześcioma śrubami, lecz tylko jedną nakrętką. Sześć srub łączy obie części piasty, ale to koło ma zupełnie inną budowę niż te rozpoznawane, a także te z fot. Forda ciężarowego. To jest już koło rozbierane, w którym stalowa obręcz z ogumieniem jest mocowana czterema śrubami z „żabkami” dociskającymi tę część do drewnianej obręczy , w której osadzone są szprychy.Pozdrawiam.
numi5 Napisano 23 Listopad 2012 Napisano 23 Listopad 2012 Koła drewniane w samochodach miały zazwyczaj grubsze szprychy.http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=698912
Pytanie
falcon1000tk
znalazłem takie koła drewniane kiedyś..od czego one są?? od wozu czy samochodowe?/// widać że miały oponę, jest dziura na wentyl- są w bardzo dobrym stanie- i kolor chyba oryginalny?? na jednym jest sygnowany -nabity numer 48087...
wie ktoś?? - bo ciekawość mnie rozpiera...:)
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.