Skocz do zawartości
  • 0

Łuska

geo_dar

Pytanie

Napisano

Witam.
Potrzebowałbym pomocy w identyfikacji łuski jak na zdjęciu.
Szerokość jej tyłu to 88mm, zaś jej długość to 380mm.
Z tyłu widnieje jak na foto widoczna wybita liczba 50, i obok 9.
Jeśli była by potrzeba to na priv mogę podesłać więcej foto
Pozdrowiam

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Po pierwsze szerokość "tyłu nikogo nie interesuje,istotna jest średnica wewnętrzna szyjki(tam gdzie zieje dziura)."

Czyżby?

76,2x385R - armaty dywizyjne wz. 02, wz. 1902/30 [ F-10 ], wz. 33 [ F-19 ], wz. 36 [ F-11 ], wz. 39 [ USW ], wz. 42 [ ZIS-3 ], czołgowe wz. 40 [ F-34 ], [ ZIS-5 ], [ S-54 ]wz. 38/39 [ A-11 ]
średnica płasku dolnego łuski - 90mm

76,2x385R [ + czarne oznaczenie szyjki łuski ] - armaty pułkowe wz. 27 i wz. 27/30
średnica płasku dolnego łuski - 88,4mm

Jak dla mnie różnica istotna. Poza tym w przypadku, gdy łuska jest przygnieciona (szyjka owalna), zgnieciona całkowicie, albo gdy jest skracana, średnica płasku dolnego łuski jest jednym z kluczowych elementów identyfikacji.
Napisano

Zgadza się,kapkę uogólniłem.Jednak przyjęta podstawa to dokładne podanie kalibru i długości łuski(no chyba,że właśnie ucięta,zgnieciona itd ale o tym autor nie wspomina))potem można dochodzić reszty.
Osobiście nie jestem też aż takim optymistą,żeby wierzyć w dokładny pomiar denka" łuski i wyłapanie takiego niuansu jak 1,6mm w przypadku gdy już na wstępie przy pomiarze długości zgubiono 5mmm...

Napisano

Witam.
Potrzebowałbym pomocy w identyfikacji łuski jak na zdjęciu.
Szerokość jej tyłu to 88mm, zaś jej długość to 380mm.
Z tyłu widnieje jak na foto widoczna wybita liczba 50, i obok 9.
Jeśli była by potrzeba to na priv mogę podesłać więcej foto
Pozdrowiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie