Skocz do zawartości
  • 0

Pocisk albo granat

kickerman

Pytanie

Napisano

Witam

Trafiłem ostatnio na taki pocisk/granat , od razu chciałem przeprosić za brak fotki tylko rysunek ale nie mam aktualnie czym zrobić zdjęcia.

Więc tak jest to napewno urwany kawałek od czegoś ,środek pusty , fragment który znalazłem ma wymiary :

dł. 19 cm
śr. niecałe 70mm

W środku przypomina pocisk kumulacyjny (ma wkładkę)ale na pocisk jest zbyt lekkie i ma cienkie ścianki.
Na obudowie jest coś jakby koszulka odłamkowa (czarny pasek na rysunku to przerwa)

Co to może być ?

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mogą to być resztki bomby P.Panc PTAB. Lepiej w tym nie grzebać. Przeważnie znajduje się je z oderwanym stabilizatorem z zapalnikiem ale tam nadal jest detonator oraz oczywiście MW.
Napisano
damianios jeśli nic nie wnosisz do tego tematu to nie zabieraj niepotrzebnie głosu.

didi to jest pusta skorupka bez zapalnika i MW , jest sama obudowa i wkładka
Napisano
http://bbs.hitechcreations.com/smf/index.php?topic=339721.0 tutaj jest coś co przypominałoby moje znalezisko tylko pytanie czy te bomby były aż tak marnie wykonane z cienkiej blachy ?
Napisano
To raczej nie powinno być puste, bo niby dlaczego? Wadą tych bomb był zapalnik. Był on dosyć ciężki i przy uderzeniu w cel jego bezwładność powodowała oderwanie się od korpusu nim iglica dotarła do spłonki inicjującej, zniszczeniu także ulegała przednia część odsłaniając półkolistą wkładkę kumulacyjną.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie