Skocz do zawartości

205 pułk piechoty

makul

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
poszukuję informacji na temat 205 pułku piechoty. Z ogólnodostępnych informacji wiem że walczył w ramach 22 dywizji piechoty na północ od Radzymina, chyba na kierunku na Wilno.
Jeśli któryś z kolegów miałby również informacje na temat odznaki tego pułku to również byłbym wdzięczny. Interesuje mnie wszystko co dałoby się dowiedzieć (okoliczności ustanowienia, przez kogo, kogo nią odznaczano, czy był tylko jeden wytwórca). Kolega prosił o zdobycie informacji ponieważ trafiła mu się takowa odznaka- a nie jest w temacie.
Z góry bardzo dziękuję.
Pozdr,
makul
Napisano
Co prawda miniatura ,ale zawsze materiał porównawczy http://www.numizmatyka.waw.pl/sklep/archiwum/odznaka-205-ochotniczego-pulku-piechoty-miniatura_odznaczenia-odznaki-bron-biala-odznaczenia_5402
Napisano
Mój błąd, w katalogu 18/39 jest (str 306), ze wzmianką o 10 leciu powstania pułku,niestety bez danych o producencie bo brak nakrętki.
Napisano
Dzięki za informacje.
Abcd - kolega znalazł jako pierwszą tą stronę ze zdjęciem i obaj stwierdziliśmy że ta jego odznaka jest w duuuuużo lepszym stanie:)
A jeszcze takie pytanie - czy gdzieś można znaleźć informacje - jaka była liczba wykonanych odznak?
Pozdr,
makul

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie