Skocz do zawartości
  • 0

PPsz 41 z dziwną szczerbiną

kordelek

Pytanie

Napisano
Wpadła mi chłodnica do ppszki. Na pierwszy rzut oka nic specjalnego... Jednakże jeśli zwrócicie uwagę na zdjęcia ma nieco inną szczerbinę. Jest to wprawdzie model z celownikiem przerzutowym, ale brak mu bocznych osłonek". Na pewno ich tam nie było-krawędzie podstawy są równe, konstrukcja szczerbiny tez jest inna-inaczej osadzona. Poza tym sądziłem, że pierwsze ppszki miały celownik suwakowy. Moja chłodnica datowana jest na 19411 rok i ma szczerbinę przerzutową?! Spotkałem się z podobnym celownikiem ale w ppd 40 tzw. blokadniku(pod tym hasłem można znaleźć go w necie) Ma ktoś jakiś pomysł?

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
skłonny jestem zażartować że tyle tego produkowano w wielu zakładach iż każdy wytwórca to nowa wersja :)

Nic tak nie cieszy jak seria z Pepeszy ":)
Napisano
Można się spotkać z teorią,że to rzekomo niemiecka przeróbka.Choć większość przerobionych na 9x19 ma niezmieniony celownik.Raczej jedna z ruskich wersji,a z czego to wynika konkretnie to nie wiem.

http://ppsh41.yuku.com/topic/745/Question-on-PPSh-41-rear-sight#.UI_GsWej6TZ
Napisano
Wpadła mi chłodnica do ppszki. Na pierwszy rzut oka nic specjalnego... Jednakże jeśli zwrócicie uwagę na zdjęcia ma nieco inną szczerbinę. Jest to wprawdzie model z celownikiem przerzutowym, ale brak mu bocznych osłonek". Na pewno ich tam nie było-krawędzie podstawy są równe, konstrukcja szczerbiny tez jest inna-inaczej osadzona. Poza tym sądziłem, że pierwsze ppszki miały celownik suwakowy. Moja chłodnica datowana jest na 19411 rok i ma szczerbinę przerzutową?! Spotkałem się z podobnym celownikiem ale w ppd 40 tzw. blokadniku(pod tym hasłem można znaleźć go w necie) Ma ktoś jakiś pomysł?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie