sqr Napisano 29 Październik 2012 Autor Napisano 29 Październik 2012 Witam! Poproszę kolegów o wydatowanie tego oto medalika i czy jest to popularny wzór ?? dzięki sqr.
SYLSTER Napisano 29 Październik 2012 Napisano 29 Październik 2012 Według mnie jest to rzadkość,od 15 lat nie znalazłem takiego medalika.Gratuluje.
sqr Napisano 29 Październik 2012 Autor Napisano 29 Październik 2012 Dzięki SYLSTER,to pierwszy tego typu medalik w mojej kilkunastoletniej karierze... Podobno medalik pochodzi z XVI wieku,lecz chciałbym aby ktoś potwierdził lub obalił tę tezę,bo medaliki to kompletnie nie moja dziedzina :/ więc czekam jeszcze na jakieś dodatkowe informacje.
mario33 Napisano 30 Październik 2012 Napisano 30 Październik 2012 Szkoda, że tak mało literek widać...Inskrypcja zaczyna się skrótem:IESUS XPS – Jezus ChrystusŁączone wiersze 4 i 5:Deus homo factus Est – Bóg stał się człowiekiem.
zbyniek Napisano 29 Październik 2012 Napisano 29 Październik 2012 Rewoliński tez go nie skatalogował.Tekst na rewersie jest po łacinie?
mario33 Napisano 30 Październik 2012 Napisano 30 Październik 2012 Potem zdaje się jest:Et Verbum caro factum est. - Słowo stało się ciałem.Inskrypcja w komplecie wygląda mi na coś w stylu:JESUS CHRISTUS REX GLORIAE VENIT IN PACE, DEUS HOMO FACTUS EST ET VERBUM CARO FACTU(m) EST et habitavit in nobis.To już sobie znajdziesz w necie :) Medalik jeżeli oryginalny to koniec XVI wieku. Ładny.PS: http://www.ebooksread.com/authors-eng/george-francis-hill/the-medallic-portraits-of-christ-the-false-shekels-the-thirty-pieces-of-silver-hci/page-4-the-medallic-portraits-of-christ-the-false-shekels-the-thirty-pieces-of-silver-hci.shtml
sqr Napisano 29 Październik 2012 Autor Napisano 29 Październik 2012 tak,text jest po łacinie,pierwszy wyraz to 'IESVS' dalej w texcie jest 'DEUS' jutro postaram się odczytać więcej.
sqr Napisano 30 Październik 2012 Autor Napisano 30 Październik 2012 z medalika udało mi się trochę odczytać; IESUS ** XPS. ???? **** ??C? VENIT ** INTAC DEUS? ** OMO.F ACTUS ** EST.ET UT??? ** ??AR. FACTU ** ?ST.XP SU??? ** X?S?? T?E? ** ???? NO ** ?? gdzie * oznacza część textu zasłoniętą przez wizerunek ukrzyżowanego Jezusa,a ? literę której nie jestem w stanie odczytać ;/
sqr Napisano 31 Październik 2012 Autor Napisano 31 Październik 2012 Wielkie dzięki kolego mario33 o takie informacje mi chodziło :) a medalik na 100% oryginalny,bo osobiście go znalazłem.
Pytanie
sqr
Witam!
Poproszę kolegów o wydatowanie tego oto medalika i czy jest to popularny wzór ?? dzięki sqr.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.