Skocz do zawartości
  • 0

Medalik

sqr

Pytanie

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki SYLSTER,to pierwszy tego typu medalik w mojej kilkunastoletniej karierze... Podobno medalik pochodzi z XVI wieku,lecz chciałbym aby ktoś potwierdził lub obalił tę tezę,bo medaliki to kompletnie nie moja dziedzina :/ więc czekam jeszcze na jakieś dodatkowe informacje.
Napisano
Szkoda, że tak mało literek widać...

Inskrypcja zaczyna się skrótem:
IESUS XPS – Jezus Chrystus

Łączone wiersze 4 i 5:
Deus homo factus Est – Bóg stał się człowiekiem.
Napisano
Potem zdaje się jest:
Et Verbum caro factum est. - Słowo stało się ciałem.

Inskrypcja w komplecie wygląda mi na coś w stylu:

JESUS CHRISTUS REX GLORIAE VENIT IN PACE, DEUS HOMO FACTUS EST ET VERBUM CARO FACTU(m) EST et habitavit in nobis.

To już sobie znajdziesz w necie :)

Medalik jeżeli oryginalny to koniec XVI wieku. Ładny.

PS: http://www.ebooksread.com/authors-eng/george-francis-hill/the-medallic-portraits-of-christ-the-false-shekels-the-thirty-pieces-of-silver-hci/page-4-the-medallic-portraits-of-christ-the-false-shekels-the-thirty-pieces-of-silver-hci.shtml
Napisano
tak,text jest po łacinie,pierwszy wyraz to 'IESVS' dalej w texcie jest 'DEUS' jutro postaram się odczytać więcej.
Napisano
z medalika udało mi się trochę odczytać;

IESUS ** XPS.
???? **** ??C?
VENIT ** INTAC
DEUS? ** OMO.F
ACTUS ** EST.ET
UT??? ** ??AR.
FACTU ** ?ST.XP
SU??? ** X?S??
T?E? ** ????
NO ** ??

gdzie * oznacza część textu zasłoniętą przez wizerunek ukrzyżowanego Jezusa,a ? literę której nie jestem w stanie odczytać ;/
Napisano
Wielkie dzięki kolego mario33 o takie informacje mi chodziło :) a medalik na 100% oryginalny,bo osobiście go znalazłem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie