Skocz do zawartości
  • 0

Bączek, ozdoba?

Owoc

Pytanie

Napisano

Witam, trafiłlo się takie coś koledze. Stawiam na bączek, miejscówka napoleońska. Szukałem w katalogach czapek, mundurów i polskich i francuskich, nic niestety nie znalazłem. Może być ozdoba do konia? czy złocenie zachowało by się tak 200 lat?

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
cuma, dzięki za pomoc! powoli skłaniam się ku wersji, że jest to nabijka, coraz więcej dowodów na to wskazuje, ale ciągle będe drążył temat. W google po wpisaniu nabijka trochę dało to światła na ten przedmiot. No cóz, nie ustaje w poszukiwaniach :)
Napisano
i tak trzymaj Kolego!
nie znajdziesz konkretnej odpowiedzi na nurtujący Cię temat, ale czegoś przy okazji" się nauczysz!
ja tak robię!
pozdro.
Napisano

Witam, trafiłlo się takie coś koledze. Stawiam na bączek, miejscówka napoleońska. Szukałem w katalogach czapek, mundurów i polskich i francuskich, nic niestety nie znalazłem. Może być ozdoba do konia? czy złocenie zachowało by się tak 200 lat?

Napisano
a z jakiego metalu to zrobione?
wydaje mi się, że jak na bączka, to za masywne będzie.
może coś w tym rodzaju?
http://www.pasja-eksploracja.pl/forum/inne/element-konskiej-uprzezy/
ekspertem nie jestem i za wprowadzenie w błąd od razu z góry przepraszam,ale wydaje mi się, że to może być raczej to.
pozdro.
Napisano
Dzięki za przydatne informacje ! To może jednak być część do końskiej uprzęży, teraz spróbujmy ustalić wiek :) rzeczywiście na bączka jest to strasznie ciężkie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie